Aldi testar vattenstämplar för att nå bättre sortering vid återvinning

PUBLICERAD: 9 november 2023
UPPDATERAD: 9 november
Pressbild

Osynliga vattenstämplar på förpackningens yta ger effektivare sortering. Nu testar Aldi tekniken i samarbete med Digimarc och Wipak.

Som förberedelse för testfasen av HolyGrail 2.0-initiativet har Aldi South och Aldi Nord samarbetat med Digimarc och Wipak för att trycka osynliga koder på förpackningar, vattenstämplar, för att förbättra sorteringen av material vid insamling i slutet av livet. Aldis leverantörer, i samarbete med förpackningskonverteraren Greiner, har sett till att 18 olika smaker av Milsani kefir och yoghurt har fått digital vattenstämpelteknologi. Dessa produkter finns i Aldi-butiker på den tyska marknaden.

Vattenstämpeltekniken drivs av AIM-European Brands Associations och av Alliance to End Plastic Waste. Att använda den på förpackningar kommer att bidra till att förbättra sorteringen i avfallsanläggningar och öka återvinningen för en cirkulär ekonomi enligt AIM.

Tekniken innebär ett intelligent sätt att sortera materialen, vilket möjliggör högkvalitativa återvinningsresultat. Förpackningen kommer att upptäckas och avkodas av en högupplöst kamera på sorteringslinjen vid återvinningsanläggningen, som exakt separerar de olika materialen till deras motsvarande strömmar.

Aldis talesmän säger att de hoppas kunna bidra till denna fas av HolyGrail 2.0-initiativet genom att testa den tekniska och ekonomiska bärkraften hos vattenstämpeltekniker för att förbättra materialsortering. Denna test kommer att möjliggöra ytterligare undersökning av potentialen hos vattenstämpelteknologier som drivkraft för hållbara förpackningar.

Läs vidare

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Framtidssäker och hållbar lösning för transport av staplade kartonger

PepsiCo tillverkar potatischips i Broek op Langedijk i Holland. För transport behövde företaget ett nytt system som på ett tillförlitligt sätt skulle förhindra att kartonger staplade på pallar gled Företaget valde Nordsons smältlimsteknik, vilket drastiskt har minskat limkostnaderna och antalet kundklagomål.
Nordson PepsioCo MiniBlue Modul spray applicationx

Packnews fyller 90 år - vi ser tillbaka på 1972

I Nord Emballage årgång 1972 gick Gad Rausing från Tetra Pak till försvar av teknikens möjligheter för att ta hand om det kommunala avfallet.
gadx

HP kommer till Drupa med tre nyckelord

Nyckelorden för HP på Drupa är automation, integration och hållbarhet, ord som de kommer att ta itu med via tre teknologier.
drupa24_hpx

Senaste nytt

Karamello gör smakfull investering i tonerpress

Karamello arbetar med förpackning och branding av reklamgodis. Nu investerar Linköpingsföretaget i Fujifilms flaggskepp Revoria Press PC1120.
Henrik-stor

Affär på Drupa: Först i Norden med bjässe från MGI

Norska RK Grafisk stärker sina möjligheter till förädling med partiell lack och varmfoliering genom att investera i en MGI Jetvarnish 3D Evo75. Affären gjordes på Drupa och installationen blir den första i Norden.
jetvranish

Nationell insamlingskris av plastförpackningar enligt Svensk Plaståtervinning

Vi har en allvarlig, nationell insamlingskris av plastförpackningar i Sverige säger Mattias Philipsson, vd på Svensk Plaståtervinning i ett pressmeddelande.
Foto: Peter Holgersson AB

Mondi och traceless lanserar en biobaserad coating som drastiskt minskar CO2

Mondi och det tyska företaget traceless har etablerat ett partnerskap för utveckling av biobaserade coatings. Nu är den första produkten klar. Den sägs minska CO2-utsläppen med 95 procent.
MNDPR291a