Bioplastfilm av stärkelse ger längre hållbarhet åt livsmedel

PUBLICERAD: 10 augusti 2020
UPPDATERAD: 25 januari

Bildbevis på BioFreshPak-filmens effekt: överst ”standardförpackade” färska champinjoner efter tre dagar i rumstemperatur och nederst BioFreshPak-förpackade färska champinjoner efter sju dagar i rumstemperatur. (Bild BioFreshPak)|Bioplastfilmen BioFreshPak är avsedd för förpackningar med vissa livsmedel livsmedel som svamp, frukt, vissa grönsaker, etc. (Bild BioFreshPak)

BioFreshPak är namnet på en nyutvecklad bioplastfilm, som – utan behov av kylskåp – kraftigt förlänger hållbarhetstiden för vissa livsmedel. Filmen är tillverkad av stärkelse och andra biobaserade råvaror.

Bakom BioFreshPak finns ett konsortium med deltagande av indiska och brittiska företag, organisationer och universitet. Filmen är i första hand utvecklad med tanke på den indiska marknaden, där upp till 40 procent av livsmedlen blir otjänliga, innan de når konsumentmarknaden.

Projektet startade i september 2017 och har nu lett till BioFreshPak, en bioplastfilm som ”andas” och som är tillverkad av komposterbara polymerer och avfallsstärkelse.

Bioplastfilmen BioFreshPak är avsedd för förpackningar med vissa livsmedel livsmedel som svamp, frukt, vissa grönsaker, etc. (Bild BioFreshPak)

Fokus i projektet har varit att få fram en förpackningsfilm för livsmedel, som även vid högre omgivande temperaturer kan bromsa mognaden och förbättra lagringsstabiliteten under transport för livsmedel som svamp, frukt, etc. Tidigare försök med mjölksyrabaserade bioplastfilmer (PLA) har varit framgångsrika, men bara till en viss punkt, eftersom PLA-filmerna, efter användandet, bryts ner alldeles för långsamt utanför en kontrollerad kompostmiljö.

Den nya BioFreshPak-filmen sägs sakta ner mognadsprocessen för specifika livsmedel, även vid höga yttertemperaturer. Filmen, med sin blandning av termoplastisk stärkelse och andra polymerer, som är komposterbara i rumstemperatur, erbjuder selektiv luftfuktighet och permeabilitetskontroll för att bibehålla näringsämnen hos livsmedlen. Filmen har också kapacitet att öka lagringstiden för specifika livsmedel med två till fem dagar utan kylning.

Enligt ett pressmeddelande från konsortiet bakom projektet produceras BioFreshPak-filmen av andra klassens stärkelse, som erhålls från avfall som uppstår vid bearbetning av kassava-rötter (också känt som maniok eller arrowrot). Filmen är komposterbar i rumstemperatur och bryts ner helt på mindre än 180 dagar.

”Dagens hållbarhetsutmaningar kräver förpackningslösningar likt BioFreshPak, som förändrar spelreglerna och tar oss närmare vårt mål att drastiskt minska matspill”, säger konsortieteamet, som bland annat består av Nextek, Brunel University,  Greenwich University,  Solutions 4 Plastic Earth Champions Foundation, Manbras Plastronics,  MIT WPU och Punjab Agricultural University.

Läs vidare

Sainsbury´s minskar plastanvändningen och får klagomål från kunderna

Vi är alla konsumenter och inte alltid lätta att hantera för varumärkesägarna. Det visar det här exemplet från Storbritannien.
sains

Plastpåseskatten blev en kul sak men är på allvar

När TV-programmet Svenska Nyheter hade nypremiär häromdagen fick den märkliga plastpåseskatten mycket utrymme.
messiah

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Senaste nytt

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024

Åtta45 förvärvar By Wind och GBGT Box

Tryckeriet By Wind och förpackningsföretaget GBGT Box blir en del av Åtta45. En expansion som ska utöka bolagets produktionskapacitet inom både tryck och förpackning.
Atta45-ver-2-1536x1024

Drupa 2024 lockade betydligt färre besökare än förväntat

När Drupa öppnade dörrarna för några veckor sedan var det åtta år sedan mässan arrangerades senast. En pandemi kom emellan. Nu har besökssiffrorna kommit och de var säkert en besvikelse för Messe Düsseldorf.
Eingänge, entrance

Scenprogrammet för Scanpack 2024 är här!

Nu släpps scenprogrammet för Scanpack, Skandinaviens största förpackningsmässa, som äger rum på Svenska Mässan i Göteborg den 22-25 oktober. Förutom utställningen med 400 utställare kommer besökarna att erbjudas ett omfattande scenprogram med nästan 100 programpunkter.
Talare på Scanpack (SV)x