Använd frityrolja blir nya plastbägare hos McDonald’s

PUBLICERAD: 25 april 2022
UPPDATERAD: 25 januari

De transparenta plastbägare av oljeplast och bioplast har samma utseende och design som McDonald’s befintliga genomskinliga plastbägare. (Bild McDonald’s)|Använd frityrolja från McDonald’s –från pommes frites-fritering, etc – används för att tillverka bioplasten i de nya försöksbägarna. (Bild Dreamstime)|Jenny McColloch är global hållbarhetschef hos McDonald’s. (Bild McDonald’s)

I USA har McDonald’s inlett ett försök med transparenta plastbägare, där plasten består av en blandning av återvunnen fossil plast och bioplast, tillverkad av växtbaserat biomaterial och använd frityrolja från McDonald’s egna restaurangkök…

Försöket med de nya transparenta dryckesbägare utför McDonald’s tillsammans med företagen Pactiv Evergreen, INEOS, Neste, and LyondellBasell.

Använd frityrolja från McDonald’s –från pommes frites-fritering, etc – används för att tillverka bioplasten i de nya försöksbägarna. (Bild Dreamstime)

Enligt McDonald’s består plastbägarna till 50 procent av återvunnen fossil plast och till 50 procent av biobaserat material. McDonald’s uppger att det biobaserade materialet består av biomassa från växtriket och i detta ingår insamlad, använd frityrolja från McDonald’s egna hamburgerrestauranger. Hur stor mängd av biomaterialet som är frityrolja, har McDonald’s inte uppgett.

De nya klara plastbägarna ska nu testas i 28 utvalda McDonald’s-restauranger i delstaten Georgia i USA. Bolaget uppger att de använda bägarna – efter ursköljning – kan återvinnas som plastförpackningar. Det återvunna plastmaterialet kan sedan används vid tillverkning av andra, nya plastprodukter.

De nya transparenta bägarna får ett utseende och en design som är så gott som identisk med McDonald’s befintliga transparenta plastbägare. Enligt bolaget kommer konsumenterna sannolikt inte att märka någon skillnad mellan de tidigare och de nya bägarna.

”Vi tror att framtiden för förpackningsmaterial är att de måste bli mer cirkulära, där det är möjligt. Att omvandla plastavfall till ny ´jungfrulig´ plast är den ultimata definitionen av återvinning och kommer att skapa ett verkligt cirkulärt tillvägagångssätt”, säger Mike Nagle, VD på INEOS Olefins & Polymers USA, som är en av McDonald’s partners i projektet.

Jenny McColloch är global hållbarhetschef hos McDonald’s. (Bild McDonald’s)

McDonald’s har en uttalad strategi att satsa på hållbarhet i sin verksamhet och det gäller inte minst bolagets förpackningar, där man har som mål att år 2025 ska alla förpackningar från utomstående leverantörer bestå av förnybara, återvunna eller certifierade material.

”Vi är nu på en resa, där vi omprövar hur vi förpackar våra produkter för att ge konsumenterna alternativ som minskar avfallet, upprätthåller högsta säkerhetsstandarder och förbättrar deras McDonald’s-upplevelse. Detta pilotprojekt kommer att ge viktiga insikter och lärdomar och vi ser fram emot att utvärdera hur denna nya återanvändbara förpackningsmodell kan fungera i vårt system och accelerera våra cirkulära förpackningslösningar med våra partners över hela världen”, säger Jenny McColloch, chef för global hållbarhet hos McDonald’s.

Läs vidare

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Tingstad Group köper Converflex i Örnsköldsvik

Tingstad Group fortsätter växa via uppköp. Nyss var det OptiPack i Sunne, nu har man köpt Converflex i Örnsköldsvik.
Paul-Jigbergx

Senaste nytt

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006

Sverige samlar in fler plastförpackningar enligt FTI

Vi blir allt bättre på att samla in förpackningar i Sverige. Sedan år 2018 har mängden ökat med femton procent. Inte minst är det plastförpackningar som vi hanterar bättre.
FTI pressbild

Världens största kraftlinermaskin startad hos SCA Obbola

Världens största maskin för tillverkning av kraftliner har nu tagits i drift hos SCA i västerbottniska Obbola, utanför Umeå.
_MG_

Ny serie trågpackare från Multivac premiärvisas på interpack

De nya trågpackarna från Multivac i TX6-serien är ett komplement i TX-serien som lanserades år 2019 med den helautomatiska TX 710.
TX 620