Brittiska The Guardians omslag nu av stärkelsebaserad bioplast

PUBLICERAD: 13 maj 2019
UPPDATERAD: 25 januari

The Guardians skyddsomslag i bioplast är ”semitransparent” till skillnad från det tidigare glasklara polyetenomslaget. (Bild The Guardian)

Brittiska dagstidningen The Guardian har börjats använda ett skyddsomslag tillverkat av stärkelsebaserad bioplast. Omslagen ersätter de tidigare skyddsomslagen, som var tillverkade av oljebaserad polyetenplast. Omslagen används till såväl vardagsupplagorna som helgutgåvan samt den speciella söndagstidningen The Observer.

The Guardians helt bionedbrytbara bioplastomslag introduceras initialt i London, Kent, Essex, Hertfordshire, Norfolk och Suffolk i början av året och råvaran i bioplasten är stärkelse från potatis. Det nya skyddsomslaget kommer att introduceras över hela landet under året.

I stället för att som tidigare slänga skyddsomslaget bland andra plastförpackningar, så uppmanas nu The Guardians läsare att placera bioplastomslaget i en vanlig hushållskompost eller i återvinningskärlet för matavfall och annat organiskt material. Bioplasten sägs brytas helt inom sex månader och den ska inte heller innehålla några genmodifierade beståndsdelar.

The Guardian skriver att beslutet att lämna skyddsomslaget av fossil plast och övergå till bioplast kommer efter önskemål och påtryckningar från tidningens läsare. Förändringen har dock medfört några mindre prisökningar på tidningen – de första på tre år.

Även andra brittiska dagstidningar har testat olika miljövänliga typer av skyddsförpackningar, etc. för sina upplagor, speciellt helgupplagorna vilka oftast består av flera redaktionella sektioner samt annonsbilagor, mm.

Klassiska The Times har exempelvis experimenterat med påsar och skyddsbanderoller i bioplast och Mail on Sunday har undersökt möjligheten att ersätta sina skyddspåsar i polyeten med någon form av pappersförpackning. Ledande ekonomitidningen Financial Times (FT) har helt tagit bort sina skyddsomslag i fossil plast för de tidningar, som levereras hem till prenumeranter, medan FT, som säljs i tidningskiosker, etc., aldrig varit försedda med skyddsomslag.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax