Avantium nu ensam ägare till bioplastprojektet Synvina 

PUBLICERAD: 26 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Bioplasten PEF kan ersätta fossil PET och användas för tillverkning av dryckesförpackningar. (Bild Synvina)|Marcel Lubben är ny VD för Synvina, sedan BASF köpts ut från joint venture-projektet. (Bild Reverdia)
|”Vår tro på vår YXY-teknologi och dess marknadspotential är mycket stark”, säger Avantiums VD Tom van Aken.

Holländska kemiföretaget Avantium är nu ensam ägare till det stora bioplastprojektet Synvina, sedan man köpt ut globala polymer- och kemikoncernen BASF från joint venture-företaget.

Joint venture-projektet Synvina bildades av BASF och Avantium år 2016 med avsikten att kommersialisera Avantiums egenutvecklade YXY-teknologi, där man på katalytisk väg omvandlar växtbaserat socker till bioplasten FDCA (furandikarboxylsyra) och till den nya bioplasten PEF (polymerpolyetylenfuranat).

Bioplasten FDCA kan bland annat användas till livsmedelsförpackningar och textilier samt inom bilindustrin, medan PEF är ett hundraprocentigt biobaserat alternativ till fossil PET och kan användas för tillverkning av dryckesförpackningar med samma eller bättre egenskaper än oljebaserad PET.

BASF och Avantium blev under resans gång oense om hur deras joint venture-avtal skulle tolkas och vilken tidsplan för investeringar, etc. som skulle gälla och i oktober i fjol aviserade BASF att man kunde komma att dra sig ur mångmiljonprojektet. Parterna kunde inte komma överens och nu är det klart att BASF helt har dragit sig ur och att Avantium, efter att ha löst BASF från joint venture-avtalet med 13,7 miljoner euro (ca 145 miljoner kronor), är ensam ägare till Synvina-projektet och fri att utveckla företaget och produktionen efter eget gottfinnande.

Avantium säger i ett uttalande att man nu omdefinierar processen för kommersialisering av sin YXY-teknologi och att man inom kort kommer att informera om den nya strategin för Synvina-projektet.

”Vår tro på YXY och dess marknadspotential är mycket stark. Att producera FDCA och PEF är en komplex innovationsprocess som kräver en helt ny värdekedja”, säger Tom van Aken, VD för Avantium.

Avantium har också utnämnt Marcel Lubben till ny VD för Synvina från 1 februari i år. Han kommer närmast från Reverdia, som bland annat tillverkar och marknadsför olika biobaserade polymerprodukter. Övriga befattningshavare i Synvinas ledningsgrupp är vice VD:n Victor Vreeken och finanschefen Willem-Jan Meijer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432