Alkoholindustrin ska lägga förslag om märkning

PUBLICERAD: 4 april 2017
UPPDATERAD: 24 januari

EU-kommissionen föreslår självreglering i alkoholindustrin och att innehållsdeklarationen framgår online istället för på förpackningen. 

EU-kommissionen föreslår självreglering i alkoholbranschen.

Att alkoholdrycker ska vara undantagna innehållsdeklarationer på förpackningarna finns det inga skäl till. Trots att det varit så i närmare 40 år. Det slår EU-kommissionen fast i en ny rapport. Men ändå föreslår de nu självreglering i branschen och att informationen uppmärksammas online istället för på förpackningen. Det skriver konsumentföreningen Äkta vara.

– Det är ett steg i rätt riktning att detta äntligen tas upp, men vi tycker inte att lösningen som man föreslår är tillräckligt bra för konsumenten. Det enda rimliga är att drycker med alkohol ska ha en lagstadgad ingrediensförteckning på förpackningen precis som alla andra drycker och livsmedel, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

EU-kommisionen har tidigare slagit fast att ingredienslistor och näringsdeklarationer är centrala uppgifter för att hjälpa konsumenterna att göra mer informerade och hälsosammare val.​ Man ser heller inte att det finns några objektiva skäl att inte ha med informationen på alkoholhaltiga drycker. Trots dessa slutsatser har man nu beslutat att alkoholindustrin själva under ett år ska få utreda frågan och ta fram ett gemensamt förslag på hur och var märkningen ska kunna ske.

– Vi tycker inte att självreglering är ett bra sätt att ge konsumenten tillförlitlig och heltäckande information. Det är ju inte tillräckligt när det gäller andra livsmedel.

Läs vidare

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Nescafé i refillpåse möter önskemål från EU

På de brittiska öarna introducerar nu Nescafé den första refillpåsen för snabbkaffe för Nescafé Gold Blend och Nescafé Original.
Nescafe_refill_pouch_feedx

Berry och Tine introducerar förpackningar med återvunnen PP

Förpackningar av polypropen från Berry Superfos med 50 procent återvunnet material hjälper norska Tine att uppnå sin hållbarhetsstrategi.
Berry TINE PCRx

Scribos och HP Indigo säkrar produkter mot piratkopiering

Scribos har etablerat ett samarbete med HP Indigo Division för med syftet att stoppa piratkopiering av produkter.
SCRIBOS_02_Wine_Spiritsx

Senaste nytt

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Zoégas förpackningar anpassas för återvinning

Nestlé har anpassat hela Zoégas Professionals sortiment för återvinning.
z2

Orkla har överklagat förbudet mot Grummes förpackning

Orkla, som äger varumärket Grumme har nu överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot deras nya förpackning.
Orklany

Lanserar digitalpress för flexibla förpackningar

Den ska vara 30 procent snabbare och ha 45 procent högre produktivitet än sin föregångare, nya digitalpressen HP Indigo 200K, som enligt tillverkaren ska ge förpackningsindustrin ett ytterligare incitament att gå över till digitaltryck.
C0125.00_04_18_05.Still006