Bioekonomiseminarium med ministrar från Sverige och Finland

PUBLICERAD: 9 februari 2016
UPPDATERAD: 24 januari

Stora Enso Ministrar

Finlandsinstitutet och tankesmedjan Global Utmaning har arrangerat ett seminarium om bioekonomi i Stockholm. Bland talarna fanns Olli Rehn, Finlands näringsminister, Sven-Erik Bucht, Sveriges landsbygdsminister, Karl-Henrik Sundström, koncernchef Stora Enso och Tuula Teeri rektor Aalto universitetet. Att det finns ett stort driv och engagemang kring bioekonomi märktes tydligt under seminariet, som lockade omkring 170 deltagare från näringsliv, politik och press.

Det var eniga talare som framförde att Sverige och Finland har goda förutsättningar att ta täten och bli världsledande bioekonomier.
– Vi har långa traditioner inom svensk och finsk skogsindustri. Vi ska se till att aktivt skapa lösningar i hela Europa och även i övriga delar av världen, sa Olli Rehn.

– Det gäller att vi tar initiativ och visar att vi är gröna föregångsländer. Vi har mycket att lära de andra EU-länderna, sa Sven-Erik Bucht.

– Både Sverige och Finland måste se till att påverka politikerna i Bryssel så de får en förståelse för skogsfrågorna och inser hur betydelsefull skogsindustrin är, sa Karl-Henrik Sundström.

Det är flera initiativ som har tagits senaste tiden för att Sverige och Finland ska utvecklas till ledande bioekonomier. Den finska regeringen har utarbetat en nationell strategi för bioekonomi, som Olli Rehn presenterade delar av under seminariet.

– Ett önskemål från oss är att den svenska regeringen gör detsamma, så vi får en nationell gemensam strategi för bioekonomi även i Sverige, sa Karl-Henrik Sundström.

Sven-Erik Bucht berättade om att mycket handling sker i dessa frågor från den svenska regeringens sida även om det inte finns någon gemensam strategi för bioekonomi.

– Vi har exempelvis tillsatt en energikommission, innovationsrådet och analysgruppen för grön omställning. Den kommande forskningspropositionen och det nationella skogsprogrammet är också betydelsefulla i omställningen till ett grönt hållbart samhälle. Det nationella skogsprogrammet, som är under framtagande, är ett tydligt avstamp där vi visar skogens värde och betydelse.

För att öka på takten i den gröna omställningen och ta nästa steg så var talarna överens om att mer samarbete behövs. Att det både är befintliga samarbeten som behöver förnyas och att nya innovativa samarbetsformer behövs om Sverige och Finland ska vara framgångsrika även i framtiden.

– Vi behöver nu på allvar börja samarbeta i dessa frågor, sa Sven-Erik Bucht.

– Vi behöver framförallt förbättra forskningssamarbetet. Både mellan länderna och mellan industri och universitet, sa Tuula Teeri.

– Vi behöver hitta rätt områden och former att samarbeta med forskningsvärlden, sa Karl-Henrik Sundström.

Något som Sven-Erik Bucht framförde vid seminariet att han önskade draghjälp med från näringslivet är att öka attraktiviteten för skogsindustrin. Han nämnde att han är orolig för att det ska uppstå kompetensbrist inom näringen om inte fler unga människor söker sig till de skogliga utbildningarna och ser att skogsindustrin är en framtidsbransch.

– Ni behöver bli bättre på att berätta om alla möjligheter som finns inom er industrin. Förståelsen för att det är skogen som bygger den svenska välfärden behöver öka. Det investeras nu 17 miljarder kronor i svensk skogsindustri. Exportvärdet för svenska skogsindustriprodukter är 120 miljarder kronor. Svensk skogsindustri genererar direkt 55 000 arbetstillfällen och indirekt skapar ni 175 000 arbetstillfällen i Sverige. Visa att industrin har en ljus framtid. Det är skogen som är det gröna guldet och bidrar till jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av den växande bioekonomin, avslutade Sven-Erik Bucht.

Stora Karl-Henrik Sundström_1Karl-Henrik Sundström

 

På bilden överst: Sven-Erik Bucht ,t v, och Olli Rehn
Foton: Stora Enso

 

 

Läs vidare

Scanfill satsar på rPET från världens kustområden

Den senaste i raden av Ystadsföretaget Scanfills satsningar är en produktnyhet som uppfyller höga kvalitetskrav och hjälper till att städa rent kustområden. Det handlar om Prevented Ocean Plastic rPET.
Prevented ocean plasticx

Jord brinner för fiberbaserade ljuskoppar

På Frösön utanför Östersund finns start-up företaget Jord Innovation, ett företag med en ljus idé om man tillåts leka lite med ord. Jord har utvecklat en ljuskopp till värmeljus, baserad på fibermaterial. Tanken är att öka återvinningen. Dagens aluminiumkoppar, och de är många, återvinns sällan.
Egen bild

eNafta minskar plastens koldioxidbildande

Amerikanska Infinium är världens första leverantör av kommersiella volymer av eNafta, ett hållbart drop-in-alternativ till traditionell fossilbaserad nafta. Det gör det möjligt att minska koldioxidgenereringen och att minska skadliga CO2-utsläpp globalt till exempel vid tillverkning av plast.
Borealisx

VTT startar projekt för energieffektiv tillverkning av fiberbaserade produkter

Finska VTT är på hugget. Häromdagen kunde vi berätta om ett projekt för att ta fram plastråvara ur återvunnen koldioxid. Nu startar man ett projekt som bland annat ser på hur man ska utveckla hållbara alternativ för kartongförpackningar.
VTT energi-900x600

Senaste nytt

Arbetet bakom det goda ledarskapet enligt Gerhard Bley

Gerhard Bley, VD på Norrmejerier tillika författare och föreläsare inom ämnet empatiskt ledarskap, gästar Scanpacks jubileumsscen, Packaging Plaza. Han vet mycket om ett holistiskt synsätt, och vilka krafter det kan skapa i en organisation. Men jobbet gör sig inte självt. Det kräver en mogen ledare som arbetar utifrån den mjuka variabeln, för att på så vis skapa tillit och trygghet.
Gerhard Bley_foto Elin Bergex

Scanfill satsar på rPET från världens kustområden

Den senaste i raden av Ystadsföretaget Scanfills satsningar är en produktnyhet som uppfyller höga kvalitetskrav och hjälper till att städa rent kustområden. Det handlar om Prevented Ocean Plastic rPET.
Prevented ocean plasticx

NYHET: Nu är PackIndx, verktyget som hjälper dig hålla koll på prisutvecklingen, live!

Packnews fortsätter att ge förpackningsbranschen och dess kunder nya tjänster. Nu lanserar vi via en extern samarbetspartner en värdefull nyhet – PackIndx. Du som köper och säljer förpackningar får via PackIndx ett enkelt sätt att hålla koll på underliggande kostnadsförändringar på marknaden.
adam-smigielski-K5mPtONmpHM-unsplashx

Epson förvärvar Fiery – accelererar digitaliseringen

Epson förvärvar amerikanska Fiery som är experter på det digitala fron-end-lösningar och arbetsflödeslösningar för tryckbranschen.
epson