Arjowiggins går in i rekonstruktion

PUBLICERAD: 26 september 2022
UPPDATERAD: 24 januari
Pappersbruket Stoneywood i Aberdeen. Foto: Arkivbild/ Claes Nordström

Arjowiggins Group i Storbritannien är på obestånd och har tagits i förvaltning inför en eventuell försäljning. Koncernen äger och driver två pappersbruk i Stoneywood i Aberdeen och Chartham i Kent.

Bruken tillverkar finpapper och specialpapper för en mängd olika tillämpningar, bland annat grafisk design, förpackningar, etiketter och säkerhetsutskrifter. Deras välkända papperssorter är Conqueror, Curious Collection, Keaykolour och Rives.

Under 2019 förvärvades koncernens verksamhet i Storbritannien av den dåvarande ledningen genom ett management buy-out. Detta skedde efter att de franska moderbolagen Arjowiggins och Sequana förklarats insolventa.

Koncernen har sedan dess drabbats av de negativa effekterna av covid-19, vilket har inneburit att den har gått med förlust. Detta har förvärrats ytterligare av den energikris som orsakats av kriget i Ukraina.

Förvaltarna uppger att koncernens ledning har arbetat för att undersöka alla alternativ för att säkra företagets framtid, men har nu valt att placera koncernens brittiska verksamheter under rekonstruktion.

Anställda som sagts upp

Omedelbart efter det att företagen placerades under förvaltning av det finansiella rådgivningsföretaget Interpath Advisory sades 368 av koncernens 463 brittiska anställda upp. Sammanlagt 95 anställda har behållits för att hjälpa till att hålla företaget säljbart.

Blair Nimmo, verkställande direktör för Interpath Advisory:

– Arjowiggins har en historia som sträcker sig mer än 260 år tillbaka i tiden, så detta är en mycket oroande nyhet. De betydande ekonomiska motvindarna, med stigande energikostnader och råvarupriser, har visat sig vara för överväldigande för koncernen.

Undersöka möjligheter för försäljning

Han säger vidare att ledningsgruppen för Arjowiggins framför sitt uppriktiga tack till alla anställda, kunder och leverantörer samt till Scottish Enterprise för deras starka stöd i dessa svåra tider.

– Under de kommande dagarna och veckorna kommer vi att undersöka möjligheterna att sälja tillverkningsanläggningar och tillgångar och kommer att be potentiella intressenter att kontakta oss snarast möjligt, avslutar Blair Nimmo.

Koncernen äger och driver även pappersbruk i Spanien och Kina, men dessa omfattas inte av denna rekonstruktion.

Läs vidare

Sealed Air ser strategiskt skifte i förpackningsutveckling

Livsmedelsbranschens dagligvaruhandlare i Europa har svängt om i synen på hur förpackningar kan bli miljövänligare. Det menar Stephanie Poole, senior affärsutvecklare på Sealed Air. Hon pekar ut fyra områden hon ser har anammats i branschen för att förbättra förpackningens prestanda och för att minska avfall och koldioxidutsläpp.
Steph-Poole-hires

DS Smith storsatsar i Värnamo

DS Smith fortsätter satsningen i Sverige. Under 2023 investerar man i en helt ny fabrik. Affärsområde Packaging Service har idag två fabriker - i Värnamo och Mariestad. Nu samlar man detta i en modern fabriksanläggning på 17 500 kvadratmeter på området Bredasten i Värnamo.
Ds-smith-2

Analys: Så blir pappersmarknaden 2023

Fjolåret präglades av stor turbulens på pappersmarknaden och flera tillverkare har aviserat att de ställer om till förpackningsproduktion. IGEPA:s försäljningschef Flemming Friche ger sin analys om situationen på pappersmarknaden. Vad händer med priserna år 2023?
LesseboPaper_01

Svenska vinnare i Worldstar

Den globala förpackningstävlingen Worldstar är avgjord och i 2023 års upplaga kammade tre svenska företag hem priser.
Worldstar-kollage

Senaste nytt

Thorbjörn Sagerström på DS Smith Norden ser en positiv trend för industrin

Vi kontaktade Thorbjörn Sagerström, vd på DS Smith i Norden och dessutom ordförande i Grafiska Föreningen, för att få hans synpunkt på läget för wellpapp- och kartongbranschen och för hans eget företag.
DSsmith1-1024x683-1x

Ny undersökning visar att svenskar är splittrade kring plastpåseskatten

Åsikterna om att plastpåseskatten försvinner är minst sagt splittrade, och över hälften av alla svenskar tycker det är viktigt att användningen av plastpåsar fortsätter att minska. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.
dreamstime_7756854x

Tidningen Packnews fyller 90 år!

I år fyller tidningen Packnews 90 år. En anmärkningsvärd ålder på en branschtidning, men en ålder som inte på något sätt avspeglas i kvaliten, tidningen är starkare och fräschare än någonsin. Här ger tidningens chefredaktör, Bo Wallteg, en kort bakgrund till de nittio åren.
Packnews-1_24-mailchimp-header-2

Transparent förpackning ger enklare återvinning

Som ett led i arbetet med att minska klimatavtrycket har isoleringproducenten Rockwool förändrat förpackningarna. Något som ökar återvinningsmöjligheterna med 85  procent enligt företaget.
ROCKWOOL förpackning