Bioplastfilm av stärkelse ger längre hållbarhet åt livsmedel

PUBLICERAD: 10 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Bildbevis på BioFreshPak-filmens effekt: överst ”standardförpackade” färska champinjoner efter tre dagar i rumstemperatur och nederst BioFreshPak-förpackade färska champinjoner efter sju dagar i rumstemperatur. (Bild BioFreshPak)|Bioplastfilmen BioFreshPak är avsedd för förpackningar med vissa livsmedel livsmedel som svamp, frukt, vissa grönsaker, etc. (Bild BioFreshPak)

BioFreshPak är namnet på en nyutvecklad bioplastfilm, som – utan behov av kylskåp – kraftigt förlänger hållbarhetstiden för vissa livsmedel. Filmen är tillverkad av stärkelse och andra biobaserade råvaror.

Bakom BioFreshPak finns ett konsortium med deltagande av indiska och brittiska företag, organisationer och universitet. Filmen är i första hand utvecklad med tanke på den indiska marknaden, där upp till 40 procent av livsmedlen blir otjänliga, innan de når konsumentmarknaden.

Projektet startade i september 2017 och har nu lett till BioFreshPak, en bioplastfilm som ”andas” och som är tillverkad av komposterbara polymerer och avfallsstärkelse.

Bioplastfilmen BioFreshPak är avsedd för förpackningar med vissa livsmedel livsmedel som svamp, frukt, vissa grönsaker, etc. (Bild BioFreshPak)

Fokus i projektet har varit att få fram en förpackningsfilm för livsmedel, som även vid högre omgivande temperaturer kan bromsa mognaden och förbättra lagringsstabiliteten under transport för livsmedel som svamp, frukt, etc. Tidigare försök med mjölksyrabaserade bioplastfilmer (PLA) har varit framgångsrika, men bara till en viss punkt, eftersom PLA-filmerna, efter användandet, bryts ner alldeles för långsamt utanför en kontrollerad kompostmiljö.

Den nya BioFreshPak-filmen sägs sakta ner mognadsprocessen för specifika livsmedel, även vid höga yttertemperaturer. Filmen, med sin blandning av termoplastisk stärkelse och andra polymerer, som är komposterbara i rumstemperatur, erbjuder selektiv luftfuktighet och permeabilitetskontroll för att bibehålla näringsämnen hos livsmedlen. Filmen har också kapacitet att öka lagringstiden för specifika livsmedel med två till fem dagar utan kylning.

Enligt ett pressmeddelande från konsortiet bakom projektet produceras BioFreshPak-filmen av andra klassens stärkelse, som erhålls från avfall som uppstår vid bearbetning av kassava-rötter (också känt som maniok eller arrowrot). Filmen är komposterbar i rumstemperatur och bryts ner helt på mindre än 180 dagar.

”Dagens hållbarhetsutmaningar kräver förpackningslösningar likt BioFreshPak, som förändrar spelreglerna och tar oss närmare vårt mål att drastiskt minska matspill”, säger konsortieteamet, som bland annat består av Nextek, Brunel University,  Greenwich University,  Solutions 4 Plastic Earth Champions Foundation, Manbras Plastronics,  MIT WPU och Punjab Agricultural University.

Senaste nytt

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Nu testkörs Norges nya plaståtervinningsanläggning

Testkörningar pågår just nu och hösten 2025 öppnar Tomra och Plastretur officiellt den första och enda nationella finsorteringsanläggningen för plastförpackningar i Norge. Anläggningen, som ligger i Holtskogen Business Park i Inre Østfold, kommer att heta Områ.
default

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Ny teknik för biobaserad cellplast möjliggör cirkularitet för ett omtalat material

TotalEnergies Corbion och Useon har ingått ett strategiskt partnerskap för att främja utvecklingen och global kommersialisering av EPLA-formade produkter – en ny generation av hållbara, högpresterande skummaterial tillverkade av PLA, ett av de mest använda bioplastmaterialen.
epla-bottle-base-made-by-useon-with-luminy-plax

Läs vidare

Nya livsmedelsförpackningar från Plus Pack med åttiofem procent återvunnet material

Danska Plus Pack lanserar nu Cubus, ett cirkulärt och återvinningsbart livsmedelsförpackningssortiment som erbjuder flexibla förslutningsalternativ. Den nya serien förpackningar är återvinningsbara och effektiva för kalla måltider och snacks som frukt, nötter, sallader, tapas och yoghurt.
Cubus fælles_edit2x

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1