Ardagh utvecklar metod för energisnål glasåtervinning

PUBLICERAD: 18 mars 2015
UPPDATERAD: 25 januari

Återvunnet glas förvaras ofta utomhus|innan det når smältugnarna

För att smälta ner återvunnet glas och omvandla det till nya glasprodukter behövs stora mängder energi/värme. Det gäller speciellt vintertid, när det återvunna glaset, som ofta förvarats utomhus i öppna containrar, kan vara kraftigt nerkylt och innehålla snö, is och kallt vatten.
För att väsentligt kunna minska energiåtgången vid nedsmältningen har Ardagh nu utvecklat en helt ny metod, där man utnyttjar den utströmmande värmen från smältugnen och ”blåser” den ner i glascontainrarna med återvunnet glas.

Den nya metoden utvecklades vid Ardaghs fabrik i Nienburg, Tyskland, där man sökte en metod att förvärma glaskrosset, innan det matades in i smältugnen. Det gällde att hitta en förvärmningsteknik, som inte krävde ytterligare energi/värme, och då kom man på att man kunde utnyttja den spillvärme som uppstod runt de stora smältugnarna!

Genom att ”blåsa” den 80-gradiga luften runt ugnarna in i en speciell värmeväxlare kan man nu, med ett minimum av energitillförsel, öka luftens temperatur till 120 grader och sedan via ett rörsystem blåsa ner den i glascontainrarna, där snö, is och vatten förångas och glaskrosset värms upp.

Tekniken har visat sig mycket framgångsrik och sägs vara den hittills mest energieffektiva metoden för avfrostning, torkning och förvärmning av glaskross. Vid bruket i Nienburg värderas den årliga energibesparingen till 116.000 euro och den årliga minskningen av koldioxidutsläpp till 334 ton.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx