Avantium nu ensam ägare till bioplastprojektet Synvina 

PUBLICERAD: 26 februari 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Bioplasten PEF kan ersätta fossil PET och användas för tillverkning av dryckesförpackningar. (Bild Synvina)|Marcel Lubben är ny VD för Synvina, sedan BASF köpts ut från joint venture-projektet. (Bild Reverdia)
|”Vår tro på vår YXY-teknologi och dess marknadspotential är mycket stark”, säger Avantiums VD Tom van Aken.

Holländska kemiföretaget Avantium är nu ensam ägare till det stora bioplastprojektet Synvina, sedan man köpt ut globala polymer- och kemikoncernen BASF från joint venture-företaget.

Joint venture-projektet Synvina bildades av BASF och Avantium år 2016 med avsikten att kommersialisera Avantiums egenutvecklade YXY-teknologi, där man på katalytisk väg omvandlar växtbaserat socker till bioplasten FDCA (furandikarboxylsyra) och till den nya bioplasten PEF (polymerpolyetylenfuranat).

Bioplasten FDCA kan bland annat användas till livsmedelsförpackningar och textilier samt inom bilindustrin, medan PEF är ett hundraprocentigt biobaserat alternativ till fossil PET och kan användas för tillverkning av dryckesförpackningar med samma eller bättre egenskaper än oljebaserad PET.

BASF och Avantium blev under resans gång oense om hur deras joint venture-avtal skulle tolkas och vilken tidsplan för investeringar, etc. som skulle gälla och i oktober i fjol aviserade BASF att man kunde komma att dra sig ur mångmiljonprojektet. Parterna kunde inte komma överens och nu är det klart att BASF helt har dragit sig ur och att Avantium, efter att ha löst BASF från joint venture-avtalet med 13,7 miljoner euro (ca 145 miljoner kronor), är ensam ägare till Synvina-projektet och fri att utveckla företaget och produktionen efter eget gottfinnande.

Avantium säger i ett uttalande att man nu omdefinierar processen för kommersialisering av sin YXY-teknologi och att man inom kort kommer att informera om den nya strategin för Synvina-projektet.

”Vår tro på YXY och dess marknadspotential är mycket stark. Att producera FDCA och PEF är en komplex innovationsprocess som kräver en helt ny värdekedja”, säger Tom van Aken, VD för Avantium.

Avantium har också utnämnt Marcel Lubben till ny VD för Synvina från 1 februari i år. Han kommer närmast från Reverdia, som bland annat tillverkar och marknadsför olika biobaserade polymerprodukter. Övriga befattningshavare i Synvinas ledningsgrupp är vice VD:n Victor Vreeken och finanschefen Willem-Jan Meijer.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Walki i strategiskt samarbete för att utveckla nedbrytbara livsmedelsförpackningar

Walki har ingått ett strategiskt partnerskap med det franska start-up företaget Lactips för att skapa helt biologiskt nedbrytbara, plastfria livsmedelsförpackningar med hjälp av naturliga polymerer.
walki_teabag_chocolate-bar_Lactipsx

Schur, Farusa och EME - tre danska företag på Scanpack

De danska företagen Schur, Farusa och EME var på Scanpack för att presentera sig för den skandinaviska marknaden. Med teman som 'One Schur', 'Grönare, lättare och starkare transportförpackningar' och 'Den största byggflexibiliteten' hade man valt att fånga gästernas uppmärksamhet. Packnews redaktör i Danmark, Søren Winsløw, besökte företagen.
schur_01

Ny rapport visar på utmaningar i nedskräpning och avfallshantering i skärgården

Tydligare ansvarsfördelning, bättre samarbeten samt lättillgänglig information och material till besökare. Det är nyckelåtgärderna som kan minska nedskräpningen och öka insamling i skärgården. De allra flesta skärgårdsbesökarna vill göra rätt val för miljön, bara de får rätt förutsättningar. Det visar en ny rapport från Håll Sverige Rent, Kungliga Svenska Segel Sällskapet (KSSS) och Coca-Cola i Sverige.
Pantstudie framsida