Cellulosamaterial en röd tråd i årets TechMark Arena

PUBLICERAD: 21 juni 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Sex av de åtta studenterna visar upp sina arbeten från årets TechMark Arena.|Karin Edström är projektledare för TechMark Arena.

Cellulosabaserade material, additiv tillverkning och 3D-formningsmetoder var det övergripande temat i årets upplaga av Innventia exjobbskola TechMark Arena.
Innventia lanserade under våren 2015 en transdisciplinär exjobbskola med namnet TechMark Arena.Syftet var att i stället för att driva enskilda exjobb kring specifika frågor, kombinera masterstudenter med olika bakgrund som arbetar kring ett gemensamt tema. Upplägget möjliggör att ett större grepp tas kring ett område och bidrar till ett större utbyte mellan studenterna och en ökad kunskapsdelning mellan olika examensarbeten. Den positiva respons TechMark Arena fick resulterade i en ny omgång även i år.

”Det övergripande temat för i år har varit cellulosabaserade material för additiv tillverkning och andra 3D-formningsmetoder, där vi haft två moduler som vi har byggt programmet kring”, säger Karin Edström, projektledare för TechMark Arena.

Den ena modulen har primärt fokuserat på materialutveckling och hur cellulosabaserade material kan modifieras och anpassas på olika sätt för att fungera bra med 3D tekniken, samt materialupplevelse kopplat till de nya materialen. 

Den andra modulen har varit riktad mot marknad och design med fokus på att utforska formfrihet och potentiella användningsområden för skogsbaserade material och dess restströmmar med denna teknik. 

”Studenterna har än en gång imponerat på oss med sina skickliga arbeten. Vi har fått flera intressanta demonstratorer, som kommer att presenteras för allmänheten under Innventia Days till hösten”, säger Karin Edström.

Totalt sett har sju olika projekt pågått i år där åtta studenter från sex olika universitet varit involverade och instruerats av ett handledarteam bestående av nio forskare från Innventia. 

 

 

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620

Stora förändringar i Nordisk Bioplastförenings styrelse

När Nordisk Bioplastförening höll årsmöte den 15 mars blev det stora förändringar vid val av styrelse.
Delar av nya styrelsenx

EU vägleder kring bioplast i ramdokument

I ett ramdokument reder EU-kommissionen ut begreppen kring biobaserad, komposterbar och biologiskt nedbrytbar plast, och ger vägledning kring när och hur de ska användas
kompost