Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

PUBLICERAD: 28 mars 2024
UPPDATERAD: 28 mars

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028. Det är främst efterfrågan från Asien och USA som driver tillväxten, medan Europa halkar efter. Det framgår av en artikel på Nordisk Bioplastförenings hemsida.

Den nya rapporten, som ger en djup och omfattande inblick i den dynamiskt växande bioplastmarknaden, är författad av tyska nova-Institutes internationella expertgrupp inom biopolymerer. Rapporten, som har namnet “Bio-based Building Blocks and Polymers – Global Capacities, Production and Trends 2023–2028”, visar kapacitet och produktionsdata för år 2023 för 17 kommersiellt tillgängliga biobaserade polymerer år 2023 samt en prognos för deras utveckling 2023 – 2028.

Enligt rapporten var 2023 ett lovande år biobaserade polymerer: PLA-kapaciteten ökade med nästan 50 procent och polyamid-kapaciteten ökar stadigt, liksom epoxiharts-produktionen. Kapaciteten för 100 procent biobaserad PE har utökats och PE och PP tillverkade av biobaserad nafta etableras ytterligare med växande volymer.

År 2023 var den totala produktionsvolymen av biobaserade polymerer 4,4 miljoner ton, vilket är 1 procent av den totala produktionsvolymen av fossilbaserade polymerer. Men den beräknade årliga tillväxttakten (CAGR) fram till år 2028 för biobaserade polymerer är hela 17 procent, medan den beräknade tillväxttakten fram till 2028 för hela polymermarknaden, där fossila polymerer alltså svarar för 99 procent, endast är 2-3 procent…

Enligt rapporten utökar flera globala varumärken redan sin råvaruportfölj till att omfatta källor till förnybart kol, CO2, återvinning och i synnerhet biomassa, förutom fossilbaserade källor, vilket ökar efterfrågan på biobaserade och biologiskt nedbrytbara polymerer. Samtidigt saknas dock politiskt stöd i Europa, som fortfarande bara främjar biobränslen och bioenergi och inte biopolymerer. Däremot finns stödjande lagstiftning på plats i Asien och särskilt i USA driver efterfrågan på de lagstiftande myndigheterna.

Diagram över 17 kommersiellt tillgängliga biopolymerers globala produktionskapacitet år 2023 och deras beräknade utveckling till 2023 – 2028.

Förutom den nämnda översikten av 17 kommersiellt tillgängliga biobaserade polymerer erbjuder marknadsstudien även en statistisk översikt över ”Mass Balance and Free Attribution”-produkter (MBFA) tillgängliga över hela världen baserat på en omfattande analys av ISCC-databasen, och en detaljerad utarbetning av den nuvarande europeiska policyn för biobaserade polymerer samt en omfattande sammanfattning av biologisk nedbrytbarhet och biologiskt nedbrytbara polymerer.

Asien, den ledande kontinenten 2023, har den största installerade biobaserade produktionskapaciteten i världen med 55 procent, där den största kapaciteten består av PLA och PA. Nordamerika har 19 procent, med stor installerad kapacitet för PLA och PTT, och Sydamerika har 13 procent, huvudsakligen baserat på PE.

Till skillnad från år 2022 har Europas andel i den globala biobaserade polymerkapaciteten minskat till 13 procent. Detta är huvudsakligen baserat på att uppdaterade data för PE och PP produceras i Europa, där endast 10 procent av den totala volymen är känd för att vara biobaserad och 90 procent är biobaserad baserat på massbalans och fri attribution (MBFA). Den europeiska andelen baseras huvudsakligen på installerad kapacitet för SCPC och PA.

Med en förväntad CAGR på 35 procent mellan 2023 och 2028 visar Asien den överlägset högsta tillväxten av biobaserad polymerkapacitet jämfört med andra regioner i världen. Denna ökning beror främst på utökad produktionskapacitet för PA, PHA och PLA.

En kortversion (kostnadsfri) samt den kompletta versionen av rapporten finns HÄR.

 

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024

 

Läs vidare

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Woola vill ersätta plastemballage med spillull

Förpackningsföretaget Woola jobbar med fårull som hållbart alternativ till plast.
Pressbild_Woola förpackningsmaterial

ICA-handlaren börjar med komposterbara bärkassar innan skatten tas bort

I höst tas skatten på plastbärkassarna bort men Filip Cronberg som driver ICA Kvantum i Klippan återinför komposterbara kassar redan nu.
ICA Gaiax

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x