Ardagh utvecklar metod för energisnål glasåtervinning

PUBLICERAD: 18 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Återvunnet glas förvaras ofta utomhus|innan det når smältugnarna

För att smälta ner återvunnet glas och omvandla det till nya glasprodukter behövs stora mängder energi/värme. Det gäller speciellt vintertid, när det återvunna glaset, som ofta förvarats utomhus i öppna containrar, kan vara kraftigt nerkylt och innehålla snö, is och kallt vatten.
För att väsentligt kunna minska energiåtgången vid nedsmältningen har Ardagh nu utvecklat en helt ny metod, där man utnyttjar den utströmmande värmen från smältugnen och ”blåser” den ner i glascontainrarna med återvunnet glas.

Den nya metoden utvecklades vid Ardaghs fabrik i Nienburg, Tyskland, där man sökte en metod att förvärma glaskrosset, innan det matades in i smältugnen. Det gällde att hitta en förvärmningsteknik, som inte krävde ytterligare energi/värme, och då kom man på att man kunde utnyttja den spillvärme som uppstod runt de stora smältugnarna!

Genom att ”blåsa” den 80-gradiga luften runt ugnarna in i en speciell värmeväxlare kan man nu, med ett minimum av energitillförsel, öka luftens temperatur till 120 grader och sedan via ett rörsystem blåsa ner den i glascontainrarna, där snö, is och vatten förångas och glaskrosset värms upp.

Tekniken har visat sig mycket framgångsrik och sägs vara den hittills mest energieffektiva metoden för avfrostning, torkning och förvärmning av glaskross. Vid bruket i Nienburg värderas den årliga energibesparingen till 116.000 euro och den årliga minskningen av koldioxidutsläpp till 334 ton.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Glassigt samarbete med Paristema

Genom ett nytt samarbete mellan glassgiganten Häagen-Dazs och Paramount släpps nu en limiterad glasskollektion signerad illustratören Erica Jacobson. Den nya designen går under namnet Emily in Paris och är inspirerad av Netflix-serien med samma namn. Det skriver Cap&Design.
Hägenx

InterSystem satsar i Finland

Efter framgångsrika etableringar i Norge och Danmark satsar nu InterSystem även i Finland.
Finland_InterSystem palletizerx

Det händer på Scanpack: Varför vi behöver sluta demonisera förpackningsmaterial

Miljöexperten Mark Shayler, som har designat allt från vägar och bostadsområden till apparater, elektronik och förpackningar, delar med sig av sina insikter. Med mottot "det finns inga dåliga material, bara dåliga system", utforskar han orsakerna bakom den nuvarande klimatkrisen. Men framför allt – hur vi kan övervinna den.
mark high resx

Det händer på Scanpack: Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid!

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga. Det kommer Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv, att berätta mer om på Scanpack den 24 oktober.
Johansjobergx