BEWI slutför köpet av nordiska EPS-konkurrenten Jackon

PUBLICERAD: 4 augusti 2022
UPPDATERAD: 25 januari

EPS-jätten BEWI förvärvar konkurrenten Jackon Group. Bilden visar Jackons anläggning i danska Hirtshals. (Bild Jackon)|Christian Bekken är VD för BEWI. (Bild BEWI)|Fisklådor i cellplast ingår i Jackons produktsortiment där man förutom förpackningar också hittar EPS-produkter inom bygg, isolation, utsmyckning, mm. (Bild Jackon)

Skandinaviska EPS-aktören BEWI har nu fått myndighetsgodkännande till förvärvet av nordiska konkurrenten Jackon Group. Förvärvet inleddes i oktober förra året, men det är först nu, sedan BEWI fått godkännande från alla relevanta konkurrensmyndigheter i Norden och Tyskland som affären kan slutföras.

BEWI skriver i ett pressmeddelande att godkännandet i Finland är villkorat avyttring av två mindre anläggningar för tillverkning av isoleringsmaterial i cellplast (EPS) och godkännandet i Norge är villkorat avyttring av två mindre anläggningar i norra Norge för tillverkning av fisklådor i cellplast.

Christian Bekken är VD för BEWI. (Bild BEWI)

Enligt BEWI utgör de totala intäkterna för de fyra anläggningarna, som ska avyttras, mindre än två procent av det sammanslagna företagets årliga omsättning. Avyttringen av de fyra anläggningarna kommer att ske till marknadsmässiga villkor och den totala köpeskillingen förväntas uppgå till cirka 15 miljoner euro (ca 156 miljoner kronor).

”BEWI och Jackon är de två största integrerade leverantörerna av EPS i Europa och genom att kombinera de två uppnår vi marknadsledande positioner inom nästan alla våra marknadssegment, vilket stärker våra tillväxtmöjligheter”, sade BEWI:s VD Christian Bekken när förvärvsaffären inleddes i oktober 2021.

Det slutgiltiga genomförandet av Jackon-transaktionen förväntas nu ske under augusti 2022 och BEWI uppskattar att man förväntar sig ekonomiskt gynnsamma synergier av förvärvet i storleksordningen 12 till 15 miljoner euro eller mer. Den totala köpesumman för Jackons aktier uppges ligga runt 3,6 miljarder norska kronor.

Fisklådor i cellplast ingår i Jackons produktsortiment . (Bild Jackon)

Jackon-gruppen är en familjeägd industrikoncern med huvudsäte i norska Fredrikstad. Koncernen har cirka 850 anställda och omsatte år 2020 cirka 150 miljoner norska kronor. Jackon har en bred tillverkningsportfölj inom cellplast med allt från bygg- och isolationsprodukter till förpackningsprodukter. Företaget har mer än 20 tillverkningsenheter i Norge, Finland, Danmark, Sverige, Tyskland och Belgien samt försäljningskontor i Tyskland, Frankrike och Storbritannien. Det svenska huvudkontoret finns i Skövde.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Snart dags för Drupa – här är de sex största trenderna att hålla ögonen på

Efter åtta års uppehåll kan vi återigen åka till Drupa för att se vad leverantörerna tror att vi behöver. Här hittar du sex tydliga trender att ha koll på i mässhallarna.
dmitry-ratushny-xsGApcVbojU-unsplash

Arvid Sundblad lämnar Fiskeby Board

Efter närmare sex år som vd för Fiskeby Board lämnar nu Arvid Sundblad företaget.
Fiskeby-4x-768x512felx

Nedläggning gör det svårare att återvinna vätskekartong i Tyskland

Troligen kommer kapacitet för återvinning av vätskekartongförpackningar att stängas ner i Tyskland inom kort.
julian-hochgesang-mjtq122xaoY-unsplashx

Plastbrätten för blommor vissnar bort hos ICA

ICA Sverige byter nu ut traditionella plastbrätten för blommor till träfiberbrätten.
ICAy