Brittisk innovatör lanserar helt plastfri pappersflaska

PUBLICERAD: 2 december 2022
UPPDATERAD: 25 januari

SUPA Innovation har utvecklat en egen och helt plastfri pappersflaska, som nu används till företagets växtbaserade tvättmedel, etc under varumärket eco-mate. (Bild SUPA)

Brittiska företaget SUPA Innovations har utvecklat en egen och helt plastfri pappersflaska, som nu används till växtbaserade tvättmedel under varumärket eco-mate.

SUPA tillverkar sin egenutvecklade pappersflaska vid sin anläggning i Rutland, nära Stamford, där man också har sin tillverkning av växtbaserade rengörings- och tvättmedel under varumärket eco-mate.

SUPA Innovations uppger att man startade år 2019 med att undersöka marknaden för att hitta en pappersbaserad flaska till sin serie av organiska eco-mate tvätt- och sköljmedel.

”Men vi blev besvikna på det vi hittade. Antingen var det rena plastflaskor som dolts bakom ett pappershölje eller också var det pappersflaskor med ett innerhölje av plast. Stora företag som Coca-Cola och Carlsberg talade om sina pappersflaskor, men när man tittade närmare, så hade även de plast på insidan samt plasthalsar och plastkorkar. Vi kunde inte tro det! Så vi gjorde vår egen pappersflaska – helt utan plast”, berättar SUPA:s medgrundare Scott Nicholas.

Istället för en plastbaserad innerbarriär har SUPA:s pappersflaska en invändig läckagesäker beläggning som består av tång och naturlig växtlatex. Barriären uppges brytas ner, om den hamnar i naturen, på samma sätt som ett vaxartad blad från ett träd eller en buske bryts ner på kort tid. Hela förpackningslösningen med flaska, innerbeläggning och förslutning kan hemkomposteras eller läggas i matavfallsåtervinning eftersom allt är 100 procent organiskt material.

SUPA uppger att deras pappersflaska är designad för att brytas ner i naturen utan att lämna efter sig mikroplaster eller giftiga rester. Hela eco-mate-sortimentet av såväl produkter som flaskförpackningar har testats och certifierats som 100 procent biobaserat material och SUPA planerar nu att utöka sitt produktutbud till att även omfatta flytande produkter inom husdjursschampon, olika typer av rengöringsmedel och produkter för handtvätt, m fl. Produkterna säljs direkt till konsumenter via bolagets webbsida men även via Amazon.

”Det finns många varumärken som är växtbaserade och som förpackas i flaskor av återvunnen plast, men med eco-mate går vi ett steg längre eftersom vi helt och hållet eliminerar plasten”, avslutar Scott Nicholas.

N.B. Vi har tidigare skrivit om globala Procter & Gamble, som nästa år ska lansera sköljmedel i pappersflaskor. Dessa flaskor är dock försedda med en innerbarriär av återvunnen plast. Läs mer HÄR.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Oroliga tider skrämmer inte FrontPac

FrontPac räds inte de svåra tiderna. Ett bra bevis är investeringen i en ny offsetpress från KBA.
Jesper och Martin

Grönt ljus för att göra gröna salladsskålar ännu grönare

Picadeli känner att deras salladskoncept blir ännu grönare via appen Bower. Nu finns möjlighet att panta 20 miljoner skålar årligen.
bower_phone

Packnews i ny kostym efter samgående med AGI Media

Packnews har bytt kostym efter mer än 15 år som nyhetsförmedlare till förpackningsindustrins värdekedja. Nu blir vi ännu bättre!
Kostym

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah