Brittiskt bioteknik-start-up startar ligninpilot i Värmland

PUBLICERAD: 6 december 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Jennica Ivarsson (t.v.) är anläggningschef för pilotanläggningen i Bäckhammar och Krisztina Kovacs-Schreiner, (t.h.) är VD i Lixea. (Bild Anna Tjäder/Paper Province)

London-baserade start-up-företaget Lixea etablerar sig i Värmland och startar en pilotanläggning för produktion av cellulosa och lignin från biomassa. Produktionen sker i Bäckhammar, strax utanför Kristinehamn, där Lixea blir granne med pappers- och förpackningsproducenten Nordic Paper och testbädden LignoCity.

Beslutet att etablera verksamhet i Bäckhammar togs under 2020 och nu är arbetet i full gång för att kunna starta upp produktionen.

”Målet är att ha den nya anläggningen på plats efter årsskiftet 2021-2022”, säger Jennica Ivarsson, som är Lixeas anläggningschef i Bäckhammar.

Bioteknikföretaget Lixea har utvecklat en unik och patenterad process, som skiljer ut och framställer cellulosa och lignin från olika typer av träbaserade material. Materialen kan sedan användas som byggstenar till miljömässigt hållbara produkter. Metoden har sina rötter i forskning, som bedrivits på Imperial College i London, där Lixea tog sina första steg som företag för fem år sedan.

”Cellulosa och lignin kan utvinnas från exempelvis sågverksflis, skräp från sockerplantage eller trädodlingar”, säger Jennica Ivarsson.

I Sverige utvinns cellulosa och lignin främst från skogen och kan förädlas till en rad olika typer av produkter och material. Exempelvis papper, förpackningar, textil, bioplast, biokomposit och nanocellulosa.

2020 beviljades Lixea EU-medel för att etablera sin pilotanläggning och i Sverige  har de bland annat fått stöd och rådgivning av Paper Province, Sting Bioeconomy och Business Värmland för att realisera satsningen i Värmland.

I samband med etableringen i Sverige och Värmland har Lixea också blivit medlemmar i företagsklustret Paper Province och har siktet inställt på att skala upp sin verksamhet i det skogstäta Värmland.

”Vi jobbar för ett mer hållbart samhälle och vill vara med och minska sopberget. Vår idé bygger på att använda material som annars hade slängts. Vi vill inte konkurrera med den traditionella industrin, utan är ett komplement i branschen”, säger Jennica Ivarsson.

Utöver att pilotanläggningen ska komma i gång under 2022 hoppas Lixea också kunna anställa ytterligare fem personer i Sverige. Det innebär att ungefär halva personalstyrkan kommer att finnas i England och halva i Sverige.

”Att starta anläggningen är det viktigaste för mig just nu, så att vi parallellt kan jobba vidare och hitta investerare och komma upp i fullskalig produktion relativt snabbt”, avslutar Jennica Ivarsson.

Läs mer om LignoCity HÄR, HÄR och HÄR

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Billerud vill dra nytta av den växande efterfrågan på fiberbaserade förpackningar

På Billeruds kapitalmarknadsdag i Stockholm kommunicerades en uppdaterade strategi. Styrelsen beslutat om nya långsiktiga finansiella mål och om strategiska investeringar i Nordamerika.
Vatnex

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen till tryckbranschen

Tidningen Packnews systertidning Sign&Print har besökt Heidelbergs nya Print Media Center ”Home of print” i Tyskland. Med sitt nya arbetsflödessystem och nya maskiner som Jetfire 50 och Boardmaster stakar de ut en allmer automatiserad och AI-styrd framtid för tryckerier världen över.
DSC_7880xx

Mycket i PPWR som påverkar kartongkonverterna enligt Ecma

”Om förpackningar var något som uppfanns i dag skulle vi få en rad utmärkelser med tanke på allt bra som förknippas med dem. I stället ses de som ett problem av våra beslutsfattare, problem som måste lösas”. Det sa Mike Turner, fristående konsult för Ecma, när han var förste talare på Svenska Kartongföreningens årsmöte nyligen. Packnews var självfallet på plats.
mike

Nyetablering av plaståtervinnare tappar fart i Europa

Organisationen Plastics Recycling Europe presenterar siffror som pekar på en stagnation i tillväxten inom plaståtervinning i Europa. Det är lätt att tro att det här är ett område där tillväxten hela tiden växer sig starkare, men det finns problem som lägger hinder i vägen.
Foto: Peter Holgersson AB