Bioplastfilm av stärkelse ger längre hållbarhet åt livsmedel

PUBLICERAD: 10 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Bildbevis på BioFreshPak-filmens effekt: överst ”standardförpackade” färska champinjoner efter tre dagar i rumstemperatur och nederst BioFreshPak-förpackade färska champinjoner efter sju dagar i rumstemperatur. (Bild BioFreshPak)|Bioplastfilmen BioFreshPak är avsedd för förpackningar med vissa livsmedel livsmedel som svamp, frukt, vissa grönsaker, etc. (Bild BioFreshPak)

BioFreshPak är namnet på en nyutvecklad bioplastfilm, som – utan behov av kylskåp – kraftigt förlänger hållbarhetstiden för vissa livsmedel. Filmen är tillverkad av stärkelse och andra biobaserade råvaror.

Bakom BioFreshPak finns ett konsortium med deltagande av indiska och brittiska företag, organisationer och universitet. Filmen är i första hand utvecklad med tanke på den indiska marknaden, där upp till 40 procent av livsmedlen blir otjänliga, innan de når konsumentmarknaden.

Projektet startade i september 2017 och har nu lett till BioFreshPak, en bioplastfilm som ”andas” och som är tillverkad av komposterbara polymerer och avfallsstärkelse.

Bioplastfilmen BioFreshPak är avsedd för förpackningar med vissa livsmedel livsmedel som svamp, frukt, vissa grönsaker, etc. (Bild BioFreshPak)

Fokus i projektet har varit att få fram en förpackningsfilm för livsmedel, som även vid högre omgivande temperaturer kan bromsa mognaden och förbättra lagringsstabiliteten under transport för livsmedel som svamp, frukt, etc. Tidigare försök med mjölksyrabaserade bioplastfilmer (PLA) har varit framgångsrika, men bara till en viss punkt, eftersom PLA-filmerna, efter användandet, bryts ner alldeles för långsamt utanför en kontrollerad kompostmiljö.

Den nya BioFreshPak-filmen sägs sakta ner mognadsprocessen för specifika livsmedel, även vid höga yttertemperaturer. Filmen, med sin blandning av termoplastisk stärkelse och andra polymerer, som är komposterbara i rumstemperatur, erbjuder selektiv luftfuktighet och permeabilitetskontroll för att bibehålla näringsämnen hos livsmedlen. Filmen har också kapacitet att öka lagringstiden för specifika livsmedel med två till fem dagar utan kylning.

Enligt ett pressmeddelande från konsortiet bakom projektet produceras BioFreshPak-filmen av andra klassens stärkelse, som erhålls från avfall som uppstår vid bearbetning av kassava-rötter (också känt som maniok eller arrowrot). Filmen är komposterbar i rumstemperatur och bryts ner helt på mindre än 180 dagar.

”Dagens hållbarhetsutmaningar kräver förpackningslösningar likt BioFreshPak, som förändrar spelreglerna och tar oss närmare vårt mål att drastiskt minska matspill”, säger konsortieteamet, som bland annat består av Nextek, Brunel University,  Greenwich University,  Solutions 4 Plastic Earth Champions Foundation, Manbras Plastronics,  MIT WPU och Punjab Agricultural University.

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor i ny färgsprakande design tagit plats ute i butikshyllorna. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya lekfulla designen.
ridder0

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin

Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Ove_Leichsenring-SWIRA-1

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker