BillerudKorsnäs i projekt kring utveckling av pappersbatteri!

PUBLICERAD: 9 augusti 2017
UPPDATERAD: 25 januari

Professor Maria Strömme vid avdelningen för nanoteknologi vid Uppsala universitet är en av forskarna bakom tekniken. (Bild NordForsk/Terje Heiestad)|”Med elektrisk energi lagrad i pappersmaterialet öppnas helt nya möjligheter”|säger Magnus Wikström.
|Professor Albert Mihranyan är också en av forskarna bakom den tvärvetenskapliga forskningen.

BillerudKorsnäs och Uppsala universitet meddelar att man inleder ett flerårigt samarbete för att utveckla pappers- och kartongbaserade elektrodmaterial!
Tekniker för energilagring i fiberstrukturer skulle kunna möjliggöra lagring av elektrisk energi i ett pappers- eller kartongark – ett pappersbatteri enkelt uttryckt!

Projektet baseras på landvinningar vid Uppsala universitet och ska kombineras med BillerudKorsnäs kompetens inom industriell produktion och förpackningsutveckling. Genom samarbetet ska framtidens hållbara fiberbaserade förpackningar utforskas.

Samarbetet, som löper på tre år, är avtalat mellan BillerudKorsnäs och Uppsala universitet Holding och syftar till att vidareutveckla lärdomar från forskning vid Uppsala universitet om att skapa energilagring i fiberstrukturer genom att ytbehandla cellulosafibrer med elektriskt ledande polymerer.

Bakom den tvärvetenskapliga forskningen står professorerna Maria Strömme och Albert Mihranyan vid avdelningen för nanoteknologi och funktionella material samt professor Leif Nyholm vid avdelningen för oorganisk kemi vid Ångströmslaboratoriet.

”Framtidens förpackningslösningar kommer att erbjuda oss konsumenter fler funktioner än idag. Med elektrisk energi lagrad i själva pappersmaterialet öppnas helt nya möjligheterför  att skapa dessa nya funktioner – och förutsättningarna för detta vill vi utforska i samarbetet med Uppsala universitet, säger Magnus Wikström, teknisk direktör vid BillerudKorsnäs.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex