Adoptera ett träd

PUBLICERAD: 2 september 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund Adoptera ett träd

– Skogarna är vår planets lungor och en förutsättning för människans långsiktiga överlevnad. Våra välskötta skogar förvandlar koldioxid till livgivande syre och fungerar som naturens egen kolsänka, säger Annica Bresky, VD för Iggesund Paperboard, när hon engagerat berättar om företagets satsning Adopt a tree.

Under våren har Iggesund Paperboard börjat dela ut presentkort som innebär att företaget planterar tio träd för dem som väljer att lösa in sina presentkort. Ett planteringsmoget område i Nianfors i Hälsingland, Sverige, har reserverats, och där finns plats för plantor för så många som 3000 kunder.

– Vi vill göra det tydligt för alla våra kunder att i priset för Invercote eller Incada ingår en återplantering som ska ge oss minst lika mycket skog tillbaka som det vi skördat. Vi vill sätta ljuset på att vårt kartongmaterial är ett av få förpackningsmaterial som faktiskt ger något tillbaka till naturen, fortsätter Annica Bresky.

Iggesund ingår i Holmenkoncernen som idag finns på FN:s lista över värdens 100 mest hållbara företag. Inom koncernen produceras årligen mer än 30 miljoner plantor och detta är ett viktigt inslag i koncernens strategi för återplantering. Enligt svensk lagstiftning är den som skördar skog också ansvarig för att återskapa skog. I praktiken innebär detta att man måste plantera minst tre plantor för varje avverkat träd.

– Självklart skulle vi ändå ha planterat, i enlighet med lagen och i enlighet med gott skogsmannaskap. Men en stor del av våra kunder ute i världen är inte medvetna om det ansvarstagande för återplantering som faktiskt ingår i vårt affärserbjudande. Den som köper Invercote eller Incada ska veta att det ingår ett återplanteringsprogram som säkerställer att skogstillgångarna är intakta eller ökar, fortsätter Annica Bresky.

Iggesund använder träfibrer och vatten i produktionen. Fibrerna kan återvinnas flera gånger innan deras biogena energivärde slutligen kan tas tillvara genom förbränning. Det vatten som tas in i processen renas i två steg innan det används, efter användningen renas det i ytterligare tre steg och lämnas sedan tillbaka till havet.

– Jag är stolt över att arbeta i ett företag där hållbarheten är så prioriterad. Vi är storskaliga, men vår miljöpåverkan är försvinnande liten jämfört med de flesta andra branscher, understryker Annica Bresky.

Holmenkoncernen, där Iggesund Paperboard ingår, kan blicka tillbaka på en avverkningsstatistik från 1948 som visar att företagets skogstillgångar hela tiden ökar. Inte vid något tillfälle sedan dess har man avverkat mer än den årliga tillväxten i skogen.

– Holmenkoncernen grundades för mer än 400 år sedan, och Iggesund har funnits sedan 1685. I alla dessa år har vi levt av det som skogarna ger, och över tid har vi lärt oss att balansera användningen av trä mot skogens tillväxt. Även om 100 år kommer vi att vara i balans, poängterar Annica Bresky.

– För oss är det viktigt alla våra kunder inser hur vi tar ansvar för våra skogar, och att de är säkra på att en sund återplantering av den skog som gått åt för att tillverka deras kartong alltid ingår i priset för Invercote eller Incada, betonar Annica Bresky.

Adopt a Tree ingår i Iggesunds breda servicekoncept Care by Iggesund, ett erbjudande som handlar om allt det som omger produkterna Invercote och Incada; från teknikstöd på lokala marknader till den kartongkunskap företaget erbjuder genom olika referensverk.

– Vi vill inte bara att kunderna ska köpa vår kartong. För oss är det också viktigt att de får ut mesta möjliga av den. All vår dokumentation, tillsammans med en teknikerkår som finns på den lokala marknaden med erfarenheter från verksamheter och projekt som liknar våra kunders, är till för att säkerställa detta, säger Arvid Sundblad, ansvarig för Iggesund Paperboards globala försäljning.

Läs vidare

Mindre mängd plast i Holmen Iggesunds material för livsmedelstråg

Holmen Iggesund har utvecklat teknik som gör det möjligt att tillverka kartongmaterial med betydligt mindre PET-beläggning. Materialet är idealiskt för tillverkning av livsmedelstråg.
Strömsbruk

Mindre växthusgaser med plastförpackningar än med alternativen

En ny brittisk rapport som tittar på koldioxidpåverkan från förpackningsmaterial har kommit fram till att de viktigaste alternativen till plastförpackningar som kartong, glas, stål och aluminium "släpper ut mer växthusgaser" i de flesta fall.
co2

Nordisk Bioplastförening på Plastteknikmässan i Malmö

Den 10:e och 11 maj pågår Plastteknikmässan på Malmömässan. Två dagar med möten, innovativa utställarnyheter och seminarier. Det är nog ingen överraskning att hållbarhet och cirkularitet kommer att vara ledord under de två dagarna.
malmö

Kinesiska forskare har utvecklat ett nytt glasmaterial

Kina har en forskargrupp utvecklat ett nytt, hållbart glas som är av stort intresse för förpackningsindustrin.
innovation

Senaste nytt

Sveriges mest köpta bil fyller 70 år och har blivit ”grön”

Godisprodukten ”Ahlgrens bilar” kallas ”Sveriges mest köpta bil” – i år fyller den 70 år och har samtidigt fått ny design och en förpackning som till stor del består av ”grön” bioplast.
bilar-plantpack-utvald

Cirkulär förpackningslösning testas på Circle K

För att minska mängden engångsartiklar testar Circle K tillsammans med Panter och Tingstad ett cirkulärt system, där kunderna erbjuds att låna matlådor och muggar för sin takeaway-mat.
Circle K

Fiberflaska som är redo för industriell produktion

Flaskor av fiber är ett område som intresserar många utvecklare och titt som tätt kommer information om nya produkter. Däremot ser man inte mycket av dem på marknaden. På nyligen avslutade Pack Expo i Las Vegas visades ett alternativ.
RyPax-and-CelluComp-Launch-Industry-First-All-Fiber-Bottle-Solutionx

World Packaging Organization och AIPIA i smart samarbete

WPO, World Packaging Organization, och AIPIA har undertecknat ett Memorandum of Understanding (MOU), för att främja sitt samarbete för att dela idéer om smarta förpackningar och den vetenskap som ligger till grund för det.
WPO AIPIAx