Dalarnas Landshövding Ylva Thörn på besök i kartongfabriken

PUBLICERAD: 8 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Gruppbild Ylva Thörn

Dalarnas landshövding Ylva Thörn har besökt Stora Ensos kartongbruk i Fors utanför Avesta.

– Stora Enso betyder mycket för Dalarna och gör ett stort avtryck genom den breda verksamhet de har här i regionen med skogen och tillverkningen av papper och kartong. Dagens besök på Fors Bruk var väldigt positivt. Man känner att det finns en framåtanda på bruket. Medarbetarna har tillsammans klarat av många utmaningar och lyckats finna nya produkter och lösningar för att kunna vara med och konkurrera på en global marknad, sa landshövding Ylva Thörn när hon summerade sitt första besök på Fors Bruk.

Besöket inleddes med att Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och kommunikationschef Ulrika Lilja berättade om företagets globala och svenska verksamhet. Det var givetvis ett extra fokus på den verksamhet som Stora Enso har i Dalarna. Det var i Falu Gruva som företaget startade sin verksamhet så tidigt som på 800-talet.
– Vi är stolta över vår historia och är världens äldsta aktiebolag. Det finns dokumenterat redan 1288 att det köptes och såldes aktier i Stora Kopparbergs Bergslags AB, berättade Per Lyrvall.

Stora Kopparbergs Bergslags AB blev sedermera Stora, som 1998 gick samman med finska Enso och Stora Enso bildades. I dag är Stora Enso ett av världens ledande skogsindustriföretag och i Sverige det största skogsindustriföretaget, både om man ser till produktion och antalet medarbetare.

Ulrika Lilja presenterade hur de globala megatrenderna i världen som t ex befolkningsökning, urbanisering, klimatförändringar och miljömedvetenhet bidrar till en ökad efterfrågan på mer förnybara material som exempelvis träprodukter och kartong.
– Vi inom Stora Enso verkar inom en otrolig framtidsbransch med vår förnybara och återvinningsbara råvara skogen, konstaterade Ulrika Lilja.

Cecilia Carter, platschef på Fors Bruk berättade om brukets verksamhet och strategin att vara ett nischbruk för kartong med höga kvalitetskrav, som t ex kartong till livsmedel och lyxförpackningar för parfym och kosmetika. Ledorden för bruket är hög flexibilitet och kundfokus.
– Att vi har fått äran att levererera kartongen till Zlatans parfymförpackningar är roligt och ett bevis för den höga kvalitet som vi har på våra produkter, berättade Cecilia Carter.

Utmaningar inom kompetensförsörjning och infrastruktur diskuterades också innan det var dags för Ylva Thörn att få en guidad tur på bruket för att få se hur det går till att tillverka kartong. Besöket avslutades med att hon tillsammans med delar av brukets ledningsgrupp fick prova på en del i brukets kvalitetskontroll genom att testa choklad.
– Vi har en smakpanel på Fors Bruk för att garantera att kartongen är helt lukt- och smakfri när den levereras till kunder runt om i världen. Det är viktigt eftersom en stor del av kartongen som tillverkas på Fors Bruk används till förpackningar för livsmedel, sa Cecilia Carter.

I Dalarna har Stora Enso ca 1250 medarbetare fördelade på Fors Bruk, Kvarnsvedens Bruk, Stora Enso Skog, Falu Rödfärg och det tidigare huvudkontoret i Falun.

Bildtext:
Fr v Ulrika Lilja, kommunikationschef, Stora Enso, Ylva Thörn, Landshövding Dalarna, Cecilia Carter, platschef Fors Bruk och Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x