Åsa Nyflött, forskare i kemiteknik, har presenterat en ny avhandling om hur man hindrar syre att komma in i livsmedelsförpackningar.
– Det kommer ta tid att helt fasa ut aluminium och dagens plaster, det kommer ske i små steg men med tiden kommer vi att ha miljövänligare livsmedelsförpackningar i nya material, säger Åsa Nyflött, forskare i kemiteknik som presenterat en ny avhandling om hur man kan hindra syre från att komma in i förpackningen. Hon säger att i detta forskningsfält ligger fokus på att hitta alternativa barriärer, det vill säga skydd mot gaser, fett och fukt som kan förstöra maten. Syret i luften kan exempelvis förstöra maten, ett exempel är att syre får fett att härskna, vilket gör att det smakar illa och även kan vara skadligt att äta.
Att mota syret i grind, med så kallade barriärer, och inte låta det komma in i förpackningen är en avgörande egenskap för nya hållbara förpackningar.
– Både maten och förpackningen måste skyddas. Maten måste skyddas för att inte bli förstörd och därmed minimera spill av mat på grund av transportskador. Förpackningen måste i en del fall skyddas från maten för att inte förstöras och även från mekanisk påverkan.
Aluminium och plast måste ersättas för att minska miljöpåverkan med nya miljövänligare material. Än så länge har dessa ersättningsmaterial svårt att konkurrera då de i en del fall tar upp fukt alldeles för lätt.
Nyflötts forskning genomförs vid Karlstads universitet inom VIPP, Forskarskolan för värdeskapande i fiberbaserade processer och produkter. Finansiärer är Stora Enso, KK-stiftelsen och Karlstads universitet.