BEWISynbra AB etablerar bolag för EPS-återvinning i Portugal

PUBLICERAD: 16 december 2019
UPPDATERAD: 25 januari

BEWISynbra har som mål att via dotterbolaget BEWiSynbra Circular återvinna 60.000 ton EPS om året. På bilden BEWiSynbra Circulars VD Martin Bekken med ett stycke återvunnen cellplast. (Bild BEWISynbra)|”Ett naturligt steg på en viktig och prioriterad marknad”, säger Jonas Siljeskär. (Bild BEWISynbra)

BEWiSynbra Group AB, som är en ledande europeisk producent av cellplast eller expanderad polystyren (EPS), meddelar att man ska etablera ett nytt återvinningsföretag i Portugal, som ökar och stärker företagets aktiviteter för insamling och återvinning av EPS.

”Ett naturligt steg på en viktig och prioriterad marknad”, säger Jonas Siljeskär. (Bild BEWISynbra)

”Vi har redan två produktionsanläggningar i Portugal, som främst producerar fisklådor, och är ju redan etablerade inom EPS-återvinning, så detta är ett naturligt steg på en viktig och prioriterad marknad”, säger Jonas Siljeskär, vice VD för BEWiSynbra.

Den nya återvinningsanläggningen kommer att ligga i närheten av en av BEWiSynbras befintliga produktionsanläggningar i Portugal, och insamlade EPS-produkter kommer främst att levereras av den portugisiska fiskodlingsindustrin.

”Vi kommer att samla in fisklådor och andra sorters begagnade EPS-produkter, återvinna dem och använda dem om och om igen, vilket bidrar till att göra vår industri cirkulär och att producera koldioxidneutrala produkter för våra kunder”, berättar Pedro M. Luis, chef för BEWiSynbra Circular i Portugal.

BEWiSynbra har satt upp ett ambitiöst mål att återvinna 60.000 ton EPS om året och sedan lanseringen av affärsområdet och dotterbolaget BEWiSynbra Circular i oktober 2018 har gruppen förvärvat två återvinningsföretag och introducerat flera återvinningsinitiativ, bland annat konceptet Use-ReUse, som har till syfte att öka kunskapen hos såväl företag som allmänhet om fördelarna med att återvinna cellplastprodukter.

Senaste nytt

Tetra Pak testar förslutningar av papper

Under ett par år har Tetra Pak testat fiberbaserade barriärmaterial tillsammans med det portugisiska företaget Lactogal. Packnews har tidigare berättat om det. Ganska lite om resultatet har blivit känt, vi har försökt få en intervju på temat med Tetra Pak utan att lyckas, men nu satsar man vidare mot mer fiber genom att testa förslutningar som är pappersbaserade.
Tetra 2x

Håll Sverige Rent undrar vem som ska jobba mot nedskräpning nu

Stiftelsen Håll Sverige Rent står inför en avgörande fråga, vem ska betala för arbetet med att forma normer och beteenden gällande nedskräpning i samhället? Den statliga finansieringen har helt försvunnit, producenterna av engångsplastprodukter får delvis ta kostnaden om bidraget blir noll kronor, men kanske kan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ändra på det i vårbudgeten. Det skriver Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz i det här debattinlägget.
Johannax

DePoly i Schweiz etablerar demoanläggning för unik återvinning av PET- och polyesteravfall

Schweiziska DePoly inviger i sommar en demoanläggning med en kapacitet på 500 ton per år för att ge gårdagens plast ett nytt syfte, samtidigt som de säkrar 23 miljoner dollar från sponsorer.
depoly1

Fiberbaserad beläggning för värmeförsegling tävlar i Packnorth Award 2025

Bidragen fortsätter komma in till årets Packnorth Award. Ett intressant bidrag är inte en förpackning i sig utan en ny, fiberbaserad beläggning för värmeförsegling. Den är anmäld i kategorin Biobaserade förpackningar i tävlingen.
WOODMER-Seal-3x

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald