Alkoholindustrin ska lägga förslag om märkning

PUBLICERAD: 4 april 2017
UPPDATERAD: 24 januari

EU-kommissionen föreslår självreglering i alkoholindustrin och att innehållsdeklarationen framgår online istället för på förpackningen. 

EU-kommissionen föreslår självreglering i alkoholbranschen.

Att alkoholdrycker ska vara undantagna innehållsdeklarationer på förpackningarna finns det inga skäl till. Trots att det varit så i närmare 40 år. Det slår EU-kommissionen fast i en ny rapport. Men ändå föreslår de nu självreglering i branschen och att informationen uppmärksammas online istället för på förpackningen. Det skriver konsumentföreningen Äkta vara.

– Det är ett steg i rätt riktning att detta äntligen tas upp, men vi tycker inte att lösningen som man föreslår är tillräckligt bra för konsumenten. Det enda rimliga är att drycker med alkohol ska ha en lagstadgad ingrediensförteckning på förpackningen precis som alla andra drycker och livsmedel, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

EU-kommisionen har tidigare slagit fast att ingredienslistor och näringsdeklarationer är centrala uppgifter för att hjälpa konsumenterna att göra mer informerade och hälsosammare val.​ Man ser heller inte att det finns några objektiva skäl att inte ha med informationen på alkoholhaltiga drycker. Trots dessa slutsatser har man nu beslutat att alkoholindustrin själva under ett år ska få utreda frågan och ta fram ett gemensamt förslag på hur och var märkningen ska kunna ske.

– Vi tycker inte att självreglering är ett bra sätt att ge konsumenten tillförlitlig och heltäckande information. Det är ju inte tillräckligt när det gäller andra livsmedel.

Senaste nytt

YH-utbildningen till Förpackningsingenjör spelar en viktig roll för att forma branschens framtid

För att möta branschens behov krävs spetskompetens – och det är här yrkeshögskoleutbildningen Förpackningsingenjör – Packaging Solution Engineer spelar en avgörande roll enligt Finn Toompuu, utbildningsledare vid Haganässkolan i Älmhult.
Haganas_litenx

IKEM lanserar plastagenda där biomaterial tar plats

IKEM har lanserat en plastagenda med drygt 20 konkreta reformförslag som skyndar på omställningen till återvunnen och fossilfri råvara.
henrik-von-celsingx

Tredje generationen tar vid hos Polykemi Group när företaget säkrar framtiden

Vid årsskiftet 2025/2026 sker familjekoncernen Polykemi Groups nästa generationsskifte. Då är det dags för den tredje generationen att ta vid. Nuvarande VD Ola Hugoson och vice VD Lars Hugosson, söner till grundaren Hugo Jönsson, kommer båda att finnas kvar i koncernen.
1 Next generation of Polykemi Groupx

Stora Enso genomför organisationsförändringar

Stora Enso planerar att implementera en ny organisation med sju affärsområden för P&L-ansvar, vilket återspeglar vikten av kärnverksamheten inom förnybara förpackningar i affärsportföljen. Den nya, plattare och effektiviserade organisationen kommer att öka kundfokus, driva den operativa effektiviteten med ökad integration, minska komplexiteten och förbättra koncernens prestationskultur.
wellpapp-Stora-Ensox

Läs vidare

Ny lack för BOPE-film gör materialet bättre för påstillverkning

Filmer av BOPE, biaxiellt orienterad polyeten, är kända för sin höga återvinningsbarhet, men deras begränsade temperaturbeständighet har hittills varit ett hinder för bredare industriella tillämpningar. Nu har hubergroup hittat en lösning som gör filmen betydligt värmetåligare.
HUB_Plastic-Bond-K1x

Konsumentförpackningar av plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer-1-1024x683x

Limmet öppnar ögonen på återvinningssystemet

Ett passande lim gör att plastpåsarna till färdigförpackad potatis från Garant, Axfoodkoncernens eget varumärke, nu kan materialåtervinnas fullt ut. Det leder till att materialet kan bli ett nytt högkvalitativt material. Totalt handlar det om drygt 50 ton plast per år.
Garant potatis plastförpackningx

Årets Konstcider med etikett som bygger på collageteknik

Kiviks Musteri presenterar nu årets Konst Cider 2025. Liksom de senaste åren, är denna cider framtagen i ett samarbete med Östra Skånes Konstnärsgrupp (ÖSKG) och i år med konstnären Sara Klein, som har skapat etiketten till drycken.
Carl och Sara 16-9