AR Packaging lanserar fibertråg för MAP-packning av färdigmat

PUBLICERAD: 30 september 2021
UPPDATERAD: 25 januari

AR Packagings nya fibertråg är bland annat avsett för MAP-packning av kyld färdigmat. (Pressbild AR Packaging)

I jakten på cirkulära förpackningslösningar för mer krävande applikationer har svenska AR Packaging utvecklat och lanserat ett fiberbaserat tråg avsett för modifierad atmosfärförpackning (MAP) av färdigmat och andra kylda livsmedel.

AR Packaging skriver i ett pressmeddelande att deras helt återvinningsbara TrayLite®-tråg är ett effektivt och bekvämt alternativ till barriärtråg i plast och att det minskar plastanvändningen med 85 procent.

Enligt AR Packaging så vill många varumärkesägare, dagligvaruhandel och livsmedelsproducenter – trots att trågalternativ med återvunnen eller förnybar plast introduceras – ha fullt återvinningsbara förpackningar med maximalt fiberinnehåll.

Det nya TrayLite®-tråget har utvecklats genom att kombinera AR-koncernens expertis inom såväl kartongförpackningar som flexibla högbarriärmaterial. Det betecknas som ett tråg av hållbar kartong, som för att säkerställa produktskydd och förlängd hållbarhet har tunna monofilmer med hög barriär på insidan och som ovanbana. Tråget har möjligheter till tryck på både insida och utsida.

Tack vare en patenterad konstruktion av tråget kan kartongens tjocklek skräddarsys för specifika behov och därmed används färre resurser samtidigt som den bästa förseglingstätheten uppnås. Den inre plastfilmen i tråget är återvinningsbar som monoPE-material med ett ultratunt barriärskikt, som ger det avgörande produktskyddet och därmed minimerar matsvinn. Inget lim eller klister vilket gör att kartongtråget, innerfilmen och ovanbanan är enkla för konsumenten att skilja från varandra och återvinna i separata återvinningsströmmar över hela Europa.

”Vi är glada att kunna erbjuda ett nytt förbättrat papperstråg och stödja utvecklingen mot mer cirkulära förpackningslösningar. TrayLite® är utformad för återvinning, är lätt att hantera, lätt att värma och äta ur och är idealiskt för ett brett utbud av produkter som kyld färdigmat, kött, fisk och näringsrik mat. Eftersom förpackningen är lätt och använder 85 procent mindre plast är det ett hållbart alternativ till konventionella plasttråg”, säger Yoann Bouvet, Global Sales Director Food Service på AR Packaging.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Unitedprint börjar sälja material till förpackningsindustrin

Unitedprint som driver onlinetryckeriet Print24 börjar sälja material via sitt varumärke Infowerk. Det handlar bland annat om papper, plåtar och kartong.
Toivo

Mikrovågor ett alternativ vid plaståtervinning

När det gäller återvinning av plastförpackningar är det mekanisk eller kemisk återvinning som är alternativen. På Drupa presenterades ett annat alternativ, ett alternativ till kemisk återvinning, där mikrovågor gör jobbet.
Florian Turkx

Skånsk besserwisser finalist i avfallsvärldens "Eurovision"

Ungdomar är enligt en färsk undersökning sämst på att sortera plastförpackningar. Kampanjen "Var inte en Styrbjörn" har genom humor försökt öka medvetenheten.
Sysav_Kampanjbild_Styrbjorn_EWWR

Tidsgränserna skjuts fram i US Plastics Pact

Många stora varumärkesägare har problem med att leva upp till löftena om att minska användningen av plastförpackning, att använda mer återvunnet material och att designa dem rätt. Målåret har i många fall varit 2025, och de flesta klarar inte det. US Plastics Pact är ett exempel där man nu knuffar fram målsättningarna.
dreamstime_m_21631432