”Adopt a Tree” – nysatsning från Iggesund Paperboard

PUBLICERAD: 1 september 2015
UPPDATERAD: 25 januari

”För oss är det viktigt alla våra kunder inser hur vi tar ansvar för våra skogar”|betonar Annica Bresky|VD för Iggesund Paperboard. (Bild Iggesund Paperboard)

Iggesund Paperboard har börjat dela ut presentkort, som innebär att företaget planterar tio träd för dem, som väljer att lösa in sina presentkort. Ett planteringsmoget område i Nianfors i Hälsingland har reserverats och där finns plats för plantor för så många som 3.000 kunder.
”Skogarna är vår planets lungor och en förutsättning för människans långsiktiga överlevnad. Välskötta skogar förvandlar koldioxid till livgivande syre och fungerar som naturens egen kolsänka”, säger Annica Bresky, VD för Iggesund Paperboard, när hon engagerat berättar om företagets satsning ”Adopt a Tree”.

”Vi vill göra det tydligt för alla våra kunder att i priset för våra kartongkvaliteter Invercote eller Incada ingår en återplantering, som ska ge oss minst lika mycket skog tillbaka, som det vi skördat. Vi vill sätta ljuset på att vårt kartongmaterial är ett av få förpackningsmaterial, som faktiskt ger något tillbaka till naturen”, fortsätter Annica Bresky.

Iggesund ingår i Holmenkoncernen, som idag finns på FN:s lista över värdens 100 mest hållbara företag. Inom koncernen produceras årligen mer än 30 miljoner plantor och detta är ett viktigt inslag i koncernens strategi för återplantering. Enligt svensk lagstiftning är den, som skördar skog, också ansvarig för att återskapa skog. I praktiken innebär detta att man måste plantera minst tre plantor för varje avverkat träd.

”Självklart skulle vi ändå ha planterat, i enlighet med lagen och i enlighet med gott skogsmannaskap. Men en stor del av våra kunder ute i världen är inte medvetna om det ansvarstagande för återplantering, som faktiskt ingår i vårt affärserbjudande. Den som köper Invercote eller Incada ska veta att det ingår ett återplanteringsprogram, som säkerställer att skogstillgångarna är intakta eller ökar”, fortsätter Annica Bresky.

Iggesund använder träfibrer och vatten i produktionen. Fibrerna kan återvinnas flera gånger, innan deras biogena energivärde slutligen kan tas tillvara genom förbränning. Det vatten, som tas in i processen, renas i två steg, innan det används och efter användningen renas det i ytterligare tre steg och lämnas sedan tillbaka till havet.

”Jag är stolt över att arbeta i ett företag där hållbarheten är så prioriterad. Vi är storskaliga, men vår miljöpåverkan är försvinnande liten jämfört med de flesta andra branscher”, understryker Annica Bresky.

Holmenkoncernen, där Iggesund Paperboard ingår, kan blicka tillbaka på en avverkningsstatistik från 1948, som visar att företagets skogstillgångar hela tiden ökar. Inte vid något tillfälle sedan dess har man avverkat mer än den årliga tillväxten i skogen.

 

 

Läs vidare

Hur kommer AI att forma framtiden för förpackningar?

Frågan i rubriken ställer Matt Reynolds, chefredaktör för amerikanska Packaging World i en intressant kommentar från början av året som vi fått tillstånd att publicera.
Mattx

Konica Minolta har positiv prognos för etikettåret 2023

Enligt Konica Minolta kan vi räkna med en fortsatt stark utveckling för digitaltryckta etiketter under år 2023.
Vittx

Trots oroliga tider storsatsar DS Smith

DS Smith investerar kraftfullt både i Värnamo och i Marietstad. I Värnamo byggs en helt ny fabrik.
PSTTO_230117-0017_MEDIAx

Förpackningsskrivare har uppgraderats efter feedback

Konica Minolta lanserar nu den andra generationen av sin digitala förpackningsskrivare, som kommer att få namnet PKG 1300i.
PKG-1300iX

Senaste nytt

Har Lessebo Paper hittat årets sommarhit?

Frågan vi väl alla gått och grunnat på är väl hur ett papper låter, en fråga som nu äntligen ett svar tack vare Lessebo Paper som tagit ett djärvt steg bortom det visuella genom att utforska denna något udda fråga. Resultatet är Lessebo Paper Player – en spelare som förvandlar papperets tysta elegans till en fascinerande ljudupplevelse.
01_Hero_Lessebo Texture_Close-up paper texture Morocco_Photo by Carl Anderx

Grathwol vill vinna Packnorth Award 2024 med en monomaterialbaserad PET-burk

Det danska företaget Grathwol konstaterar att man är först i världen med att kunna tillverka ett lock av PET till en burk av samma material. Det kan verka som att det borde vara enkelt, men det finns flera problem. Genom att man löst detta kan man nu erbjuda en monomateriallösning som underlättar återvinning. Naturligtvis vill man vinna ett pris i Packnorth Award 2024.
Påsk

Dags för branschen att sponsra framtidens medarbetare – Åke Sahlins Stipendiefond behöver fyllas på

Den har varit ett faktum i förpackningsbranschen i snart femtio år men samtidigt varit ganska anonym. Åke Sahlins Stipendiefond har genom åren hjälpt förpackningsstuderande ekonomiskt. Nu börjar kapitalet bli magert, det är dags för branschen att bidra med lite stöd till fonden!
Giltiga sedlarx

Du missar väl inte Packnorth Award 2024?

Bidragen till Packnews Award kommer nu in till Packnews i tät följd. Det är fjärde gången tävlingen arrangeras och i år är prisutdelningen tillbaka på Scanpack. Årets tävling bjuder på nyheter.
PNA-head-240627x