Bättre levnadsstandard ger ökad användning av wellpapp

PUBLICERAD: 2 maj 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Användningen av wellpapp förväntas öka med 4 procent årligen de närmaste tre-fyra åren. Förbättrad levnadsstandard kan vara en bidragande faktor till att efterfrågan ökar.|Sören Östlund är förpackningsteknologiprofessor på KTH.

Undersöknings- och analysföretaget Smithers Pira förutspår en årlig ökning av efterfrågan på wellpapp med 4 procent fram till år 2019. Förbättrad levnadsstandard kan var en viktig orsak.
Sören Östlund, förpackningsteknologiprofessor på Kungliga Tekniska högskolan (KTH), ser främst två viktiga faktorer till den förväntade ökade användningen av wellpapp i välfärdssamhället: ökad försäljning inom detaljhandeln och ökad efterfrågan på färdiglagad mat. 

”Det faktum att internethandeln ökar har ju automatisk lett till ökad användning av bra förpackningsmaterial, och i detta sammanhang uppvisar t.ex. wellpapp många eftersträvansvärda egenskaper. En annan faktor är den allmänt ökande levnadsstandarden i många länder. Det är ju välkänt, att det finns ett starkt samband mellan välstånd och användningen av förpackningar, och jag är övertygad om att bidraget från wellpapp i detta sammanhang kommer att vara stort”, säger Sören Östlund i Svenska Wellpappföreningens senaste nyhetsbrev Wellpappnytt #2/2016.

Idag finns stora mängder plastförpackningar, som mycket väl kan bytas ut mot wellpapp utan alltför stora omställningar. Sören Östlund förväntar sig att se många nya förpackningslösningar i wellpapp inom framför allt matvaruindustrin.
”Jag tror också att vi kommer att se wellpapp som förpackningsmaterial även i förpackningar med mer avancerade former”, säger han.

Branschen strävar kontinuerligt mot billigare, lättare och mer hållbara förpackningslösningar. Detta gäller såväl förpackningar av papper och wellpapp som av andra material. Sören Östlund hoppas och tror att vi framöver kommer att få se mer avancerade geometriska former tillverkade av andra material än plast, t.ex. yoghurtbägare eller flaskor tillverkade av wellpapp.

”Det pågår lovande utvecklings- och forskningsprojekt inom detta område både på olika företag och vid universitet och högskolor. De första exemplen på sådana förpackningarna finns redan, men det stora genombrottet har ännu inte kommit. Överhuvudtaget så hoppas jag på en framtid, där det även finns plats för förpackningslösningar, som inte bara är billiga. Utvecklingen av nya attraktiva förpackningslösningar, som både är värdefulla för varumärkesägarna och för en hållbar samhällsutveckling, är inte alltid billigast, men förhoppningsvis är användarna beredda att betala lite mer för detta”, avslutar Sören Östlund.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a