Även små mängder metan kan nu omvandlas till bioplastråvara

PUBLICERAD: 24 november 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Så här ser den proteinrika biomassan ut sedan den filtrerats|pastöriserats och torkats. (Fotot: VTT)|Bilden visar en metanotrofisk bakteriekultur. (Fotot: VTT)

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT har utvecklat en teknik för att omvandla små mängder av metanrik biogas från lantbruket till biometan, som i sin tur kan omvandlas till bioplast eller djurfoder. Tekniken bygger på förmågan hos så kallade metanotrofa bakterier att växa på metangas i en bioreaktor (fermentor).

När biologiskt material bryts ner av anaeroba bakterier bildas metanrik biogas. Miljöer där sådan biogas alstras är exempelvis lantbruk, deponier, avloppsreningsverk, etc.

Hittills har utnyttjandet och processandet av sådan gas till biometan bara varit lönsamt vid anläggningar, där stora mängder biogas produceras, medan små biogaskällor som enskilda lantbruk och gårdar i stort sett inte kunnat utnyttjas.

Men nu har alltså VTT utvecklat en teknik där man även vid små biogaskällor kan minska biogasutsläppen och öka användningen av gasen till andra produkter och samtidigt också erbjuda självförsörjning av protein till djurfoder, etc.

VTT:s nyutvecklad process går i korthet till så här: Den metangas som producerats av rötning, etc. matas in i en gasfermentor, där ett tillväxtmedium bestående av metanotrofa bakterier får cirkulera genom gasen, varvid en encellig proteinrik biomassa bildas. Denna cellmassa filtreras, pastöriseras och torkas. Cellmassan kan innehålla upp till 60 procent protein, som kan användas för produktion av djurfoder. På så sätt kan ett enskilt lantbruk till viss del bli självförsörjande, när det gäller djurfodersprotein.

Beroende på odlingsbetingelserna i gasfermentorn kan de metanotrofa bakterierna och den uppkomna cellmassan också innehålla den naturliga biologiska polymeren PHB (polyhydroxibutyrat), som gör det möjligt för cellerna att spara energi. PHB kan i sin tur användas som råvara för tillverkning av bioplast, som kan ersätta fossil plast.

När PHB bildas vid produktionen av cellmassa i bioreaktorn kan mängden PHB uppgå till så mycket som 50 procent av biomassan. Proteinhalten blir då lägre, men kan fortfarande uppgå till cirka 30 procent av biomassan. Genom extraktion kan PHB- och proteinfraktionerna separeras från den torkade cellmassan och sedan användas för bioplasttillverkning respektive produktion av djurfoder.

PHB-fraktionen från cellmassan kan främst användas som råvara för att tillverka biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial som kan ersätta oljebaserat och icke-nedbrytbart polypropen (PP).

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Stora Enso vill bygga vindpark norr om Gävle

Stora Enso har påbörjat tillståndsprocessen för en vindpark i Gävle kommun och har under hösten genomfört myndighetssamråd med Gävle kommun och Länsstyrelsen Gävleborg.
vindkraftx

Tack och farväl till Metsä Boards Tako bruk?

Det är lätt att tro att alla kartongbruk går som tåget, med tanke på att det finns en trend att omvandla alla plastförpackningar till pappersförpackningar. Så är inte fallet tydligen. Metsä Board meddelar nu att man planerar att stänga Tako, bruket som ligger mitt i Tammerfors, på grund av långvarig, dålig lönsamhet.
Tako mill

Ny förpackningsdesign för Ridderheims

Samtliga av Ridderheims produkter har fått ett nytt utseende som tagits fram av byrån Identity Works. I den nya designen har fokus legat på att förtydliga sortimentet för kunden genom bland annat färgkodning av produkterna. ”Fokus landade på att skapa en design som är högljudd och generös, med mycket färg, rörelse och med en skvätt av humor i tonaliteten”, säger Niklas Dahl på Identity Works till Cap&Design.
top

Panten på dryckesförpackningar höjs 2025

Under andra halvan av år 2025 höjs pantbeloppet på dryckesförpackningar av PET och aluminiun meddelar Returpack. Det blir en rejäl höjning, från en till två kronor på aluminiumburk och liten PET-flaska, och från två till tre kronor på stora PET-flaskor. Målet med panthöjningen är att stimulera till att panta ännu mera.
Vid frågor om bilden, mejla: erika.weiland@apeloga.se