Allt fler robotar automatiserar skärborden

PUBLICERAD: 26 mars 2024
UPPDATERAD: 27 mars

 

Zünd har stort fokus på automation och robotteknik på Fespa, men deras största lösning Q-Line visas endast som modell. Den kommer först att presenteras på Drupa. Bilden visar Jacob Hansen, ägare och direktör för Zünd Scandinavia.

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll. Bland de nuvarande finns två skärbord, som är utrustade med robotar. Robotarna är av samma typ, men utför olika uppgifter på de två huvudena.

Ägaren och direktören Jacob Hansen från Zünd Scandinavia och Robot Factory, som utvecklar robotarna, förklarar:

– Robot Portable 130 är vår standardiserade lösning för olika behov. Den kan lyfta 10 kilo med en räckvidd på 130 cm. Därför passar den för uppgifter som går ut på att till exempel ta bort skurna föremål från skärbordet och stapla dem eller lägga dem i olika lådor.

Därför kunde man på mässan se ett skärbord skära affischer i olika format, som roboten sedan tar bort och sorterar i relevanta staplar. På det andra skärbordet skärs ett antal olika etiketter eller askar som sorteras i tio olika lådor.

Produktchef för robotarna från Robot Factory, Sofie Bisgaard Hansen, visar här hur roboten med olika gripdon kan lyfta av olika föremål och upp på skärbordet.

Den enda skillnaden mellan de två robotarna är griphuvudet som är långsträckt när man drar affischer från skärbordet och upp på en pall, och kvadratiskt när man plockar upp mindre föremål. Varje gripare har flera sugkoppar som aktiveras vid behov, så att den till exempel kan plocka upp flera klistermärken på en gång och sedan släppa dem i olika lådor.

Bland nyheterna finns Under Cam, som ursprungligen utvecklades av Zünd Scandinavia, men som nu ingår i produktsortimentet Zünd (Schweiz). Jacob Hansen berättar att det uppstod ur behovet av att göra till exempel triangelsnitt och strecklösningar bakifrån, där man inte kan se motivet eller skanna streckkoden med den vanliga Eye-in-the-sky-kameran. Genom att ha en kamera under bordet under själva introduktionen löses detta problem.

Nya robotar för Drupa

Jacob Hansen berättar också att de är på väg med en större standardrobot. Den heter Robot Portable 175 och har längre räckvidd (175 cm) och kan lyfta 20 kilo. Den kommer att presenteras på Drupa i maj, där de även kommer att visa en ny pinch-gripper som kan lyfta textilier från skärbordet.

Med tillägg av UnderCam är det möjligt att skära och böja plåtar med baksidan uppåt, då UnderCam läser motivet underifrån.

I Zünds monter fanns även en glasmonter med en modell av den kommande skärlinjen Q-Line, som är en industriell modell för förpackningar och POS-produktion. Den är 25 meter lång med stora mekaniska last- och lossningssystem i varje ände samt ett Giga skärbord med två skärbommar av kolfiber. Hastigheten är ungefär tre gånger högre än det snabbaste skärbordet de har idag.

Jacob Hansen säger att för att få en helt stabil produktion så finns det betong i maskinens sidor, vilket gör att absolut inga vibrationer fortplantar sig i maskinen under produktionen.

Läs vidare

Ljus prognos för globala marknaden för förpackningsmaskiner

Prognoserna ser ljusa ut för de globala marknaderna för förpackningsmaskiner de närmaste åren. Asien och Stillahavsregionen kommer att behålla den ledning som den har för närvarande. Det framgår av amerikanska PMMI Business Intelligences rapport "2023 World Packaging Machinery”.
pavel-neznanov-w95Fb7EEcjE-unsplashx

Trepak vidareutvecklar sina fyllnings- och kapsyleringsmaskiner

Malmöbaserade Trepak, som tillverkare fyllnings- och kapsyleringsmaskiner, presenterar nu två nyutvecklingar.
Trepakx

Stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner

Det finns en stor vilja att investera i nya förpackningsmaskiner, inte minst i livsmedelsindustrin, men samtidigt finns det en tveksamhet, främst beroende på konjunktur och världsläget. Det konstaterar Stefan Karlsson, försäljningschef på Multivac Sverige.
Stefanx

Revolution säger Ishida om sin nya trågpackare

Första dagen på interpack avtäckte Ishida Europe en trågpackare som företaget hävdar bryter ny mark.
Ishida1

Senaste nytt

Metsä Boards falskartongmaskin är nu störst i Europa

Metsä Board, en del av Metsä Group, invigde sin uppgraderade falskartongmaskin i Husum, Sverige, den 11 april.
Ribbon has been cutx

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Yngre vuxna mer intresserade av hållbara förpackningslösningar

Enligt plastförpackningsjätten ALPLA:s ”2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey”, prioriterar yngre shoppare (18-34 år) hållbara förpackningar till den grad att de är villiga att spendera mer, resa längre och göra andra extra ansträngningar för att säkerställa att deras inköp inkluderar miljövänliga vänlig förpackning.
alplax