Dalarnas Landshövding Ylva Thörn på besök i kartongfabriken

PUBLICERAD: 8 juni 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Gruppbild Ylva Thörn

Dalarnas landshövding Ylva Thörn har besökt Stora Ensos kartongbruk i Fors utanför Avesta.

– Stora Enso betyder mycket för Dalarna och gör ett stort avtryck genom den breda verksamhet de har här i regionen med skogen och tillverkningen av papper och kartong. Dagens besök på Fors Bruk var väldigt positivt. Man känner att det finns en framåtanda på bruket. Medarbetarna har tillsammans klarat av många utmaningar och lyckats finna nya produkter och lösningar för att kunna vara med och konkurrera på en global marknad, sa landshövding Ylva Thörn när hon summerade sitt första besök på Fors Bruk.

Besöket inleddes med att Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och kommunikationschef Ulrika Lilja berättade om företagets globala och svenska verksamhet. Det var givetvis ett extra fokus på den verksamhet som Stora Enso har i Dalarna. Det var i Falu Gruva som företaget startade sin verksamhet så tidigt som på 800-talet.
– Vi är stolta över vår historia och är världens äldsta aktiebolag. Det finns dokumenterat redan 1288 att det köptes och såldes aktier i Stora Kopparbergs Bergslags AB, berättade Per Lyrvall.

Stora Kopparbergs Bergslags AB blev sedermera Stora, som 1998 gick samman med finska Enso och Stora Enso bildades. I dag är Stora Enso ett av världens ledande skogsindustriföretag och i Sverige det största skogsindustriföretaget, både om man ser till produktion och antalet medarbetare.

Ulrika Lilja presenterade hur de globala megatrenderna i världen som t ex befolkningsökning, urbanisering, klimatförändringar och miljömedvetenhet bidrar till en ökad efterfrågan på mer förnybara material som exempelvis träprodukter och kartong.
– Vi inom Stora Enso verkar inom en otrolig framtidsbransch med vår förnybara och återvinningsbara råvara skogen, konstaterade Ulrika Lilja.

Cecilia Carter, platschef på Fors Bruk berättade om brukets verksamhet och strategin att vara ett nischbruk för kartong med höga kvalitetskrav, som t ex kartong till livsmedel och lyxförpackningar för parfym och kosmetika. Ledorden för bruket är hög flexibilitet och kundfokus.
– Att vi har fått äran att levererera kartongen till Zlatans parfymförpackningar är roligt och ett bevis för den höga kvalitet som vi har på våra produkter, berättade Cecilia Carter.

Utmaningar inom kompetensförsörjning och infrastruktur diskuterades också innan det var dags för Ylva Thörn att få en guidad tur på bruket för att få se hur det går till att tillverka kartong. Besöket avslutades med att hon tillsammans med delar av brukets ledningsgrupp fick prova på en del i brukets kvalitetskontroll genom att testa choklad.
– Vi har en smakpanel på Fors Bruk för att garantera att kartongen är helt lukt- och smakfri när den levereras till kunder runt om i världen. Det är viktigt eftersom en stor del av kartongen som tillverkas på Fors Bruk används till förpackningar för livsmedel, sa Cecilia Carter.

I Dalarna har Stora Enso ca 1250 medarbetare fördelade på Fors Bruk, Kvarnsvedens Bruk, Stora Enso Skog, Falu Rödfärg och det tidigare huvudkontoret i Falun.

Bildtext:
Fr v Ulrika Lilja, kommunikationschef, Stora Enso, Ylva Thörn, Landshövding Dalarna, Cecilia Carter, platschef Fors Bruk och Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

Läs vidare

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Notpla och Duni Group lanserar sjögräsbelagda livsmedelsförpackningar

Grundat i ett gemensamt fokus på hållbarhet och innovation, ingår Duni Group och det brittiska företaget Notpla ett nytt samarbete. Som ett första steg av samarbetet lanserar Duni Group en ny plastfri matförpackning med en unik sjögräsbeläggning
alga 1x

Mikroalger kan användas för tillverkning av bioplast

En forskare i Umeå visar att nordiska mikroalger som odlas i avloppsvatten kan användas för att producera PHB, en nedbrytbar bioplast.
20200131_115251

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax