Finlandsinstitutet och tankesmedjan Global Utmaning har arrangerat ett seminarium om bioekonomi i Stockholm. Bland talarna fanns Olli Rehn, Finlands näringsminister, Sven-Erik Bucht, Sveriges landsbygdsminister, Karl-Henrik Sundström, koncernchef Stora Enso och Tuula Teeri rektor Aalto universitetet. Att det finns ett stort driv och engagemang kring bioekonomi märktes tydligt under seminariet, som lockade omkring 170 deltagare från näringsliv, politik och press.
Det var eniga talare som framförde att Sverige och Finland har goda förutsättningar att ta täten och bli världsledande bioekonomier.
– Vi har långa traditioner inom svensk och finsk skogsindustri. Vi ska se till att aktivt skapa lösningar i hela Europa och även i övriga delar av världen, sa Olli Rehn.
– Det gäller att vi tar initiativ och visar att vi är gröna föregångsländer. Vi har mycket att lära de andra EU-länderna, sa Sven-Erik Bucht.
– Både Sverige och Finland måste se till att påverka politikerna i Bryssel så de får en förståelse för skogsfrågorna och inser hur betydelsefull skogsindustrin är, sa Karl-Henrik Sundström.
Det är flera initiativ som har tagits senaste tiden för att Sverige och Finland ska utvecklas till ledande bioekonomier. Den finska regeringen har utarbetat en nationell strategi för bioekonomi, som Olli Rehn presenterade delar av under seminariet.
– Ett önskemål från oss är att den svenska regeringen gör detsamma, så vi får en nationell gemensam strategi för bioekonomi även i Sverige, sa Karl-Henrik Sundström.
Sven-Erik Bucht berättade om att mycket handling sker i dessa frågor från den svenska regeringens sida även om det inte finns någon gemensam strategi för bioekonomi.
– Vi har exempelvis tillsatt en energikommission, innovationsrådet och analysgruppen för grön omställning. Den kommande forskningspropositionen och det nationella skogsprogrammet är också betydelsefulla i omställningen till ett grönt hållbart samhälle. Det nationella skogsprogrammet, som är under framtagande, är ett tydligt avstamp där vi visar skogens värde och betydelse.
För att öka på takten i den gröna omställningen och ta nästa steg så var talarna överens om att mer samarbete behövs. Att det både är befintliga samarbeten som behöver förnyas och att nya innovativa samarbetsformer behövs om Sverige och Finland ska vara framgångsrika även i framtiden.
– Vi behöver nu på allvar börja samarbeta i dessa frågor, sa Sven-Erik Bucht.
– Vi behöver framförallt förbättra forskningssamarbetet. Både mellan länderna och mellan industri och universitet, sa Tuula Teeri.
– Vi behöver hitta rätt områden och former att samarbeta med forskningsvärlden, sa Karl-Henrik Sundström.
Något som Sven-Erik Bucht framförde vid seminariet att han önskade draghjälp med från näringslivet är att öka attraktiviteten för skogsindustrin. Han nämnde att han är orolig för att det ska uppstå kompetensbrist inom näringen om inte fler unga människor söker sig till de skogliga utbildningarna och ser att skogsindustrin är en framtidsbransch.
– Ni behöver bli bättre på att berätta om alla möjligheter som finns inom er industrin. Förståelsen för att det är skogen som bygger den svenska välfärden behöver öka. Det investeras nu 17 miljarder kronor i svensk skogsindustri. Exportvärdet för svenska skogsindustriprodukter är 120 miljarder kronor. Svensk skogsindustri genererar direkt 55 000 arbetstillfällen och indirekt skapar ni 175 000 arbetstillfällen i Sverige. Visa att industrin har en ljus framtid. Det är skogen som är det gröna guldet och bidrar till jobb och hållbar tillväxt i hela landet samt till utvecklingen av den växande bioekonomin, avslutade Sven-Erik Bucht.
På bilden överst: Sven-Erik Bucht ,t v, och Olli Rehn
Foton: Stora Enso