Även ICA sätter stopp för engångsartiklar av plast

PUBLICERAD: 1 oktober 2018
UPPDATERAD: 25 januari

ICA sätter stopp för engångsmuggar och andra engångspartiklar av fossil plast.|”Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder”, säger hållbarhetsdirektör Kerstin Lindvall.

ICA Gruppen har antagit en ny plaststrategi, vilken bland annat innebär att ICA, likt andra aktörer på livsmedelsmarknaden, fasar ut alla engångsartiklar av plast inom hela koncernen. År 2020 ska engångsmuggar, engångstallrikar, engångsbestick, sugrör och tops tillverkas av papper eller andra biologiska material, som inte riskerar att leda till plastförorening av våra hav. Koncernen kommer också att öka mängden livsmedelsförpackningar tillverkade av papper eller bioplast.

ICA:s nya plaststrategi har ett brett angreppsätt med flera fokusområden även för fossilfria och återvinningsbara livsmedelsförpackningar. Utöver utfasningen av engångsartiklar i plast ska alla livsmedelsförpackningar till ICA:s egna produkter vara återvinningsbara eller gå att återanvända till 2022 och till 2030 ska de bestå av återvunnet eller förnybart material. Den nya strategin omfattar hela koncernen i både Sverige och Baltikum. 

”Vi behöver både minska den totala användningen av plast och se över vilken typ av plast vi använder. Det ställer krav på oss som företag att vara med och driva utveckling för att hitta nya innovativa sätt att använda återvunnen plast med bibehållen produktsäkerhet samt att hitta nya förnybara material”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen. 

Som ett led i den nya strategin lanserar ICA ett antal nya förpackningslösningar, som ska bidra till minskad plastanvändning samt ökad återvinning och användning av förnyelsebara material. På flera av ICA:s juicer, smoothies och shots införs pant. ICA Skona-serien övergår till förpackningar tillverkade av återvunnen eller fossilfri råvara och flera nya förpackningar av sockerrörsbaserad bioplast lanseras under våren 2019. En stor andel av plasttrågen inom frukt och grönt byts ut mot papper eller plasttråg av återvunnen plast. För charkprodukter inför ICA en förpackningslösning med större andel papper, vilket har minskat andelen plast med 45 procent jämfört med tidigare. 

”Förutom hållbara material är en annan viktig aspekt att förpackningarna i sig ska bidra till ökad hållbarhet för själva innehållet och undvika matsvinn. Ett exempel på det är köttförpackningen skinpack, som förutom minskad andel plast har inneburit ökad hållbarhet och ett minskat svinn från butik på över 40 procent. Förpackningen har också möjliggjort effektivare transporter och trågen har blivit enklare för konsument att återvinna”, säger Kerstin Lindvall. 

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

FrontPac belönades i Smart Industri 2024

I onsdags var FrontPac en av fyra finalister till Kungliga Ingenjörsakademins pris Smart Industri 2024. Urvalet var flera hundra företag som sedan blev fyra finalister. I juryn satt Scania, Volvo, Siemens, Wallenberg, KTH mfl. FrontPac kunde glädjas åt en andraplats och ett hedersomnämnade.
FrontPacx

Xerox och Taktiful pushar gränserna för digital förädling

Xerox Holdings Corporation och Taktiful Software Solutions meddelar att de har för avsikt att bilda ett nytt strategiskt partnerskap för att utöka bådas närvaro på marknaden för digital förädling.
xeroxx

Avantium och Plastipak i samarbetsavtal om polyetenfuranoat (PEF)

Polyetenfuranoat (PEF) är ett material som varit omtalat i ett antal år. Ett spännande biomaterial med egenskaper som överträffar PET både när det gäller barriär och styrka. För några år sedan var kemijätten BASF en del av utvecklingen av materialet tillsammans med nederländska Avantium, men samarbetet upphörde och utvecklingen försenades. Nu är materialet på väg ut på marknaden.
pef-bottle-toppx

Stora Enso startar produktionsenhet för torrformning av fiber i Skene

Stora Enso som har ett licensavtal med PulPac har beslutat sig för att starta en produktionsenhet för produktion via torrformning av fiber. Placeringen är Skene i Västra Götaland.
Pulpac stor ex