Barnmatsföretag satsar på växtbaserad plast

PUBLICERAD: 22 januari 2020
UPPDATERAD: 24 januari

Brittiska Organix går över till växtbaserad plast som förpackningsmaterial till sortimentet av klämpåsar. Semper distribuerar produkterna i Sverige.

Både kork och förpackning innehåller 70 procents växtbaserad plast.

Organix utvecklar barnmatsprodukter och har funnits på den brittiska marknaden sedan 1992. I Norden lanserade företaget 2016/2017 ett sortiment som inkluderar ekologiska babysnacks. Organix väljer nu att satsa på en ny förpackning till företagets sortiment med klämpåsar. Den flexibla förpackningen är tillverkad av 70 procent växtbaserad plast från förnybara källor som sockerrör.

Förpackningen är livsmedelssäkrad

Den växtbaserade plasten som används i både förpackningen och korken har noggrant testats och analyserats för att uppfylla all livsmedelssäkerhet och kvalitetsstandarder relaterade till barnmat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Att växa som ett hållbart företag är naturligtvis en viktig prioritering för oss. Vi vet att dagens föräldrar värderar mer hållbara alternativ i både förpackning och produkt. Kategorin med klämpåsar har haft en stark tillväxt under det senaste decenniet, därför är det viktigt för oss att gå över till mer hållbara lösningar, säger Anna Hellström, internationell marknadsdirektör hos Organix.

Minskad klimatpåverkan

Enligt företaget  kommer den nya förpackningen, i jämförelse med den förra, innebära att koldioxidavtrycket reduceras med 59 procent och att den petroleumbaserade plasten minskar med 54 ton petroleumbaserad plast per år.

– Den här nya förpackningen är ett fantastiskt steg framåt och vi är mycket glada över att vi nu kan ta dessa steg, säger Anna Hellström.

Ett uppsatt mål

Företaget har ett uttalat mål att alla förpackningar ska vara 100 procent hållbara fram till 2023. Organix säljs och distribueras i Norden av Semper AB.

 

Läs vidare

Coca-Cola testar flaskor utan etikett i Storbritannien

Coca-Cola har lanserat ett tillfälligt försök i Storbritannien för att ta bort etiketterna från Spriteflaskorna på 500 ml för att hjälpa till att förenkla återvinningsprocessen.
sprite

Sulapacs biomaterial i lyxiga franska kosmetikaförpackningar

Finska Sulapac Oy med sitt uppmärksammade egenutvecklade biomaterial, som ersätter oljebaserad plast, fortsätter sin satsning inom kosmetikområdet, nu senast med en serie lyxiga förpackningar i ett samarbete med franska företag.
sulapac-lock-utvaldx

easyJet tar höjd för mindre utsläpp via återanvändning

Det brittiska flygbolaget easyJet, implementerar ett initiativ för att utrusta sina piloter och kabinpersonal, totalt 14 000 personer, med återanvändbara koppar och bestick efter ett framgångsrikt försök.
easy

Svensk whiskyproducent först ut med att skrota ytterförpackningar

Från och med i februari fasar det framåtlutade destilleriet Agitator ut ytterförpackningarna kring alla sina whiskyprodukter. I och med det blir man först i landet och utmanar de stora dryckesföretagen globalt. “Vi har samma attityd till hållbarhet som vi har till whiskyproduktion”, säger destillerichefen Oskar Bruno.
agitatorx

Senaste nytt

Lignin Industrier säkrar tjugofem miljoner kronor i nyemission

Svenska greentech-företaget Lignin Industries tar in 25 miljoner kronor i en nyemission och fortsätter sin satsning på produktion av biobaserad plast med lignin som råvara skriver Nordisk Bioplastförening.
lignin-emission-utvald

Spendrups satsar på sträckfilm med trettio procent PCR

Spendrups har i samarbete med Trioworld, gått över till trettio procent konsumentåtervunnen plast i all sträck- och krympfilm som används runt pallar och dryckestråg för att säkerställa laststabilitet och transportsäkerhet.
mynewsdesk-spendrupsx

Johan Nellbeck lämnar Holmen Iggesund i samband med omorganisation

Holmens styrelse har idag beslutat att samla koncernens kartong- och pappersverksamhet i ett nytt samlat affärsområde, Holmen Kartong & Papper. I samband med detta kommer Holmen Iggesunds vd, Johan Nellbeck, att lämna företaget.
igge-johan2-utvaldx

CCL Industries öppnar ny sleevetillverkning

CCL Industries som tillverkar specialetiketter, säkerhets- och förpackningslösningar, har officiellt öppnat sin nya etiketthub i Dornbirn, Österrike, och slutfört flytten från tyska Hohenems.
CCL-Dornbirn_27_by_Marcel_Hagen-studio22-768x512x