Arsenalproffsets hemlighet: En pionjär inom bioplaster!

PUBLICERAD: 21 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Mathieu Flamini gjorde 19 mål för sitt Arsenal förra säsongen – och vid sidan av planen är han en stor miljökämpe och en framgångsrik företagare inom bioplastområdet..!

Mathieu Flamini, fotbollsproffs i engelska Arsenal, har i flera år hållit tyst om sin hemlighet, men nu är det avslöjat: Han har startat ett bioplastföretag i Italien, som sägs vara ett av de första att massproducera s.k. levulinsyra, som kan användas för tillverkning av bioplaster och biobränslen.

Tillsammans med gode vännen och studiekamraten Pasquale Granata  startade Mathieu Flamini år 2008 företaget GF Biochemicals, medan han var proffs i italienska Milan.

”Jag har alltid varit nära naturen och berörts av miljöfrågor, klimatförändringar och global uppvärmning. Jag och Pasquale har samma idéer och värderingar och vi kände att vi ville göra något åt problemen. Och när vi upptäckte hur levulinsyra kan användas till gröna produkter, så bestämde vi att starta ett företag för tillverkning av denna produkt”, berättade Mathieu Flamini för brittisk press, när hans ”hemlighet” blev offentlig i slutet av förra året.

Under åren sedan starten av GF Biochemicals har Mathieu Flamini spenderat miljontals kronor av sina inkomster som fotbollsproffs på forskning, tester, löner, etc. och hela tiden har han hållit tyst om sitt företag och sitt miljöengagemang! Ingen har väl kunnat ana att den framgångsrike mittfältaren, som i fjol gjorde inte mindre än 19 mål för sitt Arsenal, vid sidan av planen var en glödande miljökämpe och en framgångsrik företagare inom bioplastområdet…

I dag har GF Biochemicals – GF står för Granata- Flamini – växt och etablerat sig som en viktig producent av bioplastråvaran levulinsyra. Företaget ligger i Caserta, norr om Neapel, och har cirka 80 anställda. Dessutom har man kontor i Holland och har i dagar också etablerat sig på USA-marknaden genom att köpa upp bioplasttillverkaren Segetis Inc. i Golden Valley, Minesota. Segetis tillverkar bioplastbaserade mjukgörare, som bland annat används i flexibla PVC-produkter.

”Vi har öppnat en ny marknad och den har ett potentiellt värde av 20 miljarder pund!”, kommenterar Mathieu Flamini sitt ägarskap i GF Biochemicals i en intervju med engelska Sun.

—————————————————
Info 1): Levulinsyra är en organisk förening, en så kallad ketosyra, som tekniskt framställs ur bland annat träavfall. Levulinsyra kan användas som råvara för tillverkning av bioplaster och biobränslen, mm.
Levulinsyra har av USA:s energidepartement listats som en av tolv biokemikalier, framställda ur biomassa, som har högst framtida förädlingspotential. (Källor Wikipedia & Kemivärlden Biotech)

Info 2): Mathieu Flamini är född i Frankrike 1984. Han startade sin karriär som fotbollsproffs i franska Olympique Marseille, värvades till Arsenal år 2004 och till Milan 2008. År 2013 återvände han till Arsenal, där han fortfarande spelar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432