Återvunnen livsmedelsgodkänd plast har ökat med 10 procent

PUBLICERAD: 7 november 2019
UPPDATERAD: 25 januari

Mängden återvunnen plast har ökat sedan Pantamera uppgraderade sin plastsorteringsanläggning i Norrköping. (Bild Pantamera)|

Tidigare i år invigde Pantamera en ny plastsorteringsanläggning i Norrköping för att förbättra kvaliteten på det återvunna materialet, så att ännu mer plast kan återvinnas till nya flaskor. Redan efter ett halvår har mängden livsmedelsgodkänd plast från anläggningen ökat med över 1.000 ton och bidragit med en koldioxidreducering på ytterligare 12.500 ton.

Pantamera-fabriken i Norrköping är en av Europas modernaste och här återvinns omkring nio miljoner burkar och flaskor varje dag! I början på sommaren invigdes den nya uppgraderade sorteringsanläggningen, som ytterligare förbättrat kvaliteten på det återvunna PET-materialet. Detta för att ännu större del av det återvunna materialet ska kunna användas till nya flaskor och på så sätt säkerställa det cirkulära flödet.

Det är den ofärgade plasten som kan återvinnas till ny livsmedelsgodkänd plast och därmed användas i tillverkningen av nya flaskor. Därför är det viktigt att utvinna så stor mängd ofärgad plast som möjligt för att maximera miljönyttan.

”Vi har ökat andelen återvunnen livsmedelsgodkänd plast med 10 procent”, säger Bengt Lagerman. (Bild Returpack/Pantamera)

”För att ett återvinningssystem ska skapa maximal miljönytta, behöver kretsloppet vara slutet. Det betyder att plastmaterialet, som sorteras i anläggningen, ska kunna användas till nya livsmedelsgodkända plastflaskor. Med vår senaste investering har vi lyckats öka den andelen med 10 procent”, säger Bengt Lagerman, VD på Pantamera/Returpack.

I Sverige har vi ett av världens äldsta och mest framgångsrika pantsystem. Redan år 1984 infördes pant på aluminiumburkar och tio år senare på engångs-PET-flaskor. Idag pantas omkring 85 procent av alla burkar och flaskor som säljs i Sverige.

”Vårt svenska pantsystem ger stora miljövinster. Den allra största nyttan når vi genom den slutna materialåtervinningen, dvs. när en burk blir en ny burk och en flaska en ny flaska. När det gäller aluminium har vi redan ett så gott som slutet kretslopp, och nu har vi ytterligare ökat andelen plast, som kan gå i ett slutet kretslopp”, säger Bengt Lagerman.

Läs vidare

Spartips för wellpappindustrin och dess kunder

Wellpappindustrin kan spara material via en enkel åtgärd enligt brittisk konsult.
1673597177195x

Omni Polymers gillar att återvinna flexibla plastförpackningar

josef-nat

Välkomnar EU:s föreslagna PPWR-regler – med viss kritik

European Bioplastics välkomnar EU:s föreslagna s.k. PPWR-regler för förpackningar och bioplaster – men med viss kritik…
eu-regler-PN-utvald

Svensk Plaståtervinning fick pris som Årets Impact-bolag

På Dagens Industris Gasell-gala i Stockholms stadshus fick Svensk Plaståtervinning ta emot priset som Årets Impact-bolag.
plast-impact-utvald

Senaste nytt

Efterfrågeökning kräver fabriksexpansion hos Modulpac

Modulpac i Ljungby växer och har nyligen fått flera nya projekt av varierande storlek, både från befintliga och nya kunder. Företaget tillverkare förslutningar till förpackningar. För att fortsätta utvecklas behsva ytterligare fabriksytor.
Modul

Albert Heijn i Holland först med förpackningar av PEF

PEF är ett bioplastmaterial som det pratats om länge. Nu har är det snart dags att kommersialisera materialet. Tidigt ute att använda det i en förpackning blir supermarketkedjan Albert Heijn.
avantium

New Yorks justitieminister stämmer PepsiCo för nedskräpning

New Yorks justitieminister lämnade för några veckor sedan in en stämningsansökan där hon anklagar PepsiCo för att ha skadat allmänheten och misslyckats med att varna konsumenter för miljö- och hälsohot från dess plastförpackningar av engångstyp.
pepsico1x

FunkyPack ska utveckla barriärlösningar för torrformade produkter

FunkyPack är ett nytt, svenskt projekt som ska utveckla smarta barriärlösningar till torrformade produkter. Tekniken att torrforma är etablerad men barriärer är fortsatt ett utvecklingsområde.
Kuddex