In memoriam: Hans Rausing – en svensk förpackningsgigant

PUBLICERAD: 2 september 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Förpackningsgiganten Hans Rausing avled natten till den 30 augusti i sitt hem i England. Han blev 93 år gammal. (Bild Tetra Pak)|En klassisk bild. Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing (t.v.) tillsammans med sönerna Gad (mitten) och Hans (t.h.) vid prototypen till den maskin som användes för att forma och fylla de revolutionerande tetraeder-förpackningarna med mjölk. (Bild Tetra Pak)

Förpackningsgiganten Hans Rausing, under många år VD för Tetra Pak, har avlidit, 93 år gammal. Chefredaktör Bo Wallteg tecknar här ett minnesporträtt.

I slutet av förra veckan nåddes vi av beskedet att Hans Rausing avlidit i sitt hem i England. Han blev 93 år. Han var troligen den sista kvarlevande av de svenska industriledare, som lade grunden till vår moderna förpackningsindustri.

Hans Rausing tillträdde som VD för Tetra Pak år 1954 och blev kvar ledningen i strax över 30 år. Under denna tid utvecklades företaget från att ha varit en ren förlustaffär med sju anställda, till att ha trettiosex tusen anställda och vara ett av världens största, och mest betydelsefulla förpackningsföretag.

Tetra Pak är sprunget ur Åkerlund & Rausing där man börjat utveckla plastbelagd kartong för livsmedelsförpackning på 40-talet och ur detta föddes företaget år 1950. Det kom att bli femtiotalets största riskprojekt och problemen var många. Det var svårt att få tetraederna att hålla tätt och bristen på finansiering gjorde sig ständigt påmind.

Hans Rausings far, Ruben Rausing, gjorde år 1954 sonen till VD för Tetra Pak International AB, ett val som möttes av skepsis från många håll, men Hans kom genom åren att bevisa att han var uppgiften mogen. Det skulle dock ta många år, ända in på 70-talet, innan Tetra Pak blev en ekonomisk framgång.

En klassisk bild. Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing (t.v.) tillsammans med sönerna Gad (mitten) och Hans (t.h.) vid prototypen till den maskin som användes för att forma och fylla de revolutionerande tetraeder-förpackningarna med mjölk. (Bild Tetra Pak)

Lanseringen av den fyrkantiga Tetra Brik under 60-talet var ett viktigt steg och utvecklingen av aseptisk förpackningsteknik som innebär att behovet av kylkedja inte var lika stort, kom att bidra till att livsmedel för första gången effektivt kunde transporteras till platser på jorden där behovet av livsmedel var stort.

1995 sålde Hans Rausing sin del av Tetra Pak till brodern Gad för sjuttio miljarder kronor. För att affären skulle kunna genomföras fick Hans lämna en stor privat kredit till sin bror, ” den största privata krediten någonsin i Sverige”, har han sagt.

Att bara sitta hemma och rulla tummarna och räkna pengar var inget för Hans Rausing, han gav sig snart in i ett nytt förpackningsprojekt tillsammans med sin mångårige vän Åke Rosén, grundare av Ecolean, som tillverkar system och förpackningar för flytande livsmedel. Förpackningarna har en intressant kombination av mineral och plast. Med andra ord blev han konkurrent med sitt tidigare företag, men självfallet i mycket liten skala. Idag äger familjen Rausing Ecolean. Företaget har, precis som Tetra Pak, haft en lång startsträcka men utvecklas nu mycket snabbt på global basis.

Jag hade förmånen att få sitta ner på tu man hand med Hans Rausing för en lång intervju, när Ecolean var ett ungt företag i början av 2000-talet. Det blev ett trevligt möte där Hans var mycket öppen, ett möte som också kändes formellt på ett lite gammaldags sätt.

Mötet inleddes med viss förvirring, eftersom jag inte fick sitta mitt emot Hans, jag skulle flytta ett steg åt sidan. Först förstod jag ingenting, men sen fick det sin förklaring, Hans hade nedsatt hörsel på ena örat och ville underlätta vårt samtal genom detta. Nu har jag snart skrivit om förpackningar i trettio år och träffat massor med människor i spännande möten, vissa minns man tydligare än andra, det här var ett av dem.

Den inbjudan per brev som jag senare fick, om att komma och hälsa på honom och hans fru Märit i hemmet i England, ”jag behöver få lite skvaller från svensk förpackningsindustri” stod det i brevet, blev tyvärr aldrig av. Det har egentligen retat mig under många år, och nu är det för sent.

Svensk, nej, global, livsmedels- och förpackningsindustri har mycket att tacka Hans Rausing för.”

Bo Wallteg, chefredaktör

Senaste nytt

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Blue Ocean Closures nominerat till innovationspris av Svenska institutet

Innovationspriset Pioneer Prize – Honouring the beauty of Swedish innovation uppmärksammar små och medelstora svenska företag som skapat banbrytande innovationer kopplade till den gröna omställningen. Bakom initiativet står Svenska institutet i samarbete med Business Sweden. Ett av de nominerade företagen är Blue Ocean Closures
no3_Lars_Sandberg_BlueOceanClosures_Combo

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX