Bindande avtal träffade i rekordstora skogsaffären

PUBLICERAD: 29 november 2018
UPPDATERAD: 25 januari

Bergvik Skog AB är en av Europas största skogsägare och äger i Sverige 2,3 miljoner hektar mark.

En av de största skogsaffärerna i Sverige håller nu på att genomföras i och med att BillerudKorsnäs och Stora Enso träffat bindande avtal i det redan för ett år sedan aviserade förvärvet av Bergvik Skog AB:s skogstillgångar.

Både BillerudKorsnäs och Stora Enso skriver i dag i sina respektive pressmedelanden att man har ingått bindande avtal med samtliga aktieägare i Bergvik Skog AB om en uppdelning av Bergvik Skogs skogstillgångar.

För både BillerudKorsnäs och Stora Enso innebär affären, som beräknas vara genomförd under första havlåret 2019, att bolagen säkerställer ett långsiktigt och stabilt flöde av råvaror och på så sätt stärker sin konkurrenskraft.

”Detta är en viktig del i att långsiktigt säkerställa ett konkurrenskraftigt och stabilt vedflöde och därmed har vi nu lagt ytterligare en viktig pusselbit i att nå BillerudKorsnäs fulla potential. Dock ändras inte bolagets strategi att röra sig framåt i värdekedjan, varför vi i ett nästa steg avser att utvärdera möjligheten att ta in en eller flera partners som delägare i våra skogstillgångar”, säger Petra Einarsson, VD och koncernchef, BillerudKorsnäs.

”Transaktionen är ett naturligt steg för oss, eftersom vi har en stark tilltro på bioekonomin och vill säkra en konkurrenskraftig råvaruförsörjning på lång sikt. Med det direkta ägandet blir vår virkesförsörjning i Sverige mer överblickbar. Det kommer att öka våra möjligheter att ytterligare utveckla ett hållbart skogsbruk och därmed stärka vår konkurrenskraft”, säger Stora Ensos VD och koncernchef Karl-Henrik Sundström.

Bergvik Skog AB är en av Europas största skogsägare. I Sverige äger bolaget 2,3 miljoner hektar mark, främst i mellersta Sverige. Bergvik Skog AB:s svenska skogstillgångar är uppdelade i Bergvik Skog Öst AB och Bergvik Skog Väst AB.

N.B.: BillerudKorsnäs och Stora Ensos avtal med Bergvik Skog AB är komplicerade och den bästa överblicken får man om läser bolagens egna pressreleaser in extenso. Länkar till pressreleaserna, vilka skickades ut i dag, 30/11, finns här nedan:.

HÄR kan du läsa BillerudKorsnäs pressmeddelande.

HÄR kan du läsa Stora Ensos pressmeddelande.

HÄR kan du läsa vår notis från 27 november 2017, då affären först aviserades.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning