Att driva företag i kris

PUBLICERAD: 7 maj 2020
UPPDATERAD: 24 januari
Lars Nilsson på Marabu bedömer att marknaden som helhet har krympt 30 procent under corona. Men det är stora skillnader. Vissa kunder, till exempel etiketter, kör för fullt. Foto: Claes Nordström

Marabu är en av de stora leverantörerna till branschen. Färg och maskiner för speciellt screen och storformat. Men även för mycket av det där speciella trycket, som kräver olika former av kemisk kompetens. Vd Lars Nilsson vittnar om en mycket stormig vår.

Marabu Scandinavias vd Lars Nilsson berättar att när de sammanställde mars månad så hamnade de 40 procent över budget.

– Det bara vällde in order, stora order. Så vi gick ur mars med fantastiska siffror.

Orsaken var givetvis att kunderna bunkrade, enligt Nilsson.

– De var rädda att gränserna skulle stängas även för varor. Jag sade direkt att det är som med toalettpapper – det är kvar på hyllorna – så varför ska jag ha en buffert i källaren. Och så har det blivit. När kunderna sett att vi fortsatt kan leverera, så köper de nu mindre.

– Det har till och med gått åt andra hållet. Om kunden tidigare köpte tio åt gången, så köper de nu fem. Beställde de två pallar innan, så är det nu en åt gången. Så det blir fler och mindre order.

Etikettfärg har ökat

Marabu har kunder som har mycket mer att göra nu:

– Vi har kunder som nu har mycket mer att göra. Försäljningen av etikettfärg har ökat kraftigt. Och textil transfer har fortsatt efterfrågan. Vi har också kö när det gäller ramspänning för screen. Där är det mycket industriella kunder.

– Vi har stor efterfrågan på polyester. Specialbehandlad med anti-fog är intressant för många att köpa. Det finns nästan inget tryckeri som inte försöker göra visir för närvarande.

Men visst, det har varit en stormig vår och branscher där det har varit mer stiltje.

– Men vi ser också att de som levererar point of sales-material till butiker, textil och presentreklam, de har det väldigt stilla just nu. Idrotten liksom konserter, evenemang och mässor är också skjutna på framtiden.

Arbetar på heltid

Lars Nilsson säger att Marabu för egen del fick tvärbromsa och permittera personal, men nu har de fått be de i produktionen om att komma tillbaka på heltid.

– Och där vi tidigare räknade med att tappa 50 procent av omsättningen, så ligger vi nu snarare på 30 procent. Men 2020 är ett förlorat år. Däremot tror jag att 2021 kan bli bra igen.

– Det som är viktigt är att man hanterar sina betalningar i alla led. Jag hade en kund häromdagen som kontaktade mig då han inte fick betalt av sina kunder. Kan man inte betala, så är det alltid bättre att höra av sig för att se om man kan avtala och komma överens om andra villkor. Man får försöka hitta en solidaritet. Men sedan ska man inte köpa på sig mer än man behöver.

Säljarbetet blir komplicerat

Marknaden återhämtar sig alltid, menar Lars Nilsson:

– Just nu går vi på tunn is, eftersom vi inte vet vart det ska ta vägen. Men så fort man känner mark under fötterna, så kan man börja planera verksamheten på nytt. Men just nu är säljarbetet komplicerat. Vi kan inte köra runt. Intresset för att höra om nya produkter är lågt. De flesta arbetar med en överlevnadsstrategi.

– Själva klarar vi oss. Marabu är ett stabilt företag med en bra soliditet. Produktionen har delvis ställts om till kemi för sjukvården, men vi levererar också fortsatt det som våra kunder behöver, avslutar Lars Nilsson, vd för Marabu Scandinavia i Malmö.

Läs vidare

Heidelberg vill förlösa din potential

Det blir världspremiär för den nya generationen av Speedmaster XL 106 på Drupa. Pressen ska möjliggöra autonomt tryck även inom förpackningsproduktion.
Speedmaster_XL_106_21k_5-2048x1365x

Världspremiär på drupa för Xeikons nya etikettpress

Xeikon kommer att ha en världspremiär på drupa 2024. Det är en etikettpress som trycker med en, ny, egenutvecklad bläckserie.
Untitled Design - 1

Xeikon visar innovationer inom nyckelsegment på Drupa

Xeikon, som är en del av Flint Group, erbjuder digitala lösningar för såväl den grafiska industrin som förpackningsbranschen. På Drupa visas de senaste innovationerna inom dessa segment.
SV-kollage-1536x1024x

Sexton förädlingsmöjligheter i en maskin

Scodix utvecklar sin dekoreringsteknik och kan nu erbjuda sexton olika dekoreringsalternativ i en och samma maskin. På Drupa kan man ta del av tekniken i företagets monter.
scodixx

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x