Återvunnen havsplast i flaskan

PUBLICERAD: 10 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Provflaskan av återvunnen havsplast har tillverkats i 300 exemplar.

Dryckestillverkaren Coca-Cola har tagit fram en provflaska som delvis har tillverkats med återvunnet plastavfall från havet. Totalt 300 flaskor har tillverkats – de första i sitt slag.

De 300 provflaskorna består till 25 procent av återvunnen marinplast från Medelhavets vatten och stränder. Ett litet steg på vägen, men som ändå visar att det är möjligt att använda plastavfallet till förpackningar för mat och dryck, skriver Coca Cola i ett pressmeddelande.

Bygger upp ny plast

Provflaskan är framtagen i samarbete mellan Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) och The Coca-Cola Company. Återvinningstekniken bygger på att innovativa processer bryter ner plastens komponenter, fasar ut föroreningar och orenheter i plast av lägre kvalitet. Sedan byggs komponenterna om till ny plast. Coca-Cola skriver att denna typ återvinning fortfarande är i sin linda, men att de involverade partnerna trots det har kunnat visa vad som är möjligt att göra med tekniken.

Ska bli kommersiellt

Dryckesjätten har dock planer på att använda den förbättrade återvinningstekniken i kommersiell skala. och i första hand använda plastavfall av såväl bättre som sämre kvalitet från befintliga återvinningsanläggningar. Nästa år beräknas de första flaskorna med denna typ av återvunnen plast lanseras på marknaden.

 

 

 

 

 

 

Läs vidare

Bioplast kan bli en väsentlig del av klimatlösningen om vi tänker kreativt och samarbetar!

Det senaste COP-mötet i Dubai lämnade visserligen mycket kvar att önska för den globala civilisationens framtid. Däremot så var delegaterna överens om att det fossila kolet behöver avvecklas. Ju förr dess bättre ska vi nog tillägga. Det här debattinlägget från Nordisk Bioplastförening framför synpunkter på detta.
Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x