Återvunnen havsplast i flaskan

PUBLICERAD: 10 oktober 2019
UPPDATERAD: 24 januari
Provflaskan av återvunnen havsplast har tillverkats i 300 exemplar.

Dryckestillverkaren Coca-Cola har tagit fram en provflaska som delvis har tillverkats med återvunnet plastavfall från havet. Totalt 300 flaskor har tillverkats – de första i sitt slag.

De 300 provflaskorna består till 25 procent av återvunnen marinplast från Medelhavets vatten och stränder. Ett litet steg på vägen, men som ändå visar att det är möjligt att använda plastavfallet till förpackningar för mat och dryck, skriver Coca Cola i ett pressmeddelande.

Bygger upp ny plast

Provflaskan är framtagen i samarbete mellan Ioniqa Technologies, Indorama Ventures, Mares Circulares (Circular Seas) och The Coca-Cola Company. Återvinningstekniken bygger på att innovativa processer bryter ner plastens komponenter, fasar ut föroreningar och orenheter i plast av lägre kvalitet. Sedan byggs komponenterna om till ny plast. Coca-Cola skriver att denna typ återvinning fortfarande är i sin linda, men att de involverade partnerna trots det har kunnat visa vad som är möjligt att göra med tekniken.

Ska bli kommersiellt

Dryckesjätten har dock planer på att använda den förbättrade återvinningstekniken i kommersiell skala. och i första hand använda plastavfall av såväl bättre som sämre kvalitet från befintliga återvinningsanläggningar. Nästa år beräknas de första flaskorna med denna typ av återvunnen plast lanseras på marknaden.

 

 

 

 

 

 

Läs vidare

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass presenterar en ny förpackning för sina strutar i flerpack. Genom att plastfolien som tidigare skyddade glassen ersätts med ett lock på toppen av struten, ska 16 ton plast sparas varje år.
Ny-forpackning-flerpack

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

När den misslyckade plastpåseskatten tas bort öppnas nya möjligheter

I dag, den första november, försvinner den sällsynt misslyckade symbolskatten på plastpåsar. Vad många missat är även icke fossila och komposterbara påsar belades med samma skatt. När nu skatten tas bort öppnas nya möjligheter för de nya materialen.
Gaia 1x

Senaste nytt

Optiska sorteringslösningar i ny agentur hos Mobergs Processkontroll

Mobergs Produktkontroll AB har ingått ett samarbetsavtal med italienska 3U Vision för att ytterligare vidga sitt utbud av avancerade optiska sorteringslösningar för livsmedels- och tillverkningsindustrin.
Mobergs

Soma bjuder in till öppet hus

Flexopresstillverkaren Soma följer upp sin Drupa-framgång med ett öppet hus den 20 november 2024. Här ligger fokus på automation, aniloxhantering och tryck på tubfolier.
Screenshot

Trots krig och elände håller ukrainska Sirius Extrusion igång leveranserna

Packnews fick besök i montern på Scanpack av Nataliia Saievych. Hon är chef för utrikeshandel hos det ukrainska företaget Sirius Extrusion och ville i stort sett bara berätta att de lever och kämpar på med produktionen av sträckfilm, barriärfilm, film för sträckhuvar samt tryck.
Ukrainax

Etiketter är en mardröm för Arla

Uttalandet i rubriken gjordes på Emballagedagen 2024 i Danmark för några dagar sedan, där bland annat Arla Foods var representerad för att berätta om deras utmaningar med att följa trender och lagkrav inom förpackningar. Packnews danska redaktör Søren Winsløw var på plats.
EM_01