Använd frityrolja blir nya plastbägare hos McDonald’s

PUBLICERAD: 25 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

De transparenta plastbägare av oljeplast och bioplast har samma utseende och design som McDonald’s befintliga genomskinliga plastbägare. (Bild McDonald’s)|Använd frityrolja från McDonald’s –från pommes frites-fritering, etc – används för att tillverka bioplasten i de nya försöksbägarna. (Bild Dreamstime)|Jenny McColloch är global hållbarhetschef hos McDonald’s. (Bild McDonald’s)

I USA har McDonald’s inlett ett försök med transparenta plastbägare, där plasten består av en blandning av återvunnen fossil plast och bioplast, tillverkad av växtbaserat biomaterial och använd frityrolja från McDonald’s egna restaurangkök…

Försöket med de nya transparenta dryckesbägare utför McDonald’s tillsammans med företagen Pactiv Evergreen, INEOS, Neste, and LyondellBasell.

Använd frityrolja från McDonald’s –från pommes frites-fritering, etc – används för att tillverka bioplasten i de nya försöksbägarna. (Bild Dreamstime)

Enligt McDonald’s består plastbägarna till 50 procent av återvunnen fossil plast och till 50 procent av biobaserat material. McDonald’s uppger att det biobaserade materialet består av biomassa från växtriket och i detta ingår insamlad, använd frityrolja från McDonald’s egna hamburgerrestauranger. Hur stor mängd av biomaterialet som är frityrolja, har McDonald’s inte uppgett.

De nya klara plastbägarna ska nu testas i 28 utvalda McDonald’s-restauranger i delstaten Georgia i USA. Bolaget uppger att de använda bägarna – efter ursköljning – kan återvinnas som plastförpackningar. Det återvunna plastmaterialet kan sedan används vid tillverkning av andra, nya plastprodukter.

De nya transparenta bägarna får ett utseende och en design som är så gott som identisk med McDonald’s befintliga transparenta plastbägare. Enligt bolaget kommer konsumenterna sannolikt inte att märka någon skillnad mellan de tidigare och de nya bägarna.

”Vi tror att framtiden för förpackningsmaterial är att de måste bli mer cirkulära, där det är möjligt. Att omvandla plastavfall till ny ´jungfrulig´ plast är den ultimata definitionen av återvinning och kommer att skapa ett verkligt cirkulärt tillvägagångssätt”, säger Mike Nagle, VD på INEOS Olefins & Polymers USA, som är en av McDonald’s partners i projektet.

Jenny McColloch är global hållbarhetschef hos McDonald’s. (Bild McDonald’s)

McDonald’s har en uttalad strategi att satsa på hållbarhet i sin verksamhet och det gäller inte minst bolagets förpackningar, där man har som mål att år 2025 ska alla förpackningar från utomstående leverantörer bestå av förnybara, återvunna eller certifierade material.

”Vi är nu på en resa, där vi omprövar hur vi förpackar våra produkter för att ge konsumenterna alternativ som minskar avfallet, upprätthåller högsta säkerhetsstandarder och förbättrar deras McDonald’s-upplevelse. Detta pilotprojekt kommer att ge viktiga insikter och lärdomar och vi ser fram emot att utvärdera hur denna nya återanvändbara förpackningsmodell kan fungera i vårt system och accelerera våra cirkulära förpackningslösningar med våra partners över hela världen”, säger Jenny McColloch, chef för global hållbarhet hos McDonald’s.

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Diageo testar pappersflaska tillverkad av PulPac på festival i Barcelona

I samarbete med PA Consulting, som är en del av Bottle Collective med PA och svenska PulPac, testar Diageo en Dry Molded Fiber-flaska som till nittio procent består av papper, med en tunn plastliner och en folieförsegling.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottles

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1965

Packnews fyller 90 år i år. Vi gör lite nedslag i olika år och kan ibland konstatera att inte så mycket verkar ha hänt i branschen inom vissa områden.
Påsex

Återanvändbara biobaserade muggar från Sulapac hos Burger King

Restel, ett finskt restaurang- och cateringföretag, startar en pilot med återanvändbara dryckesmuggar gjorda av biobaserat och återvinningsbart Sulapacmaterial i utvalda restauranger, inklusive två Burger King restauranger.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

Stolta som tuppar och hoppas vinna Packnorth Award 2024

Finska Oy Orapac AB sällar sig till raden av företag som vill vinna Packnorth Award 2024. Greenbox, är i grunden en enkel konstruktion, en låda med lock, men den är baserad helt på återvunnet fibermaterial och har isoleringsegenskaper mot både värme och kyla som man säger överträffar en EPS-förpackning.
{"capture_mode":"AutoModule","faces":[]}