Buchs startar ny etikettproduktion i Danmark

PUBLICERAD: 1 november 2023
UPPDATERAD: 1 november
Buchs Labels är bland annat utrustad med GM 350 DCS från Grafisk Maskinfabrik. Till vänster är vd Thomas Søby och till höger försäljningschef för Buchs Labels, Svend-Erik Pedersen. Foto: Sören Winslöw

Det är lite uppseendeväckande att starta ett etikettryckeri i Danmarks etikettstad nummer 1,Randers, men nu etablerar företaget Buchs produktion i staden.

Några av de största etikettillverkarna på dansk mark finns redan i Randers, så hur tänker man på Buchs?

– Vi har genomgått en lång utveckling från ett mer traditionellt grafiskt designhus till en fullservicebyrå med stort fokus på varumärken. Vi har lyckats väl med att skapa oss själva och en kundbas baserad på kunder med fullservicebehov och på nischkunder inom specialförpackningar. Vi skapar allt från visuell identitet, presentationsfilmer, employer branding till förpackningar, bilinpackningarmässmontrar med mera, säger Jesper Søby, vd på Buchs .

Tryckhallen på Buchs ser fortfarande ut som en tryckhall, men produktionen idag är till 80 procent riktad mot förpackning. De mer traditionella grafiska uppgifterna har valts för outsourcing. Således har de nyligen sålt sina kollektioner.

En ny hall inreds för skyltproduktion

Som ett led i utvecklingen mot fullservice har de utvecklat sin skyltavdelning genom åren och så småningom blev lokalerna för små. Därför har de byggt en ny produktionsbyggnad på 750 m2, som uteslutande ska användas för skylttillverkning inklusive bilinpackning.

– Det ska bli fantastiskt att få ta sig an ett helt nytt bygge och sätta upp det precis som det passar vår produktion bäst, säger Thomas Søby.

Nytt etikettföretag ser dagens ljus

I den gamla skylthallen håller de på att etablera sitt nya etikettföretag – Buchs Labels. Det är inte en del av Buchs utan ett företag med en annan ägarstruktur och eget CVR-nummer. Thomas Søby förklarar:

– Företaget ägs av Henrik och mig, tillsammans med de två rutinerade etikettkillarna, Svend-Erik Pedersen och René Thorsen Bonde, som båda har ett förflutet i 4Labels här från Randers. Vi har känt dem i många år och haft ett nära samarbete med dem. Vi har samma uppfattning om vad vi vill vara för kunden och vi tror att gemensamt ägande är bäst för alla parter.

Helt digital produktion

Förutom att ha en god gemensam förståelse för kundrelationen är de också överens om att produktionen ska vara så digital som möjligt. Målet är att deras kunder kan skicka etikettdesigner direkt i produktionen, där automatiseringen tar över och förbereder materialet för tryck och efterbehandling.

– Vi har mycket erfarenhet av digital hantering från vår förpackningsproduktion. Genom vårt delägarskap i byrån Skabertrang har vi några av branschens bästa programmerare. Det är därför vi har utvecklat våra egna lösningar som är precisa efter våra behov, säger Thomas Søby.

Thomas Søby säger att Buchs har höga ambitionerna för att nå en helt digitaliserad produktion. Foto: Sören Winslöw

För att stödja den digitala etikettproduktionen har Buchs Labels investerat i en HP Indigo 6800 och en GM 350 DCS med DVM-modul (Digital lackmodul) samt allt den kan med prägling, stansning och varmfolie från Grafisk Maskinfabrik.

– Vi har verkligen ett exklusivt set up där kommer att kunna göra nästan allt som önskas i efterbearbetning. Samarbetet med framför allt Grafisk Maskinfabrik har också gjort oss optimistiska, då de verkligen är måna om att hjälpa oss väl i processen. Det är ett danskt företag som bor nästan runt hörnet med all sin expertis och vi tror på spännande utveckling.

När intervjun ägde rum (början av oktober) hade man precis avslutat utbildningen på båda maskinerna för de nyanställda operatörerna. När skylthallen är klar och de har allt utrymme för sig själva i Buchs Labels kommer fler maskiner på plats. Dit hör är skärare och rullmaskiner för de färdiga etikettbanorna.

God synergi

Det är inte nytt för Buchs att tillverka etiketter. Det finns en stor synergi mellan etiketter och förpackningar som de nu vill ta till en ny nivå. Både på förpacknings- och etikettsidan vill de vara experter på kortare serier. Om volymerna blir för stora är det mer lönsamt att få arbetsuppgifterna producerade i till exempel flexo av företag som man kontrakterar.

– Vi lägger mycket kraft på nischerna. Det är vår kompetens och vår maskinpark kommer bäst till nytta. Men det är tydligt att utvecklingen med kortare serier och snabbare leveranser också har påverkar etikettbranschen och där ska vi vara det bästa alternativet, avslutar Thomas Søby.

Läs vidare

Billerud stoppar konverteringen av pappersbruket i Escanaba i Michigan

Billeruds styrelse har beslutat att avbryta planerna på att konvertera bruket i Escanaba till produktion av förpackningskartong. Bolaget kommer istället fokusera på att stegvis skifta produktmixen i Nordamerika mot förpackningsmaterial med en måttlig investeringsnivå.
Escax

PulPac och Optipack i samarbete för att sätta färg på produkter av torrformad fiber

PulPac och OptiPack i Sunne, leverantör av förpackningstryck och barriärlösningar har inlett ett samarbete. Partnerskapet syftar till att öppna upp nya möjligheter för skräddarsydda Dry Moulded Fiber-förpackningar.
PulPac_Optipack_samplex

Är den här dryckesförpackningen en game-changer som skakar om de stora företagen?

Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en game changer. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar känna sig hotade?
rezorce

Oro i den grafiska industrin när för få utbildas

Att för få utbildas pekas ut som ett stort orosmoln för den grafiska industrin. Det gör att antalet som rekryteras utan formell utbildning för branschen ökar. Det framgår av en ny rekryteringsrapport från Grafiska Företagen.
evax

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}