Bakslag för Ocean Cleanup – fångstarmen kollapsade

PUBLICERAD: 3 mars 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Ocean Cleanups ”System 001” ligger nu i hawaiiansk hamn, där man analyserar vad som hänt och reparerar den trasiga fångstarmen. (Bild Ocean Cleanup)|Så här såg det ut, när ”System 001” bogserades ut till ”Great Pacific Garbage Patch” i Stilla Havet i fjol.

Holländska ideella miljögruppen Ocean Cleanups projekt för insamling av plastavfall i Stilla Havet har fått problem, sedan den drygt 600 meter långa fångstarmen kollapsat.

Projektet, som fått namnet ”System 001”, startade i fjol i det område i Stilla Havet mellan Kalifornien och Hawaii, som kallas ”Great Pacific Garbage Patch” och där ofantligt stora mängder plastavfall och andra sopor flyter omkring. (Läs HÄR).

Nu rapporteras att projektet drabbats av ett temporärt bakslag beroende på att en åtta meters sektion av den långa U-formade fångstarmen, som består av ett flytande plaströr, tillverkat i 76 millimeter tjock HDPE-plast, brutits sönder och omöjliggjort insamling av flytande plastavfall.

Den sönderbrutna sektionen kunde lokaliseras och hela fångsanordningen bogserades in till hamn på Hawaii, där man nu ska reparera fångstarmen.

Enligt uppgift ska fångstarmens kollaps ha berott på en kombination av materialutmattning hos den aktuella rörsektionen samt ”stresspåverkan” i en svetsskarv.

Samtidigt med reparationen analyserar Ocean Cleanup också hur insamlingen fungerat fram till fångstarmens kollaps, som inträffade efter att ”System 001” varit ute till havs i 116 dygn.. Man har konstaterat att anordningen samlat in plast och annat avfall – såväl sådant som flyter synligt i ytan, som avfall som följer havsströmmarna i ytområdet ner till tre meters djup – men insamlingsmängderna har hittills blivit mindre än vad man kalkylerat.

”Vi har använt modeller och beräknat så noggrant vi kunnat, men det finns också en verklighet därute. Vi använder oss ju av en konstruktion och arbetar i en miljö som knappast testats förut. Vi måste helt enkelt bara prova och se vad som händer”, säger Fedde Poppenk, en av Oceans Cleanups ingenjörer.

Talesmän för Ocean Cleanup och ”System 001”-projektet säger att man räknar med att  den stora fångstanordningen för marint avfall ska vara på plats igen inom ett par månader.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Elopak bygger sin första produktionsanläggning i Nordamerika

”I tidernas begynnelse” kom grunden för Elopaks Pure-Pak förpackningar från USA. Efter många år startas nu den första produktionsenheten i Nordamerika. Första halvåret 2025 ska den vara i drift.
Elopak_

Multivac bygger ny produktionshall i Tyskland

Multivac Group har nyligen genomfört en ceremoni som start för bygget av sin nya Wolfertschwenden #2 fabrik i Allgäu-regionen i södra Tyskland.
Multivac

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium