Aktiva förpackningar ska minska matspillet

PUBLICERAD: 10 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Aktiva förpackningar beräknas ge bättre kvalitet och längre hållbarhet, samt besparingar i matspill på ca 244 miljoner danska kronor årligen

Socker, salt och plantextrakt i emballage kan bli framtiden när frukt- och grönsaksproducenter ska förpacka sina produkter till danska konsumenter. Dansk Teknologisk Institut (DTI) är nämligen i gång med att ta fram ett nytt aktivt emballage som ska förlänga hållbarheten på frukt och grönt. Det är en grupp livsmedel som utgör en stor del av matspillet eftersom frukten och grönsakerna ofta ruttnar och hamnar i soppåsen. Förruttnelsen beror bl a på att man i dag emballerar i mycket täta förpackningar som håller inne fukten. Det ger goda förutsättningar för mikroorganismer som förstör livsmedlen.

Resurser ska inte kastas ut
I projektgruppen har man stora förväntningar på de nya förpack­ningarna. Aktiva förpackningar beräknas inte bara ge en bättre kvalitet åt och längre hållbarhet på frukt och grönt utan även besparingar i matspill på ca 244 miljoner danska kronor årligen. Projektet har dessutom potential att minska klimatbelastningen varje år med ca 14.500 ton CO2.
-Det stora matspillet vi har i Danmark debatteras ju mycket. Det kastas otroliga mängder frukt och grönt varje år vilket är ett stort resursslöseri både när det gäller CO2-utsläpp och pengar. Det vill vi försöka göra något åt för man utnyttjar inte sina resurser optimalt när man bara kastar ut maten, berättar projektledare Helle Allermann från DTI.

Dubbel vinst
Projektet har fått 3,5 miljoner kronor i tillskott från det danska Miljø- og Fødevareministeriet.
-Både detaljhandeln och konsumenterna kan spara väldigt mycket pengar om vi kan förlänga hållbarheten på våra livsmedel genom att t ex förpacka dem på ett mera intelligent sätt. Därför är det bra att tänka i nya förpackningar som man nu gör på DTI. Det är ett spännande projekt som det ska bli mycket intressant att se resultatet av, säger den danske miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde Larsen. Han pekar också på att de nya förpackningarna samtidigt kan bli en vinst för miljön tack vare minskade CO2-utsläpp.
-Det är viktigt att vi stödjer sådana här insatser som både minskar matspillet och som gör något åt klimatbelastningen.
(Källa: Miljø- och Fødevareministeriet)

Av Kenneth Bengtsson

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Storsatsning på dryckesmuggar i retursystem i Glasgow

Vi har berättat om flera retur/återanvändningssystem för kaffekoppar och andra matserveringsbehållare. Även om många av dessa hade bredare ambitioner på regional eller till och med nationell skala (vilket inte fungerade) är trenden på senare tid att "Closed Loop"-system rullas ut i en mer lokal miljö som en stad eller på en större plats.
Glasgow

Nordisk Bioplastförening ser stora möjligheter till att bidra till ett fossilfritt Sverige

Regeringen har via sitt regleringsbrev till Naturvårdsverket 2025 poängterat att utfasningen av primär fossil plastråvara ska drivas på genom insatser nationellt samt med stöd till Regeringskansliet inom EU-arbetet. Samtidigt har det nationella initiativet Fossilfritt Sverige fått förnyat förtroende av regeringen med uppdraget om att premiera fossilfria produkter.
ecoflex-basf-utvaldx

Iceland Foods återgår till plasttråg för packning av köttfärs

Handeln kämpar med att göra oss konsumenter nöjda, till exempel genom att minska mängden plast, ett material som vi tydligen inte gillar. Ett exempel är den vakuumpackade köttfärsen som spar mycket material jämfört med packning på plasttråg. I England har flera av de stora kedjorna börjat med detta, till exempel Iceland Foods, som nu väljer att återgå till det gamla vanliga. Konsumenterna uppskattade inte det vakuumpackade.
Iceland

Metsä kan komma att stoppa produktion av vit kraftliner i Husum

Metsä Board letar alternativ till tillverkningen av vit kraftliner i Husum. En omställning kan vara klar under år 2027.
Metsä husumx