Cognac med kreativ förpackningsdesign

PUBLICERAD: 6 september 2018
UPPDATERAD: 24 januari
Specialutgåvan med Grönstedts Le National är nominerad till Svenska Designpriset.

En Cognacförpackning, inspirerad av bland annat fransk art noveau-stil och konstnären Carl Larsson, är nominerad till Svenska Designpriset.

Svenska Designpriset är en tävling i design för dem som arbetar med grafisk design och formgivning. För andra gången har Grönstedts National nominerats till priset för sin Coqnac som byter både smak och förpackningsdesign varje år. Denna gång gäller det en årlig specialutgåva cognac, i en upplaga om 1 000 numrerade flaskor, som lanseras lagom till Sveriges nationaldagsfirande.

Enligt Grönstedts Le National speglar årets utgåva ett sedvanligt firande av en traditionell dryck i en lekfull värld. Etiketten är som en återskapad konstduk. Här ses ett firande dansande par från förra sekelskiftet, omringat av en berså med sommarblommor, och med smaker och illustrationer i en palett av varma, ljusa toner och guld.

– Jag har sneglat på den franska Art Noveau-stilen och Carl Larsson samt den svenska traditionen med svensk sommar i åtanke. Grönstedts första cognac kom 1846, och jag har därför valt att hålla mig till en stil som fanns i slutet på 1800-talet, den tid när vi började dricka cognac i Sverige, säger Arina Pauli, en av formgivarna bakom årets Grönstedts National.

Även Alexandra Mellin var med i designteamet bakom Grönstedt Le National. Hon har utformat presentboxen och var också med i arbetet att utforma konceptet.

– Målet för årets Grönstedts National var att skapa en kreativ förpackningsupplevelse med lekfulla element som återspeglar glädje, dans och sommar, alltså ett traditionsenligt svenskt sommarfirande, säger Sanna Sundin, varumärkeschef hos sprittillverkaren och distributören Altia.

 

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Ny förpackningsserie för hämtmat från Greiner Packaging

Greiner Packaging har tagift fram en ny serie med förpackningar till exempel för hamburgare, sallader eller lunchspecialer, avsedda för återanvändning. För att se till att hämtmatsrätter behåller sin temperatur och smak så bra som möjligt måste de vara noggrant förpackade – och det brukar innebära mycket engångsförpackningar och därmed avfall. Det här är ett alternativ.
Empty wooden tables with pepper bottle on blurred food truck fes

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Ny teknik för flexibelt tryck på e-handelsförpackningar

Sealed Air har lanserat ett nytt on-demand-utskriftssystem som levererar skräddarsydda utskrifter i sent skede på sekundär- och transportförpackningar.
BeautyBoxIpack2x

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker