Arctic Paper och Rottneros ska bygga fibertrågfabrik i Polen

PUBLICERAD: 14 februari 2022
UPPDATERAD: 25 januari

Rottneros och Arctic Paper startar gemensam tillverkning av formpressade fibertråg. (Bild Rottneros)|Lennart Eberleh, VD i Rottneros. (Bild Rottneros)|Michal Jarczyński, VD i Arctic Paper. (Bild Arctic Paper)

Arctic Paper och Rottneros har nu fastställt sin tidigare preliminäröverenskommelse och ska bygga en gemensam fabrik i Polen för tillverkning av formpressade fibertråg. Investeringen uppgår till 15 miljoner euro (ca 158 miljoner kronor).

Anläggningen, som ska uppföras i Arctic Papers lokaler i polska Kostrzyn, kommer att drivas i en separat juridisk enhet och som ett 50/50 joint venture, i linje med det LOI (Letter of Intent) som parterna undertecknade den 22 oktober 2021. (Läs HÄR)

Lennart Eberleh, VD i Rottneros. (Bild Rottneros)

”Vi ser en snabbt växande efterfrågan på formpressade fibertråg och vi är glada att kunna meddela att vi nu är redo att gå vidare med vår plan att lansera den första industriella produktionen av fiberbaserade barriärförpackningar. Vårt samarbete kombinerar Arctic Papers gynnsamma läge och befintlig infrastruktur med Rottneros tekniska kunnande, vilket ger fördelar för båda företagen”, säger VD:arna för Arctic Paper och Rottneros, Michal Jarczyński och Lennart Eberleh, i ett gemensamt uttalande.

Michal Jarczyński, VD i Arctic Paper. (Bild Arctic Paper)

Produktionen kommer bland annat vara ämnad för högbarriärsförpackningar, med förlängd hållbarhet för livsmedel, men även för förpackningar med enklare funktionskrav, baserat på Rottneros nyfiber. Produkterna klarar hög värme och passar utmärkt till färdigmat – både frysta och kylda maträtter – vilket utgör en snabbt växande marknad. Uppstarten av den nya fabriken är planerad till slutet av år 2023.

Anläggningen kommer att producera cirka 80 miljoner fibertråg per år, med en uppskattad årlig omsättning på 9 – 11 miljoner euro och en EBIT-marginal på mer än 20 procent, när den är i full drift.

Samriskföretaget kommer att ske i ett polskregistrerat företag och finansieras genom en kombination av banklån och kapitaltillskott från ägarbolagen.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx