På sociala medier och i Expressen berättar Systembolaget att man redan för ett år sedan tog beslutet om att fasa ut plastbärkassen i sina butiker. Nu är det på gång och de sista leveranserna har gått ut till butikerna. Men är det rätt beslut?
Förhoppningsvis har Systembolaget väl underbyggda underlag för sitt beslut att i stället styra över på pappersbärkassar, kartonger och flergångskassar. Packnews ställde en fråga till pressavdelningen där vi pekade på att det finns mängder av forskningsresultat, både nationellt och internationellt, som pekar på att bärkassen av LDPE, och speciellt den med stora mängder återvunnet innehåll, är bättre ur miljösynpunkt. Har bolaget fattat ett beslut på fakta eller på tyckande, något som tyvärr sker allt för ofta nu för tiden.
Svaret blev att man har byggt beslutet på fakta, detta efter att man låtit IVL, Svenska Miljöinstitutet, göra en undersökning som visade att plastkassen var sämre än alternativen. Det är ett välkänt faktum att det behövs mer energi och vatten att tillverka en papperskasse och inte minst mer transport, papperskassen är många gånger tyngre. När det gäller flaskorna går man åt motsatt håll. Vi bör acceptera att glas inte är bra för miljön på grund av vikten, i stället ska vi välja plastflaskan.
Bärkassar avsedda att användas flera gånger är inte heller ett alternativ, om man inte använder dem väldigt mycket mer. Man ska vara försiktig med siffror, men för några år sedan kom man i Danmark fram till att de behöver användas väldigt många gånger, inte minst om det är ekologisk bomull. Det handlade om tusentals gånger innan de var ett bättre alternativ.
Intressant i sammanhanget är också att IVL år 2020 presenterade en undersökning på uppdrag av FN:s miljöprogram Unep där man säger att det inte går att slå fast att plastkassar är sämre för miljön än alternativen. Studien visar att en kasse av återvunnen eller förnybar plast är bra sett till klimatavtryck, försurning, övergödning samt vatten- och landanvändning. Om man däremot mäter mikroplaster och nedskräpning på land och i vatten så är plastbärkassen ett sämre alternativ. Men i Systembolaget beslut låg det faktum att plastkassen levererar väldigt stora mängder CO2, det handlar inte om nedskräpning, något som för övrigt är minimalt i Norden. Vi tar hand om våra använda plastkassar.
Det är kanske något skumt med Systembolaget bärkassar av plast?
Vill du läsa IVL-rapporten till Unep hittar du den här: