Arsenalproffsets hemlighet: En pionjär inom bioplaster!

PUBLICERAD: 21 februari 2016
UPPDATERAD: 25 januari

Mathieu Flamini gjorde 19 mål för sitt Arsenal förra säsongen – och vid sidan av planen är han en stor miljökämpe och en framgångsrik företagare inom bioplastområdet..!

Mathieu Flamini, fotbollsproffs i engelska Arsenal, har i flera år hållit tyst om sin hemlighet, men nu är det avslöjat: Han har startat ett bioplastföretag i Italien, som sägs vara ett av de första att massproducera s.k. levulinsyra, som kan användas för tillverkning av bioplaster och biobränslen.

Tillsammans med gode vännen och studiekamraten Pasquale Granata  startade Mathieu Flamini år 2008 företaget GF Biochemicals, medan han var proffs i italienska Milan.

”Jag har alltid varit nära naturen och berörts av miljöfrågor, klimatförändringar och global uppvärmning. Jag och Pasquale har samma idéer och värderingar och vi kände att vi ville göra något åt problemen. Och när vi upptäckte hur levulinsyra kan användas till gröna produkter, så bestämde vi att starta ett företag för tillverkning av denna produkt”, berättade Mathieu Flamini för brittisk press, när hans ”hemlighet” blev offentlig i slutet av förra året.

Under åren sedan starten av GF Biochemicals har Mathieu Flamini spenderat miljontals kronor av sina inkomster som fotbollsproffs på forskning, tester, löner, etc. och hela tiden har han hållit tyst om sitt företag och sitt miljöengagemang! Ingen har väl kunnat ana att den framgångsrike mittfältaren, som i fjol gjorde inte mindre än 19 mål för sitt Arsenal, vid sidan av planen var en glödande miljökämpe och en framgångsrik företagare inom bioplastområdet…

I dag har GF Biochemicals – GF står för Granata- Flamini – växt och etablerat sig som en viktig producent av bioplastråvaran levulinsyra. Företaget ligger i Caserta, norr om Neapel, och har cirka 80 anställda. Dessutom har man kontor i Holland och har i dagar också etablerat sig på USA-marknaden genom att köpa upp bioplasttillverkaren Segetis Inc. i Golden Valley, Minesota. Segetis tillverkar bioplastbaserade mjukgörare, som bland annat används i flexibla PVC-produkter.

”Vi har öppnat en ny marknad och den har ett potentiellt värde av 20 miljarder pund!”, kommenterar Mathieu Flamini sitt ägarskap i GF Biochemicals i en intervju med engelska Sun.

—————————————————
Info 1): Levulinsyra är en organisk förening, en så kallad ketosyra, som tekniskt framställs ur bland annat träavfall. Levulinsyra kan användas som råvara för tillverkning av bioplaster och biobränslen, mm.
Levulinsyra har av USA:s energidepartement listats som en av tolv biokemikalier, framställda ur biomassa, som har högst framtida förädlingspotential. (Källor Wikipedia & Kemivärlden Biotech)

Info 2): Mathieu Flamini är född i Frankrike 1984. Han startade sin karriär som fotbollsproffs i franska Olympique Marseille, värvades till Arsenal år 2004 och till Milan 2008. År 2013 återvände han till Arsenal, där han fortfarande spelar.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx