Coca-Cola ökar sin investering i holländsk PET-återvinnare

PUBLICERAD: 16 december 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Ioniqa har specialiserat sig på att bryta ner och omvandla svåråtervinningsbar PET till ny PET med samma egenskaper som jungfrulig PET. (Bild Ioniqa)

Coca-Cola Company har utökat sin investering i holländska företaget Ioniqa Technologies BV, som specialiserat sig på recycling av PET-produkter som är svåra att återvinna.

Ioniqa, som har sitt huvudsäte i Eindhoven, har utarbetat en teknologi för att bryta ner och omvandla ”besvärliga” PET-produkter som färgade flaskor. etc. till polymerbyggstenar, vilka används för att producera ny PET med samma egenskaper som jungfrulig PET.

Coca-Colas investering i Ioniqa syftar till att påskynda Ioniqas utveckling och produktion av högkvalitativ återvunnen PET, som ska kunna användas i Coca-Colas flaskor.

Coca-Cola Company uppger att investeringen stöder företagets globala vision att arbeta mot en värld utan avfall, vilket inkluderar ett mål att Coca-Colas förpackningar senast år 2030 ska bestå av minst 50 procent återvunnet material.

Ioniqa har nyligen startat byggandet av en ny återvinningsfabrik för avancerad PET-recycling i staden Geleen i sydöstra Holland. Här kommer man från sommaren 2019 att kunna omvandla svårhanterat PET-avfall till ny högkvalitativt och livsmedelsgodkänd PET-plast medsamma egenskaper som jungfrulig PET.

”PET-avfall är råmaterial och med vår cirkulära process behövs inte fossil olja längre för att producera PET-produkter med högsta kvalitet och livsmedelssäkerhet”, säger  Ioniqas VD Tonnis Hooghoudt.

Sedan tidigare har Ioniqa även ingått partneravtal med globala livsmedelsleverantören Unilever och med indonesiska PET-bolaget Indorama.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x