Coop i Danmark stoppar popcornsförpackningar

PUBLICERAD: 18 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Danska Coop har stoppat all försäljning av mikrougns-popcorn i sina 1.200 butiker eftr larm om hormonstörande ämnen i de papperspåsar

Från och med i går, 18 maj, stoppades all försäljning i Coops 1.200 butiker i Danmark av så kallade mikrougns-popcorn, dvs majskorn som ska poppas i mikrougn av konsumenten.
Vid tillagningen i mikrovågsugn poppas majskornen färdiga i den specialpåse, som de är förpackade i och nu menar danska forskare att vissa ämnen i påsens pappersmaterial är skadliga och kan orsaka hormonstörningar hos människan.

De ämnen i papperspåsen, som det rör sig om, är vissa fluorföreningar, som enligt forskarna kan vara skadliga för människor.
Danska tidningar skriver att forskare vid Syddansk Universitet bland annat påvisat en ökad risk för spontan abort bland kvinnor med högt fluorinnehåll i blodet.

Coop i Danmark, som bland annat driver livmedelsbutiker under namnen Fakta, Kvickly och SuperBrugsen, har sedan tidigare fasat ut alla pappersprodukter som bakformar, ugnspapper, matpapper, etc, som innehållit fluorföreningar, men man har inte lyckats få tillverkarna av mikrougns-popcorn att ta fram fluorfria papperspåsar.

”Vi har arbetat intensivt med våra leverantörer för att finna ett alternativ till fluorämnena i förpackningarna till mikrougns-popcorn, men har hittills inte lyckats. Därför har vi nu beslutat att helt stoppa försäljningen av mikrougns-popcorn, tills det kommer säkra alternativ på marknaden”, säger Malene Teller Blume, avdelningschef för kemi och nonfood hos danska Coop, i ett pressmeddelande.

Något motsvarande försäljningsstopp är för dagen inte aktuellt hos Coop i Sverige. Här är man medvetna om problematiken och välkomnar att frågan tas upp.

”Vad vi känner till finns det i dag inte något förpackningsalternativ för mikropopcorn, men vi välkomnar en sådan utveckling. Alla varor vi säljer följer gällande lagstiftning. I dag finns inte något beslut om att Coop i Sverige ska sluta sälja mikropopcorn”, säger Louise Stephan, pressansvarig vid Coop Sverige, i ett skriftligt uttalande till TT.

Emma Halldin Ankarberg, som är toxikolog vid Livsmedelsverket, säger till TT att fluorföreningarna är problematiska ämnen, som vi människor har svårt för att bryta ner och göra oss av med.

”De ämnen, som nu är tillåtna, är inte lika problematiska, som tidigare fluorföreningar, eftersom de inte lagras lika länge i kroppen, men de är ändå ämnen, som man vill komma ifrån”, säger Emma Halldin Ankarberg, som också tillägger att det finns inga studier som visar att man blir sjuk av att äta mikrougnspoppade popcorn, som är förpackade i påsar, där pappret innehåller perfluorerade ämnen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Releaf ser Sverige som en intressant marknad

Tidigare i år berättade vi om det ukrainska företaget Releaf som tillverkar pappersmaterial baserat på fallna löv i städer i Europa. Nu är de på plats på Empack.
Releafx

Mycket händer på Empacks två dagar

I dag slog årets nordiska förpackningsmässa, Empack, upp dörrarna. Under två dagar kommer ett sjuttiotal utställare att visad bredden i förpackningsindustrin.
Empack-header

PacsOn Syd förvärvar PACia

PacsOns satsning i Sydsverige  fortsätter genom att man förvärvar PACia AB i Ystad.
pacson-syd-pacia-2700x1200x

Danone tar bort etiketterna på sina småflaskor

Danone satsar på präglade plastflaskor i Actimelsortimentet.
Danonex