BillerudKorsnäs år 2018: Ökad omsättning men sämre resultat

PUBLICERAD: 28 januari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

”Vi förutser fortsatt god efterfrågan på våra produkter och förväntar oss stabila orderböcker”, säger Petra Einarsson.

”Efterfrågan på innovativa och hållbara förpackningar fortsatte att öka under året, vilket driver god tillväxt. För helåret var nettoomsättningen 6 procent högre än 2017. En stark marknad i kombination med vår ställning inom utvalda segment har gjort det möjligt för oss att höja priserna under året, vilket resulterat i rekordresultat för Packaging Paper.” Det skriver BillerudKorsnäs VD och koncernchef Petra Einarsson i sin kommentar till bolagets rapport för verksamhetsåret 2018.

Bolagets VD konstaterar också att produktionsnivåerna för helåret låg i linje med förväntningarna  och att man uppnådde rekordnivåer på bruken i Gävle, Karlsborg, Frövi och Rockhammar.

”Vår investering för långsiktig tillväxt i Gruvön fortsätter enligt plan och den nya kartongmaskinen med en produktionskapacitet på 550.000 ton förväntas startas i mars/april i år”, skriver Petra Einarsson,

Trots gynnsam försäljningsutveckling och ökad omsättning så blev ändå årsresultatet 2018 för BillerudKorsnäs något sämre än för helåret 2017. Justerat EBITDA minskade från 3,850 miljarder kronor 2017 till 3,467, miljarder kronor för år 2018, en minskning med 10 procent.

”Detta beror i hög grad på utvecklingen för råvarukostnader samt den utmanande vedbristen tidigare under året. Som en förberedelse inför de planerade underhållsstoppen under det andra kvartalet 2019 har vi byggt upp ytterligare lager för att säkerställa en stabil leveranssituation, vilket påverkade försäljningsvolymerna negativt, i synnerhet under den senare delen av året”, skriver Petra Einarsson i sin bokslutskommentar.

BillerudKorsnäs VD och koncernchef ser dock positivt på marknadsutsikterna för koncernen det närmsta året.

”Vi förutser fortsatt god efterfrågan på våra produkter och förväntar oss stabila orderböcker. Vi ser begränsade möjligheter till ytterligare försäljningsprishöjningar, och därför fokuserar vi på att säkra våra prisnivåer från 2018. Med en oförändrad marknadsefterfrågan på massa förväntar vi oss att ökningen för de totala fiberkostnaderna ska plana ut på höga nivåer under 2019”, skriver Petra Einarsson.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Drupa 2024 - Många vill ha en bit av kakan inom etikettproduktion

Packnews danska redaktör, Søren Winsløw, sammanfattar här sina intryck från Drupa ur ett etikettperspektiv. Digitalisering är ett gångbart ord i detta sammanhang.
canon_drupa_01xx

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish