Brittiska designelever möter svensk kvalitetskartong

PUBLICERAD: 10 maj 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Dan Thorne|Craig McFarlane och Eddie Magee

Under det gångna året har brittiska designstudenter genomfört ett projekt tillsammans med Iggesund Paperboard, där syftet varit att konfrontera eleverna med kartongen Invercote från Iggesund.
De har bland annat kunnat välja mellan uppgifter som berört förpackningskonstruktion, infographics och hållbarhetsfrågor. 
Elever från University of the Creative Arts i Epsom, Norwich University of the Arts och University of Salford har deltagit i projektet.

Projektet är ett samarbete mellan Iggesund Paperboard, det brittiska fackpress förlaget Earth Island Publishing och Veronica Heaven, som utvecklat ”Briefcases”, en modell för samarbete mellan universitet och näringsliv.

”Det finns mycket spännande man kan göra i den akademiska miljön. Men den spänning och nerv som uppstår, när ett företag stiger in med realistiska uppgifter, kan vi inte återskapa”, menar Sallyanne Theodosiou, Senior Lecturer Graphic Design och hennes kollega Sophie Beard, båda från University of the Creative Arts.

Iggesunds motiv för att initiera projektet är paradoxalt nog den digitala utvecklingen! Samtidigt som hela den grafiska produktionsprocessen har förenklats och strömlinjeformats, så har också designern hamnat längre från materialet och materialkunskapen har eroderat.

”För alltför många designers är dataskärmen gränssnittet från omvärlden. Kunskapen om materialvalets betydelse är inte lika stark som den var för 25 år sedan. Vårt mål är att få fler designers att inse att rätt materialval kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande”, säger Staffan Sjöberg, som ansvarar för projektet från Iggesund Paperboards sida.

Iggesund Paperboard tillverkar Invercote och Incada, två kartongmaterial av olika typ, men som har den gemensamma nämnaren att de båda ligger i topp kvalitetsmässigt. De görs båda av jungfrulig fiber och byggs upp i olika skikt, till skillnad från traditionellt papper. Flerskiktsuppbyggnaden ger en extra styvhet, och gör det möjligt att vika dem utan att de spricker.

”Det är inte ovanligt att man anstränger sig enormt på att hitta en kreativ designer och att man sedan söker med ljus och lykta efter en originell fotograf. Han i sin tur vill arbeta med modeller, som har gott rykte. När resultatet av deras arbete är klart, så lämnar man iväg deras arbete till tryck eller konvertering utan att ägna en tanke åt vilket material det ska tryckas på och varför. Det finns gott om exempel där det gått riktigt fel och det är en av orsakerna till att vi engagerar oss för att designers ska reflektera mer över materialvalet”, understryker Staffan Sjöberg.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Gaia Biomaterial gjorde ölmuggarna på F1-finalen komposterbara

Vid F1-finalen i Abu Dhabi nyligen stod Helsingborgsföretaget Gaia Biomaterials för en unik del av evenemangets hållbarhetssatsning.
GAIAxx

AIPIA etablerar One-stop shop för Smart Food Chain

Det fanns många nyheter på AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Associations, tolfte konferens i Amsterdam nyligen. Packnews rapporterar.
AIPIA overzichtx

LEGO ersätter plastpåsar med papperspåsar

Hos LEGO pågår arbetet med att ersätta plastpåsar i förpackningar med pappersbaserade. Ett jobb som varit omfattande.
LEGOx

Billerud lånar bra bit över en miljard kronor av EIB för investeringar

Europeiska investeringsbanken (EIB) har tecknat ett låneavtal om 1 300 miljoner kronor (cirka 110 miljoner euro) med Billerud.
Billerudxxx