Den 15 maj, samlades delar av förpackningspressen i Amsterdam för att ta del av lanseringen av en helt ny förpackningslösning som företaget bakom presskonferensen, Zotefoams, menar är en gamechanger. Ska de stora tillverkarna av vätskekartongförpackningar, Tetra Pak, Elopak och SIG Combibloc, känna sig hotade?
Zotefoams är en ledande tillverkare av cellulära material. Företaget, som är brittiskt, har funnits i etthundra år och ligger bakom många patent. Nu samlade man pressen till en introduktion av ReZorce, ett projekt man utvecklar i samarbete med Refresco. ReZorce är ett förpackningsmaterial som initialt kommer att användas i dryckeskartonger. Det är ett monomaterial som därmed är fullt återvinningsbart. Enligt Zotefoams kan man nu tillverka dryckesförpackningar av plast som har samma barriäregenskaper som de laminat som präglar de kartongbaserade materialen. Dessutom i samma hastighet och i existerande maskiner från Tetra Pak, Elopak eller SIG Combibloc ute hos mejeriföretagen med bara en mindre modifiering av tekniken för bottensvetsen.

Tekniken bygger på ”bubblor” i plastmaterialet. Vid extruderingen injiceras kväve. I dagsläget kan man tillverka laminat av HDPE i upp till nio skikt och i en tjocklek som bara är något tjockare än ett vätskekartongmaterial. Det är en teknik från Mucell, ett företag som Zoatfoms köpte år 2011. Genom åren har den används för tillverkning av produkter inom många områden. Nu satsar man på förpackningar.
Det man introducerar nu är alltså en vätskekartongförpackning som inte är kartong. Materialet är HDPE. Bubblorna ger barriären som enligt Zoatfoams vd David Stirling ligger på samma nivå eller till och med bättre än kartongförpackningar med aluminium och plast. Bubblorna ger också möjligheten att biga materialet, något som annars är svårt när det handlar om plast.
Zoatfoams siktar in sig på en jättemarknad. Den globala produktionen av vätskekartongförpackningar säger man ligger mellan 250 och 300 miljarder enheter. Det finns marknad att ta av med andra ord, men man kommer att ”slåss” mot jätteföretag och för att lyckas krävs kapital. Därför söker man nu partners som kan vara med och driva utvecklingen framåt.
Sedan vätskekartongen kom på marknaden i mitten av 1900-talet har det egentligen inte hänt väldigt mycket rent materialmässigt, därmed inte sagt att det inte funnits utveckling, men skulle den här lösningen slå igenom är det ett rejält genombrott.
Packnews var på plats under lanseringen. Vi återkommer med mer fakta i en snar framtid.