Återvinningsrekord 2021: 53 kilo förpackningar per person

PUBLICERAD: 25 mars 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Hushållens förpackningsåtervinning slår åter rekord – för tionde året i rad. (Bild FTI/Angelica Söderberg)|”Glädjande att förpackningsinsamlingen slår rekord år efter år”, säger Helena Nylén, VD FTI (Bild FTI/Angelica Söderberg)|Hushållens förpackningsåtervinning slår åter rekord – för tionde året i rad. (Bild FTI/Angelica Söderberg)

Svenska hushålls återvinning av använda förpackningar slog nytt rekord 2021 – drygt 550.000 ton samlades in, vilket motsvarar cirka 53 kilo per invånare. Det framgår av Förpackningsinsamlingens (FTI) nyligen redovisade statistik.

Enligt FTI:s siffror samlades totalt hela 552.600 ton använda förpackningar in i Sverige under år 2021, vilket är nytt rekord för tionde året i rad och en ökning med sex procent jämfört med året innan. Det innebär att varje person i snitt lämnade 53 kilo förpackningar till återvinning, en ökning med tre kilo per invånare, vilket övertrumfar 2020 års rekordnivåer.

”Glädjande att förpackningsinsamlingen slår rekord år efter år”, säger Helena Nylén, VD FTI (Bild FTI/Angelica Söderberg)

Förpackningarna lämnades antingen till FTI:s återvinningsstationer runt om i landet eller till lokala, fastighetsnära insamlingsställen. Cirka två tredjedelar av de insamlade volymerna kommer från insamling via återvinningsstationer och resterande via fastighetsnära insamling

”Det är mycket glädjande att förpackningsinsamlingen slår rekord år efter år. Det är ofattbart stora volymer, som måste tas omhand, när förpackningarna har tjänat sitt syfte. Svenskarnas engagemang för återvinning och klimatfrågor har resulterat i att insamlingen i vårt rikstäckande system totalt sett har gått upp 55 procent sedan 2012. Återvinning är en liten insats, som alla kan göra, och när vi är många, som gör det tillsammans, får det stor effekt”, säger Helena Nylén, VD på FTI.

Det materialslag, som ökade mest under förra året, är pappersförpackningar, där FTI:s siffror visar på en ökning med 13 procent, eller 22.000 ton. Även mängden plastförpackningar och glasförpackningar ökade med tre procent vardera förra året, medan mängden metallförpackningar landade på ungefär samma nivåer som tidigare år.

Förpackningsinsamling
2012 – 2021 (kg/invånare):
Material/År 2012 2020 2021
Glas 19,1 22,6 23,2
Papper 11,9 16,9 18,9
Plast 4,9 8,7 9,0
Metall 1,5 1,8 1,8

”Resultaten är ett kvitto på att Sveriges invånare är engagerade och vill återvinna, men vi kan fortfarande bli bättre. Till exempel hamnar så mycket som varannan plastförpackning fortfarande i hushållsavfallet. Med det engagemang och den kunskap, som finns hos de, som återvinner, har vi förutsättningarna för att alla förpackningar, oavsett materialslag, ska lämnas till återvinning” påpekar Helena Nylén.

———————————————-

FTI:s insamlingsstatistik baseras på inrapporterade mängder förpackningar, som svenska hushåll har lämnat till återvinning på någon av FTI:s cirka 5.000 återvinningsstationer i landet, eller från de ca två miljoner hushåll med fastighetsnära insamling, där förpackningarna samlas in av FTI. Det förpackningsmaterial, som FTI samlar in, tas om hand och återvinns av FTI:s ägare, som är de fyra materialbolagen Svensk Plaståtervinning, RK Returkartong, Svensk Glasåtervinning och Svenska Metallkretsen.
På återvinningsanläggningarna sorteras materialet för att så mycket som möjligt ska kunna återvinnas till nya förpackningar eller andra produkter.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

SIA Glass ska spara 16 ton plast per år

SIA Glass presenterar en ny förpackning för sina strutar i flerpack. Genom att plastfolien som tidigare skyddade glassen ersätts med ett lock på toppen av struten, ska 16 ton plast sparas varje år.
Ny-forpackning-flerpack

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Walki i strategiskt samarbete för att utveckla nedbrytbara livsmedelsförpackningar

Walki har ingått ett strategiskt partnerskap med det franska start-up företaget Lactips för att skapa helt biologiskt nedbrytbara, plastfria livsmedelsförpackningar med hjälp av naturliga polymerer.
walki_teabag_chocolate-bar_Lactipsx