Brist på plastråvara? Biodolomer löser problemen!

PUBLICERAD: 15 april 2021
UPPDATERAD: 25 januari

Munkplast bytte från polyeten till Biodolomer i sina pärlor.|Munkplast bytte från polyeten till Biodolomer i sina pärlor.

Plastråvarupriserna rusar i höjden och tillgången på material på världsmarknaden är begränsad. Många plastbearbetare kämpar med att få tag i material för att hålla maskinerna i gång. Ett intressant alternativ finns hos Gaia BioMaterials i Helsingborg. De kan erbjuda sitt material, Biodolomer, som utan problem kan ersätta volymplasterna och de har kapaciteten att förse marknaden med materialet.  Dessutom har prisskillnaden mellan fossilt och biobaserat jämnats ut rejält.

Gaia BioMaterials har utvecklat Biodolomer, ett bionedbrytbart material med en stor andel krita. Det kan användas i existerande produktionsanläggningar för till exempel film- och flaskblåsning, formsprutning och extrudering. Gaia BioMaterials är nu nära en kraftfull etablering på den internationella marknaden.

Ett hinder för en ännu starkare utveckling för bioplaster har alltid varit att de ligger på en högre prisnivå än de fossila. Skillnaden kan vara ganska stor, vilket inte mist varit fallet de senaste åren när fossila material legat på en mycket låg prisnivå. Nu råder andra tider, pandemin och andra faktorer på världsmarknaden har drivit upp priserna rejält, vanligt polyeten har till exempel stigit med runt etthundra procent. Samtidigt är det brist på material på marknaden och många plastföretag tvingas pussla rejält för att kunna hålla maskinerna i gång. Som en följd av detta har Gaia kunnat notera ett kraftigt ökat intresse för Biodolomer.

– Många företag letar efter alternativ till sina traditionella plastmaterial och vi får mycket förfrågningar, säger Åke Rosén. Som det är nu har prisskillnaden mot till exempel polyeten minskat rejält. Allt fler företag inser det naturliga, att det bättre att hålla maskinerna i gång och kunna leverera och vårt material ger fördelar som i slutänden kan innebära att man inte får någon kostnadsökning alls.

– Vi kan utan problem ersätta åttio procent av volymplasterna på marknaden rakt av, däremot kräver konstruktionsplasterna för mycket styrka för att det ska gå.

– Biodolomer har en stor andel krita, och det är ett material med stabila priser och där eventuella prisjusteringar inte påverkar priset på vår råvara. Det gör att kunden får en mycket stabil prisbild, man behöver inte oroa sig för de stora fluktuationer som präglar de fossila plasterna.

Ökad produktivitet

Kritan i materialet har en intressant funktion som ger en ökad output från maskinerna. Det är en mineral som leder värme vilket gör att materialet smälter omedelbar när det kommer ner i skruven i en maskin. Dessutom går kylningen snabbare. Produktiviteten kan öka med upp till trettio procent.

– Vi körde en förpackning åt en kund som hade en cykeltid på fem sekunder. Med vårt material gick det att köra den på två och en halv sekund, säger Åke Rosén.

Biodolomer kan köras i existerande produktionsutrustningar utan behov av modifieringar.

– Till skillnad från de riktigt stora råvaruleverantörerna så skräddarsyr vi materialet exakt efter kundens behov. Vi kan jobba med smältindex upp till 60. Vi har en stor kunskap om plastmaterial i företaget.

– Nyligen fick vi en order från USA där en kund ville ha vårt material i förslutningar. Han var så intresserad och nöjd att han lät flyga hem de första fem ton han behövde. Vi har precis också fått en större order från företaget Munkplast i Uppsala som bland annat tillverkar de små pärlor som barn gör pärlplattor av. Det är ingen lätt produkt att formspruta, men det har fungerat bra.

Spännande framtid

Biodolomer är livsmedelsgodkänt och man har ett hemkompostcertifikat på film producerat av material i tjocklek upp till sjuttio my. Inom kort kommer Gaia BioMaterials att söka certifikat för upp emot en millimeter. Materialet kan köras transparent, men då utan krita som fyllmedel, i tjocklekar ner till tolv my för till exempel fruktpåsar.

– Vi står inför en spännande framtid, företaget kommer att expandera kraftig via internationell produktion. Intresserade företag välkomna att ta kontakt med oss. Vi har kapacitet att leverera. Nyligen investerade vi en ny extruder, och mer är på gång, slutar Åke Rosén.

Läs vidare

Från skogen till bordet: Så kan träfiber ersätta dagens plastförpackningar

Jakten på miljövänliga alternativ till plastförpackningar har gett upphov till ytterligare ett namn att räkna med. Metsä Group har nu lanserat testförsäljningen av sin träfiberbaserade förpackningslösning Muoto i Sverige.
Metsa_Muoto_Package

Nyckeln till hållbar lönsamhet sitter i detaljerna

Rakelstål är en liten, men central del av tryckprocessen och spelar en viktig roll i de ökande kraven på produktivitet och hållbarhet säger PrimeBlade.
Nano_Ix

Hållbarhetsprofilen är viktig för limtillverkaren EOC

Lim är en viktig produkt inom wellpapp- och kartonghantering. Det vet företaget EOC som är ledande limleverantör i Europa.
eoc-ria-utvald

Stansar från Eterna ökade Moltzaus produktivitet kraftigt

Den norska kartongkonverteraren Moltzau Packaging kan räknas in bland de modernaste produktionsenheterna i Skandinavien.
moltzau-plattform-utvald

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se