Arjowiggins går in i rekonstruktion

PUBLICERAD: 26 september 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Pappersbruket Stoneywood i Aberdeen. Foto: Arkivbild/ Claes Nordström

Arjowiggins Group i Storbritannien är på obestånd och har tagits i förvaltning inför en eventuell försäljning. Koncernen äger och driver två pappersbruk i Stoneywood i Aberdeen och Chartham i Kent.

Bruken tillverkar finpapper och specialpapper för en mängd olika tillämpningar, bland annat grafisk design, förpackningar, etiketter och säkerhetsutskrifter. Deras välkända papperssorter är Conqueror, Curious Collection, Keaykolour och Rives.

Under 2019 förvärvades koncernens verksamhet i Storbritannien av den dåvarande ledningen genom ett management buy-out. Detta skedde efter att de franska moderbolagen Arjowiggins och Sequana förklarats insolventa.

Koncernen har sedan dess drabbats av de negativa effekterna av covid-19, vilket har inneburit att den har gått med förlust. Detta har förvärrats ytterligare av den energikris som orsakats av kriget i Ukraina.

Förvaltarna uppger att koncernens ledning har arbetat för att undersöka alla alternativ för att säkra företagets framtid, men har nu valt att placera koncernens brittiska verksamheter under rekonstruktion.

Anställda som sagts upp

Omedelbart efter det att företagen placerades under förvaltning av det finansiella rådgivningsföretaget Interpath Advisory sades 368 av koncernens 463 brittiska anställda upp. Sammanlagt 95 anställda har behållits för att hjälpa till att hålla företaget säljbart.

Blair Nimmo, verkställande direktör för Interpath Advisory:

– Arjowiggins har en historia som sträcker sig mer än 260 år tillbaka i tiden, så detta är en mycket oroande nyhet. De betydande ekonomiska motvindarna, med stigande energikostnader och råvarupriser, har visat sig vara för överväldigande för koncernen.

Undersöka möjligheter för försäljning

Han säger vidare att ledningsgruppen för Arjowiggins framför sitt uppriktiga tack till alla anställda, kunder och leverantörer samt till Scottish Enterprise för deras starka stöd i dessa svåra tider.

– Under de kommande dagarna och veckorna kommer vi att undersöka möjligheterna att sälja tillverkningsanläggningar och tillgångar och kommer att be potentiella intressenter att kontakta oss snarast möjligt, avslutar Blair Nimmo.

Koncernen äger och driver även pappersbruk i Spanien och Kina, men dessa omfattas inte av denna rekonstruktion.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

AI ger Amazon effektivare förpackningar

Amazon har utvecklat ett artificiellt intelligens (AI)-system med namnet Package Decision Engine, som förändrar hur produkter paketeras och levereras över hela världen. Systemet minskar skadorna på transporterade produkter och förbrukningen av förpackningsmaterial.
amazonx

Bryggerinäringen visar signifikanta minskningar i klimatpåverkan från sina förpackningar

Svenska bryggerier fortsätter att minska sitt klimatavtryck i så gott som alla förpackningsslag. Det visar den senaste livscykelanalysen (LCA) av dryckesförpackning från branschorganisationen Sveriges Bryggerier.
framsida

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx