Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

PUBLICERAD: 28 mars 2024
UPPDATERAD: 28 mars

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028. Det är främst efterfrågan från Asien och USA som driver tillväxten, medan Europa halkar efter. Det framgår av en artikel på Nordisk Bioplastförenings hemsida.

Den nya rapporten, som ger en djup och omfattande inblick i den dynamiskt växande bioplastmarknaden, är författad av tyska nova-Institutes internationella expertgrupp inom biopolymerer. Rapporten, som har namnet “Bio-based Building Blocks and Polymers – Global Capacities, Production and Trends 2023–2028”, visar kapacitet och produktionsdata för år 2023 för 17 kommersiellt tillgängliga biobaserade polymerer år 2023 samt en prognos för deras utveckling 2023 – 2028.

Enligt rapporten var 2023 ett lovande år biobaserade polymerer: PLA-kapaciteten ökade med nästan 50 procent och polyamid-kapaciteten ökar stadigt, liksom epoxiharts-produktionen. Kapaciteten för 100 procent biobaserad PE har utökats och PE och PP tillverkade av biobaserad nafta etableras ytterligare med växande volymer.

År 2023 var den totala produktionsvolymen av biobaserade polymerer 4,4 miljoner ton, vilket är 1 procent av den totala produktionsvolymen av fossilbaserade polymerer. Men den beräknade årliga tillväxttakten (CAGR) fram till år 2028 för biobaserade polymerer är hela 17 procent, medan den beräknade tillväxttakten fram till 2028 för hela polymermarknaden, där fossila polymerer alltså svarar för 99 procent, endast är 2-3 procent…

Enligt rapporten utökar flera globala varumärken redan sin råvaruportfölj till att omfatta källor till förnybart kol, CO2, återvinning och i synnerhet biomassa, förutom fossilbaserade källor, vilket ökar efterfrågan på biobaserade och biologiskt nedbrytbara polymerer. Samtidigt saknas dock politiskt stöd i Europa, som fortfarande bara främjar biobränslen och bioenergi och inte biopolymerer. Däremot finns stödjande lagstiftning på plats i Asien och särskilt i USA driver efterfrågan på de lagstiftande myndigheterna.

Diagram över 17 kommersiellt tillgängliga biopolymerers globala produktionskapacitet år 2023 och deras beräknade utveckling till 2023 – 2028.

Förutom den nämnda översikten av 17 kommersiellt tillgängliga biobaserade polymerer erbjuder marknadsstudien även en statistisk översikt över ”Mass Balance and Free Attribution”-produkter (MBFA) tillgängliga över hela världen baserat på en omfattande analys av ISCC-databasen, och en detaljerad utarbetning av den nuvarande europeiska policyn för biobaserade polymerer samt en omfattande sammanfattning av biologisk nedbrytbarhet och biologiskt nedbrytbara polymerer.

Asien, den ledande kontinenten 2023, har den största installerade biobaserade produktionskapaciteten i världen med 55 procent, där den största kapaciteten består av PLA och PA. Nordamerika har 19 procent, med stor installerad kapacitet för PLA och PTT, och Sydamerika har 13 procent, huvudsakligen baserat på PE.

Till skillnad från år 2022 har Europas andel i den globala biobaserade polymerkapaciteten minskat till 13 procent. Detta är huvudsakligen baserat på att uppdaterade data för PE och PP produceras i Europa, där endast 10 procent av den totala volymen är känd för att vara biobaserad och 90 procent är biobaserad baserat på massbalans och fri attribution (MBFA). Den europeiska andelen baseras huvudsakligen på installerad kapacitet för SCPC och PA.

Med en förväntad CAGR på 35 procent mellan 2023 och 2028 visar Asien den överlägset högsta tillväxten av biobaserad polymerkapacitet jämfört med andra regioner i världen. Denna ökning beror främst på utökad produktionskapacitet för PA, PHA och PLA.

En kortversion (kostnadsfri) samt den kompletta versionen av rapporten finns HÄR.

 

Jerry Pettersson/JP Press Agency © 2024

 

Läs vidare

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx

Senaste nytt

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se

Nu kan tjockare material köras i Ricoh Pro C9500

Ricoh utökar möjligheterna i sin digitalpress Pro C9500. Maskinen har en ny tjänst som gör det möjligt att skriva ut tjockare material än tidigare som till exempel olika förpackningar.
Rihcox

Rikard Ahlin slutar som vd på Ettiketto AB

Rikard Ahlin slutar som vd för Ettiketto AB och efterträds av Johanna Herstedt. Rikard fortsätter som vd för Ettiketto Group.
ettikettox

Bisfenoler i kontakt med livsmedel förbjuds

Nu blir det förbjudet att använda bisfenol A och andra bisfenoler som klassificeras som farliga i material som kommer i kontakt med livsmedel. EU-kommissionens beslut är en konsekvens av att Efsa har skärpt sin bedömning av hur mycket bisfenol A man kan få i sig utan risk för hälsan.
Konservburkar