BillerudKorsnäs lanserar sin upplösningsbara cementsäck

PUBLICERAD: 26 mars 2018
UPPDATERAD: 25 januari

BillerudKorsnäs lanserar nu formellt den upplösningsbara cementsäcken D-sack.

BillerudKorsnäs lanserar nu formellt den upplösningsbara och pappersbaserade säcken D-Sack®, avsedd för cement och andra byggnadsmaterial. Säcken löses upp i en konventionell mixer och det biobaserade kolet i papperet fångas i själva konstruktionen.
D-sack utvecklades 2015 i samarbete med LafargeHolcim, en global ledare inom byggmaterialindustrin, och den vann ett prestigfyllt innovationspris av Pulp & Paper International i oktober 2015 (läs HÄR).

BillerudKorsnäs skriver att D-Sack är ett utmärkt exempel på potentialen i att utmana konventionella förpackningar med en hållbar framtid som mål. Genom att utforska hållbarhetsprestandan hos BillerudKorsnäs-produkter längre fram i värdekedjan, det vill säga under och efter användning av förpackningen, uppträder nya spännande möjligheter till värdeskapande. Därför har BillerudKorsnäs framgångsrikt byggt upp ett säcklaboratorium där D-Sack utvecklades.

”Jag är oerhört stolt över denna prestation och mycket nöjd med att D-Sack nu formellt har lanserats. Det är en innovation, som har tagits fram i vårt säcklaboratorium i nära samarbete med LafargeHolcim. Laboratoriet har gjort ett utmärkt jobb och satt standarden för innovation inom förpackningsindustrin”, säger Mark Van der Merwe, affärsutvecklingsdirektör, Sack Solutions på BillerudKorsnäs.

Cementsäcken, som BillerudKorsnäs kallar ”vår första klimatpositiva förpackning”, har flera betydande fördelar jämfört med konventionella cementsäckar. Säcken löses under blandningsprocessen, vilket minimerar cementavfall, eliminerar förpackningsavfall och sparar tid, samtidigt som man säkerställer en renare, säkrare och hälsosammare arbetsplats.

Förutom ovanstående fördelar är D-sack överlägsen konventionella cementsäckar, när det gäller klimatprestanda. En livscykelanalys utförd av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att D-sack fångar koldioxid över ett hundraårsperspektiv, vilket innebär att den är klimatpositiv. Anledningen är att koldioxiden, som fångades från atmosfären under trädets tillväxt och sedan inkorporerades i papperet, lagras i betongkonstruktionen, när säcken bryts ner i blandaren.

”Vi tror på möjligheten att utveckla befintliga lösningar ytterligare, både i vår verksamhet och inom förpackningsindustrin. Koncept som D-Sack, det vill säga resultat av innovativitet och samarbete, stärker vårt bidrag till en hållbar framtid”, säger Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på BillerudKorsnäs.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

FrontPac belönades i Smart Industri 2024

I onsdags var FrontPac en av fyra finalister till Kungliga Ingenjörsakademins pris Smart Industri 2024. Urvalet var flera hundra företag som sedan blev fyra finalister. I juryn satt Scania, Volvo, Siemens, Wallenberg, KTH mfl. FrontPac kunde glädjas åt en andraplats och ett hedersomnämnade.
FrontPacx

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Stora Enso startar produktionsenhet för torrformning av fiber i Skene

Stora Enso som har ett licensavtal med PulPac har beslutat sig för att starta en produktionsenhet för produktion via torrformning av fiber. Placeringen är Skene i Västra Götaland.
Pulpac stor ex