Ardagh ska investera 250 miljoner kronor i Limmared

PUBLICERAD: 11 april 2016
UPPDATERAD: 25 januari

En av de mest välkända kunderna till Ardaghs svenska glasfabrik är Absolut Company

Glas- och metallförpackningskoncernen Ardagh Group ska investera 250 miljoner kronor i sin glasfabrik i svenska Limmared, mellan Gislaved och Borås.
Satsningen på Sverige och Limmared är ett strategiskt beslut, som bland annat grundar sig på en säker råvaruförsörjning av svenskt glaskross.

Sverige är världsledande på återvinning av glas och det är en viktig anledning till varför Ardagh väljer att investera en kvarts miljard i Limmared. Eftersom en allt högre andel av råvaran vid dagens glastillverkning består av återvunnet glas är en stor och stabil tillgång till återvunnet glas (glaskross) ett måste vid modern glastillverkning.

Den värdefulla glaskrossråvaran i Limmared kommer från Svensk Glasåtervinning i Hammar, som ansvarar för att samla in och återvinna alla glasförpackningar, som sätts på den svenska marknaden.

”Tack vare de system, som vi har i dag, har vi lyckats skapa ett fantastiskt cirkulärt system, där avfall blir en attraktiv råvara. Och där Sverige blivit världsbäst på återvinning, vilket är något vi bör vara stolta över. Den svenska glasåtervinningen är nog ett av de bästa exemplen på cirkulär ekonomi”, säger Hans Standár, VD för Svensk Glasåtervinning.

Limmareds glasbruk i Västra Götaland grundades 1740 och är i dag Sveriges enda förpackningsglasbruk. Kunderna är många och välkända som exempelvis The Absolut Company, Kopparbergs Bryggerier, Åbro, Orkla och Santa Maria.

En ofärgad glasförpackning består idag av 50 procent krossglas, medan det vid tillverkning av bruna och gröna flaskor används upp mot 90 procent krossglas. Resten är jungfruliga råvaror, som måste importeras.

”För oss är det extremt viktigt att ha en säkrad och stabil råvaruförsörjning. Glaskrossen har många fördelar, dels kan den återvinnas hur många gånger som helst, utan att förlora sina egenskaper. Dels krävs det 20 procent mindre energiåtgång vid produktionen än när man utgår från jungfruliga råvaror. En ytterligare vinst är att koldioxidutsläppen blir lägre. Närheten till våra kunder gör även att det blir minsta möjliga miljöbelastning i form av transporter jämfört med att importera glasförpackningar från utlandet”, säger Bo- Lennart Nilsson, VD för Ardagh Glas Limmared AB.

N.B.: År 2015 samlades 201.179 ton glasförpackningar in i Sverige, vilket motsvarar en återvinning på hela 94 procent.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432

Walki fortsätter investera i Centraleuropa

Walki har genomfört en investering på över 6 MEUR i en toppmodern produktionslinje vid sin fabrik i Steinfurt. Linjen är nu redo att börja producera åt kunder som går över till fiberbaserade material.
Walki

EFI tänker utanför boxen – lanserar unikt system för tryck på wellpappförpackningar

På Drupa presenterade EFI en lösning tillsammans med Packsize för personaliserat fullfärgstryck på wellpappförpackningar.
EFI-3-1536x1024