Aktiva förpackningar ska minska matspillet

PUBLICERAD: 10 januari 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Aktiva förpackningar beräknas ge bättre kvalitet och längre hållbarhet, samt besparingar i matspill på ca 244 miljoner danska kronor årligen

Socker, salt och plantextrakt i emballage kan bli framtiden när frukt- och grönsaksproducenter ska förpacka sina produkter till danska konsumenter. Dansk Teknologisk Institut (DTI) är nämligen i gång med att ta fram ett nytt aktivt emballage som ska förlänga hållbarheten på frukt och grönt. Det är en grupp livsmedel som utgör en stor del av matspillet eftersom frukten och grönsakerna ofta ruttnar och hamnar i soppåsen. Förruttnelsen beror bl a på att man i dag emballerar i mycket täta förpackningar som håller inne fukten. Det ger goda förutsättningar för mikroorganismer som förstör livsmedlen.

Resurser ska inte kastas ut
I projektgruppen har man stora förväntningar på de nya förpack­ningarna. Aktiva förpackningar beräknas inte bara ge en bättre kvalitet åt och längre hållbarhet på frukt och grönt utan även besparingar i matspill på ca 244 miljoner danska kronor årligen. Projektet har dessutom potential att minska klimatbelastningen varje år med ca 14.500 ton CO2.
-Det stora matspillet vi har i Danmark debatteras ju mycket. Det kastas otroliga mängder frukt och grönt varje år vilket är ett stort resursslöseri både när det gäller CO2-utsläpp och pengar. Det vill vi försöka göra något åt för man utnyttjar inte sina resurser optimalt när man bara kastar ut maten, berättar projektledare Helle Allermann från DTI.

Dubbel vinst
Projektet har fått 3,5 miljoner kronor i tillskott från det danska Miljø- og Fødevareministeriet.
-Både detaljhandeln och konsumenterna kan spara väldigt mycket pengar om vi kan förlänga hållbarheten på våra livsmedel genom att t ex förpacka dem på ett mera intelligent sätt. Därför är det bra att tänka i nya förpackningar som man nu gör på DTI. Det är ett spännande projekt som det ska bli mycket intressant att se resultatet av, säger den danske miljö- och livsmedelsministern Esben Lunde Larsen. Han pekar också på att de nya förpackningarna samtidigt kan bli en vinst för miljön tack vare minskade CO2-utsläpp.
-Det är viktigt att vi stödjer sådana här insatser som både minskar matspillet och som gör något åt klimatbelastningen.
(Källa: Miljø- och Fødevareministeriet)

Av Kenneth Bengtsson

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Nu är Yangis torrformningsteknik redo för marknaden

Det svenska företaget Yangi, med basen i Varberg, lanserar nu sin nya och patentsökta maskinteknologiplattform för torrformade cellulosabserade förpackningar, Cellera, som man säger har potential att ersätta styva plaster i stor skala.
Yangix

Erik Blix ny VD på Nordic Carton

Malmöbaserade Nordic Carton, som tillverkar kartongförpackningar och våtlimsetiketter har anställt Erik Blix som ny VD från och med den 2 oktober.
Eric Blix 2023x

Källsortering minskade växthusgaserna med 500 000 ton

Källsortering av förpackningar i Sverige har stor effekt på utsläppen av växthusgaser. Det visar ny statistik från Förpackningsinsamlingen, FTI.
källsorteringxx

PulPac skalar upp genom att skala ner med formsprutningsteknik

PulPac lanserar en ny maskinplattform, PulPac Scala, som man säger innebär ett betydande steg i revolutionen av torrformad fiber. Scala-plattformen är baserad på formsprutning, en teknik förknippad med plastbearbetning, kombinerat med PulPacs nya  Mill-to-Web fiberenhet.
Pulpac_Scala_Front