Adoptera ett träd

PUBLICERAD: 2 september 2015
UPPDATERAD: 24 januari

Iggesund Adoptera ett träd

– Skogarna är vår planets lungor och en förutsättning för människans långsiktiga överlevnad. Våra välskötta skogar förvandlar koldioxid till livgivande syre och fungerar som naturens egen kolsänka, säger Annica Bresky, VD för Iggesund Paperboard, när hon engagerat berättar om företagets satsning Adopt a tree.

Under våren har Iggesund Paperboard börjat dela ut presentkort som innebär att företaget planterar tio träd för dem som väljer att lösa in sina presentkort. Ett planteringsmoget område i Nianfors i Hälsingland, Sverige, har reserverats, och där finns plats för plantor för så många som 3000 kunder.

– Vi vill göra det tydligt för alla våra kunder att i priset för Invercote eller Incada ingår en återplantering som ska ge oss minst lika mycket skog tillbaka som det vi skördat. Vi vill sätta ljuset på att vårt kartongmaterial är ett av få förpackningsmaterial som faktiskt ger något tillbaka till naturen, fortsätter Annica Bresky.

Iggesund ingår i Holmenkoncernen som idag finns på FN:s lista över värdens 100 mest hållbara företag. Inom koncernen produceras årligen mer än 30 miljoner plantor och detta är ett viktigt inslag i koncernens strategi för återplantering. Enligt svensk lagstiftning är den som skördar skog också ansvarig för att återskapa skog. I praktiken innebär detta att man måste plantera minst tre plantor för varje avverkat träd.

– Självklart skulle vi ändå ha planterat, i enlighet med lagen och i enlighet med gott skogsmannaskap. Men en stor del av våra kunder ute i världen är inte medvetna om det ansvarstagande för återplantering som faktiskt ingår i vårt affärserbjudande. Den som köper Invercote eller Incada ska veta att det ingår ett återplanteringsprogram som säkerställer att skogstillgångarna är intakta eller ökar, fortsätter Annica Bresky.

Iggesund använder träfibrer och vatten i produktionen. Fibrerna kan återvinnas flera gånger innan deras biogena energivärde slutligen kan tas tillvara genom förbränning. Det vatten som tas in i processen renas i två steg innan det används, efter användningen renas det i ytterligare tre steg och lämnas sedan tillbaka till havet.

– Jag är stolt över att arbeta i ett företag där hållbarheten är så prioriterad. Vi är storskaliga, men vår miljöpåverkan är försvinnande liten jämfört med de flesta andra branscher, understryker Annica Bresky.

Holmenkoncernen, där Iggesund Paperboard ingår, kan blicka tillbaka på en avverkningsstatistik från 1948 som visar att företagets skogstillgångar hela tiden ökar. Inte vid något tillfälle sedan dess har man avverkat mer än den årliga tillväxten i skogen.

– Holmenkoncernen grundades för mer än 400 år sedan, och Iggesund har funnits sedan 1685. I alla dessa år har vi levt av det som skogarna ger, och över tid har vi lärt oss att balansera användningen av trä mot skogens tillväxt. Även om 100 år kommer vi att vara i balans, poängterar Annica Bresky.

– För oss är det viktigt alla våra kunder inser hur vi tar ansvar för våra skogar, och att de är säkra på att en sund återplantering av den skog som gått åt för att tillverka deras kartong alltid ingår i priset för Invercote eller Incada, betonar Annica Bresky.

Adopt a Tree ingår i Iggesunds breda servicekoncept Care by Iggesund, ett erbjudande som handlar om allt det som omger produkterna Invercote och Incada; från teknikstöd på lokala marknader till den kartongkunskap företaget erbjuder genom olika referensverk.

– Vi vill inte bara att kunderna ska köpa vår kartong. För oss är det också viktigt att de får ut mesta möjliga av den. All vår dokumentation, tillsammans med en teknikerkår som finns på den lokala marknaden med erfarenheter från verksamheter och projekt som liknar våra kunders, är till för att säkerställa detta, säger Arvid Sundblad, ansvarig för Iggesund Paperboards globala försäljning.

Läs vidare

Premiär för läkemedelsflaskor av delvis biobaserad PET

Finska UPM Biochemicals har tillsammans med två andra företag ingått ett partnerskap med avsikt att producera världens första läkemedelsflaskor som är tillverkade av delvis träbaserad PET. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biopet-topp-2x

Nytt cirkulärt förpackningsmaterial med gräsfiber

Mycket av det naturen ger kan användas som råvara för förpackningsmaterial. Vad sägs om gräs som en del av ett pappersmaterial? Ranpak lanserar nu en lösning för void fill där gräs är en del av råvaran.
Grasspaperx

Metsä Group påbörjar försäljningen av Muoto i Sverige – en ny förpackningsprodukt av träfiber

Metsä Groups nya förpackningsvarumärke Muoto finns nu tillgängligt för testkunder i Sverige som letar efter alternativ till plastförpackningar.
Metsä_Muoto_Package2323x

Finsk innovation: Förpackningspapper med fett- och syresäker bioplastbarriär

Den finska skogs- och papperskoncernen UPM har tillsammans med amerikanska Eastman utvecklat ett nytt förpackningspapper för livsmedel. Materialet är försett med en fett- och syresäker barriär, tillverkad av cellulosabaserad bioplast. Det skriver Nordisk Bioplastförening på sin hemsida.
upm-biobarrier-toppx

Senaste nytt

Intressant maskinell origamiteknik ger nya förpackningsstrukturer

Finlands tekniska forskningscenter VTT har i samarbete med Aalto-universitetet och finska industripartner utvecklat en ny teknik för att forma kartong i en unik kontinuerlig process för att skapa origami-inspirerade strukturer för fiberbaserade förpackningsmaterial.
Fold_e-com+cosmetics+packagingx

Rör vid flaskan och etiketten lyser upp

Coca-Cola har lanserat en speciell förpacknings med "Thor"-tema i begränsad upplaga i Brasilien. Den är försedd med OLED-teknik (Organic LED) från tyska Inuru. Tryckt elektronik har varit ett diskussionsämne i rätt många år inom förpacknings- och etikettindustrin, men det riktiga genombrottet har låtit vänta på sig. Möjligen är det Inuru som kommer att stå för det.
Thors

UPM Raflatac stänger fabrik i Tyskland

UPM Raflatac har beslutat sig för att permanent stänga sin fabrik i Kaltenkirchen i Tyskland för att förbättra organisationens samlade effektivitet och räntabilitet.
raf_tim-kirchen-appointment

United Bankers skogsfond köper FiberLean

United Bankers fond Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG), har köpt etthundra procent av aktierna i FiberLean Technologies Ltd. Fiberlean tillverkar utrustning för framställning av MFC (Mikrofibrillär cellulosa) som ger pappersmassa nya egenskaper.
David-Walker