Banar väg för effektivare produktion

PUBLICERAD: 6 oktober 2022
UPPDATERAD: 24 januari
En rigg för transport av något som många mässbesökare är bekanta med – covidvaccin. ”Det väcker intresse med något som rör sig”, säger Fredrik Rahm, teknisk säljare på Flexlink. Foto: Anja Degerholm

Smartare produktionslinjer och arbetsflöden. Det är målet med Flexlinks automatiserade transportörsystem, som används inom vitt skilda branscher som till exempel livsmedel, e-handel, fordon och läkemedel.

Flexlink är sprunget ur lagertillverkaren SKF och startades 1980. Med sig till Scanpack-mässan har företaget tagit två system: ett i aluminium och ett i rostfritt stål.

– Vi har tagit med oss två transportörsystem som rullar, det väcker intresse med något som rör sig, säger Fredrik Rahm, teknisk säljare på Flexlink.

Olika hastigheter

Det i aluminium är avsett för läkemedel och transporterar (tomma) covid-vaccinflaskor.

– Det handlar egentligen om ganska enkel automation där flaskorna transporteras i ett kontinuerligt flöde utan att de behöver stoppas, tack vare att banden går i olika hastighet, förklarar Fredrik Rahm.

Ombyggnad för nya produkter

Det andra systemet, i rostfritt stål, visar hur ett system för mejeriprodukter kan vara uppbyggt. Det måste bland annat klara höga hygienkrav och vara enkelt att rengöra.

– I Norden är livsmedelsbranschen en av våra stora kunder. Ofta gör vi ombyggnader av befintliga system, så att de ska passa nya produkter som tas fram.

Systemet för mejeriprodukter är i rostfritt stål, med en ”hygienisk design” som är lätt att rengöra. En viktig faktor när det gäller produktion av livsmedel.

Läs vidare

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Så spar mejerijätten Arla trettiotvå ton plast om året

”Med kombinationen papper och plast sparar Arla 32 ton plast om året”. Det var rubriken i ett nyhetsinslag på Packnews.se under våren. Frågan var om kombinationen av material var ett bättre val än enbart plast? Vi uttryckte viss tveksamhet, men nu vet vi att det stämmer, efter ett samtal med Helge Steg, vd på Arta Plast, företaget som tillverkar FiberCup, förpackningslösningen som det handlar om.
Förpackningarx

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Senaste nytt

Metsä får investeringsstöd från EU om de bygger nytt bruk

Muoto är namnet på en serie nya, fiberbaserade, förpackningar från Metsä Group. Koncernen funderar nu på att investera i ett eget bruk i Raumo, Finland, för produktionen och om det blir av har man förhandlats till sig upp till 85,5 miljoner euro via EU:s innovationsfond. Ett avtal om delfinansiering har undertecknats.
Muoto

Återvinnings- och värmeförseglingsbart papper nyhet från Billerud

Billerud har utvecklat ett återvinningsbart, värmeförseglingsbart papper designat för att ersätta plast i förpackningsapplikationer med höga krav på förseglingsprestanda och återvinningsbarhet.
Billerudx

PINC investerar i startupen Glenntex för att driva mer hållbar förpackningsinnovation

Pauligs riskkapitalgren, PINC, investerar i det göteborgsbaserade företaget Glenntex som med grafenförstärkta kompositer kan minska behovet av plast i nyproducerade förpackningar med upp till trettio procent.
Glenntex

Borealis har lanserat en ny LLDPE-film med åttiofem procent återvunnen PCR

Borealis har lanserat en återvunnen linjär LD-polyetenkvalitet, rLLDPE, som innehåller 85 procent PCR-material och 15 procent LLDPE-booster och är avsedd för flexibla förpackningsapplikationer som inte används för förpackning av livsmedel.
TeamBorealis_Werk_Linz_100225_008x