Bryggarna vädjar: Kasta inte pantflaskan i återvinningen!

PUBLICERAD: 2 juni 2022
UPPDATERAD: 25 januari

”Kasta inte pantbelagda returflaskor i återvinningen utan panta dem hela i butik!”, vädjar Sveriges Bryggerier. (Bild Dreamstime.com/Monticelllo)|”Kasta inte returflaskan i glasigloon!”, vädjar Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier. (Bild Sveriges Bryggerier)|Exempel på 50 cl glasflaska som är pantbelagd och som kan återanvändas upp till 40 gånger av bryggerierna!

På grund av pandemin och kriget i Ukraina råder det akut brist på glasflaskor hos svenska bryggerier och nu vädjar bryggarna till konsumenterna: Kasta inte pantbelagda returglasflaskor i återvinningen utan panta dem i butik, så att de snabbt kan komma tillbaks i dryckesproduktionen!

Sveriges Bryggerier skriver i ett pressmeddelande att efterfrågan på glasflaskor har ökat under lång tid och att producenter av glasflaskor inte hinner med att tillverka nya flaskor, vare sig i nyproduktion eller genom att återanvända glas från återvunna glasförpackningar. Flaskbristen är en effekt av den två år långa Covid 19– pandemin samt av kriget i Ukraina, eftersom både Ryssland och Ukraina är stora glasproducenter.

”Kasta inte returflaskan i glasigloon!”, vädjar Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier. (Bild Sveriges Bryggerier)

Bristen på flaskor förvärras då det dessutom av misstag slängs miljontals pantbelagda returflaskor i glasåtervinningen. Dessa flaskor skulle efter tvättning kunna återanvändas upp till 40 gånger av bryggerierna, men hamnar nu i stället i produktionskön hos de överbelastade glasbruken.

”Många tror att de köpt engångsglas och slänger flaskorna i glasigloos. Det innebär att miljontals flaskor, som skulle kunna återanvändas, hamnar fel. En returglasflaska fylls i snitt 40 gånger innan den skrotas och blir till nytt glas”, säger Anna-Karin Fondberg, VD på Sveriges Bryggerier.

Totalt säljs drygt 32 miljoner liter öl, vatten och läsk på returglasflaska varje år. I Sverige har vi två unika retursystem för glasflaskor, dels det som gäller 33 cl glasflaskan som finns i en röd back, dels en 50 cl glasflaska som finns i en blå back. Placerade i sina backar är returglasflaskorna lätta att känna igen, men när de packats upp på hyllan kan det vara svårare.

Exempel på 50 cl  pantbelagd returglasflaska.

Sveriges Bryggerier uppger att svinnet tyvärr är stort för 50 cl flaskan, vilket innebär att varje år måste mellan sju och nio miljoner nya flaskor tillföras retursystemet. Totalt handlar det om att 25 procent av returflaskorna slängs i stället för att återanvändas. Svinnet är som allra störst för flaskor, som inhandlas på Systembolaget – där slängs hela 86 procent i återvinningen istället för att pantas och lämnas tillbaka hela.

”Det är framför allt för 50 cl returglasflaskor, som köps i singelförpackningar, som man missar pantsymbolen och kanske inte heller noterar att man betalar pant vid inköpstillfället. Vi vädjar därför till alla som konsumerar läsk eller öl att fortsätt välja returglas men att hantera förpackningen rätt. Titta efter symbolen på etiketten, panta och fortsätt att värna om miljön”, säger Anna-Karin Fondberg.

Sveriges Bryggerier skriver att det är speciellt viktigt nu till sommaren, när försäljningen av dryck ligger drygt 30 procent över årsgenomsnittet, att pantbelagda returglasflaskor verkligen lämnas tillbaka hela och inte kastas i glasigloos eller andra återvinningskärl.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x