BEWiSynbra majoritetsägare i danska EPS-återvinnaren Eurec

PUBLICERAD: 15 augusti 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Från vänster: Martin Bekken, BEWiSynbra, Per Faber, Eurec och Finn Brödlös, BewiSynbra

Cellplaståtervinnaren BEWiSynbra Circular AB, som ingår i koncernen BEWiSynbra Group AB, har avtalat om att förvärva en majoritetsandel (51 procent) av det danska företaget Eurec A/S, som samlar in, komprimerar, behandlar och säljer återvunnen EPS (Encapsulated Polystyrene).

I avtalet ingår också att Eurec ska fungera som agent och uthyrare av press- och komprimeringsutrustningar för EPS.

”Jag är mycket nöjd med att kunna tillkännage vårt förvärv av Eurec, som bekräftar vårt åtagande att leda EPS-branschens förändring mot en cirkulär ekonomi. Eurecs kunskap och breda portfölj, i kombination med vårt nyligen förvärvade belgiska återvinningsföretag EcoFill, passar mycket bra med våra strategiska prioriteringar”, säger Martin Bekken, VD för BEWiSynbra Circular AB.

BEWiSynbra skriver i ett pressmeddelande att förvärvet av Eurec ytterligare stärker företagets arbete för att öka insamlingen och återvinningen av begagnad EPS. Sedan BEWiSynbra Circular inrättades i oktober 2018 har gruppen startat flera aktiviteter, bland annat lansering av konceptet ”Use-ReUse”, etablering av komprimeringsstationer i Varberg samt Frøya i Norge, och insamlingsstationer vid vissa anläggningar. Dessutom har man aktivt arbetat med flera av sina kunder och partners för att hitta de bästa sätten att samla in mer använd EPS. Use-ReUse syftar till att sätta en ny industristandard för insamling och återvinning av EPS och öka medvetenheten om hur enkelt och viktigt det är att återvinna EPS.

”EPS, som i Danmark är mest känt under varumärket Flamingo, är ett utmärkt material som består av 98 procent luft och två procent polystyren. Det används bland annat i transport- och förvaringsförpackningar för livsmedel, i säkerhetsprodukter som cykelhjälmar, och som isoleringsmaterial i byggnader och i bilar. EPS kan återanvändas om och om igen, men vi måste dock se till att vi har funktionella system för insamling och återvinning av materialet. Vi har haft ett nära samarbete med Eurec i Danmark i många år. Denna transaktion gör det möjligt för oss att vidareutveckla våra återvinningsaktiviteter tillsammans och förbättra infrastrukturen kring dessa system”, säger Karl Erik Olesen, VD för BEWiSynbra Danmark.

Eurec A/S grundades år 2000 med syftet att samla in, köpa och sälja plast. Idag inkluderar verksamheten en rad aktiviteter inom insamling, komprimering och bearbetning av EPS- och filmskrot, med målet att återvinna så mycket som möjligt lokalt i Danmark, för att säkerställa minimalt miljöavtryck.

BEWiSynbra förvärvar 51 procent av aktierna i Eurec. Slutförandet av transaktionen är avhängigt sedvanligt myndighetsgodkännande.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

EUBP: ”Bioplast en nyckelfaktor för uppfyllandet av PPWR-förordningen”

Bioplaster kommer att få en allt större framtida betydelse i och med införandet av EU:s förpacknings- och förpackningsavfallsförordning PPWR. Det anser organisationen European Bioplastics (EUBP) och dess VD Hasso von Pogrell.
euflag-ppwr-toppx

Pappersbarriär prisad i hållbarhetstävling

Tetra Pak har mottagit utmärkelsen 'Resource Efficiency' vid Sustainable Packaging News Awards 2024, för sin pappersbaserade innovation inom barriärmaterial.
Mimosa_choco_3d-strawsx

Mars minskar förpackningsplasten med digital simuleringslösning

Under 2024 presenterade Mars, en av de globalt ledande företagen inom livsmedel, konfektyr och djurmat, ett samarbete med programvarujätten Ansys för att genom digital teknologi minska plastavfallet och effektivisera tidsåtgången i utvecklingen av nya förpackningar.
AI mars

Första yoghurtbägaren med livsmedelsgodkänd återvunnen polystyren

INEOS Styrolution lanserar yoghurtbägare med mekaniskt återvunnen polystyren som ett resultat av samarbete mellan flera partners i värdekedjan milstolpe uppnåddes genom samarbetet mellan flera partners längs värdekedjan. Man kallar det för en milstolpe.
Yoghurt cupsx