Barnmatsföretag satsar på växtbaserad plast

PUBLICERAD: 22 januari 2020
UPPDATERAD: 24 januari

Brittiska Organix går över till växtbaserad plast som förpackningsmaterial till sortimentet av klämpåsar. Semper distribuerar produkterna i Sverige.

Både kork och förpackning innehåller 70 procents växtbaserad plast.

Organix utvecklar barnmatsprodukter och har funnits på den brittiska marknaden sedan 1992. I Norden lanserade företaget 2016/2017 ett sortiment som inkluderar ekologiska babysnacks. Organix väljer nu att satsa på en ny förpackning till företagets sortiment med klämpåsar. Den flexibla förpackningen är tillverkad av 70 procent växtbaserad plast från förnybara källor som sockerrör.

Förpackningen är livsmedelssäkrad

Den växtbaserade plasten som används i både förpackningen och korken har noggrant testats och analyserats för att uppfylla all livsmedelssäkerhet och kvalitetsstandarder relaterade till barnmat, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Att växa som ett hållbart företag är naturligtvis en viktig prioritering för oss. Vi vet att dagens föräldrar värderar mer hållbara alternativ i både förpackning och produkt. Kategorin med klämpåsar har haft en stark tillväxt under det senaste decenniet, därför är det viktigt för oss att gå över till mer hållbara lösningar, säger Anna Hellström, internationell marknadsdirektör hos Organix.

Minskad klimatpåverkan

Enligt företaget  kommer den nya förpackningen, i jämförelse med den förra, innebära att koldioxidavtrycket reduceras med 59 procent och att den petroleumbaserade plasten minskar med 54 ton petroleumbaserad plast per år.

– Den här nya förpackningen är ett fantastiskt steg framåt och vi är mycket glada över att vi nu kan ta dessa steg, säger Anna Hellström.

Ett uppsatt mål

Företaget har ett uttalat mål att alla förpackningar ska vara 100 procent hållbara fram till 2023. Organix säljs och distribueras i Norden av Semper AB.

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x